Netoli Lietuvos buvo kraupiai išprievartautas ir nužudytas kūdikis: byla darosi vis painesnė

Prieš savaitę netoli Suvalkų esančioje Alėckoje įvykdyto devynių mėnesių Blankos išprievartavimo bei nužudymo istorija sukrėtė visą šalį. Policijai renkant įkalčius nusikaltimas atrodo vis painesnis.

Vos devynių mėnesių kūdikis Lenkijoje tapo siaubingo smurto auka.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vos devynių mėnesių kūdikis Lenkijoje tapo siaubingo smurto auka.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 11, 2019, 9:42 AM

Mergaitė buvo užmušta kietu daiktu smogiant jai į galvą, kaklą ir krūtinę, nuo smūgių kraujas išsiliejo į smegenis, o lūžęs šonkaulis perdūrė jos širdelę.

Be to, lyties organų sužalojimai liudijo, kad mergaitė prieš mirtį buvo prievartaujama.

Tėvas sužinojo tiesą

Iš pradžių paskelbusi, jog kūdikį greičiausiai išniekino ir užmušė jos 45 metų tėvas Grzegorzas W., prokuratūra netikėtai vyriškį paleido iš areštinės ir pranešė, kad tardo kitą įtariamąjį.

Kaltumą panaikinę DNR tyrimai Grzegorzą W. pradžiugino tik iš dalies – mat paaiškėjo, kad jis iš tiesų nėra Blankos tėvas.

Kaimynai paliudijo, kad Grzegorzas W., dirbantis lentpjūvės brigadininku ir turintis suaugusį sūnų iš pirmosios santuokos, labai mylėjo Blanką ir ja rūpinosi.

Sutuoktinis ėmė nebesutarti su mergaitės motina 37 metų Ana W., besigydančia nuo alkoholizmo ir narkotikų priklausomybės.

Blankos motina šiuo metu suimta, o policininkai įtemptai ją tardo siekdami sužinoti, su kokiais meilužiais ji susitikinėdavo namuose nesant vyrui.

Kitų vaikų išsižadėjo

Moteris anksčiau pagimdytus tris vaikus buvo palikusi auginti jų biologiniams tėvams ir apylinkėse garsėjo palaidu elgesiu.

Kaimynai policijai atskleidė, kad pastaruoju metu oficialus jos vyras Grzegorzas W. retokai miegodavo namuose, o ją naktimis vis lankė iš kažkur atvykdavę keli kiti vyriškiai.

Policija pranešė areštavusi vieną jų, tačiau nepatvirtino turinti įrodymų, kad būtent jis išniekino ir nužudė Blanką.

Visuomenę labiausiai papiktino žinia, jog socialinės rūpybos bei vaikų priežiūros tarnybos neinformavo policijos, kad narkomanei motinai grąžino Blanką.

Būtent policija, sunerimusi dėl kaimynų pranešimų apie nuolatinius Anos W. girtavimus, surengė kūdikio atėmimą, tačiau vaikas po kelių mėnesių buvo grąžintas motinai.

Tokį sprendimą priėmusi viena vaikų priežiūros specialistė tvirtino, kad patikėjo motinos tvirtinimu, jog ji gydysis nuo priklausomybės.

Be to, policija tuo metu esą nebegaudavo pranešimų, kad moters namuose girtaujama ir triukšmaujama.

Pati sprendimu abejojo

Likus mėnesiui iki vaiko grąžinimo Ana W. inspektoriams teigė, kad nėra pasiruošusi dukrelę auginti pati. Bet vėliau vėl persigalvojo.

Dienraščio „Fakt“ teigimu, policiją labiausiai sudomino informacija, kad Ana W. leisdavo kartais dukrelę meilužiams išsivežti pas save.

Jei šis įtarimas pasitvirtins, gali tapti aišku, kad Blanka tapo vieno ar net kelių pedofilų išnaudojimo auka.

Tai jau ne pirmas panašus atvejis šalyje. Šiuo metu Opolėje yra teisiami 38 metų Jaroslawas W. ir 41 metų Izabela S., kurie už nuperkamą alkoholį leisdavo tris vaikus prievartauti dviem sugėrovams.

Nusikaltimai paaiškėjo prieš trejus metus, kai dėl girtuokliavimo teismas atėmė iš poros vaikus ir perdavė juos auginti įtėviams.

Psichologai netrukus atskleidė, kad dukra ir du sūnūs prievartą patyrė sulaukę atitinkamai vos 2,3 ir 5 metų.

Seksualinis vaikų išnaudojimas tęsėsi trejus metus, už šį nusikaltimą 57 ir 41 metų sugėrovai buvo nuteisti kalėti po 12 metų.

Jie per teismą išdavė, kad orgijose kartu dalyvavo ir savo vaikus lytiškai išnaudojo tėvas ir motina. Pastarieji kaltę vėliau pripažino.

Iš tikrųjų Izabela S. nėra biologinė minėtų vaikų mama – Jaroslawas W. jų susilaukė su ankstesne žmona. Iš pradžių mažylių seksualinį išnaudojimą neigę sutuoktiniai vėliau kaltę pripažino, jiems gresia kalėti po 15 metų.

Įvykiais pasibaisėję kai kurie internautai ėmė siūlyti imti pavyzdį iš Norvegijoje veikiančios „Barnevernet“ organizacijos ir be gailesčio pradėti atiminėti vaikus iš jais nesirūpinančių arba grėsmę keliančių tėvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.