Darbuotojų dienas pavertė pragaru: įmonės vadovams gresia kalėjimas

Buvę Prancūzijos bendrovės „France Telecom“ vadovai gali atsidurti už grotų. Organizuotos patyčios ir darbuotojų žeminimas sukėlė bangą savižudybių.

Prancūzai protestavo dėl nepakeliamų sąlygų telekomunikacijų bendrovėje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prancūzai protestavo dėl nepakeliamų sąlygų telekomunikacijų bendrovėje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-12 13:54

Prancūzijos prokurorai ragina teismą pripažinti „France Telecom“, nuo 2013 metų žinomą kaip „Orange“, darbuotojus kaltais dėl moralinio smurto ir skirti jiems vienų metų laisvės atėmimo bausmę bei dideles pinigines baudas.

Nustatyta, kad buvę viršininkai žemino ir tyčiojosi iš darbuotojų skatindami juos mesti darbą ir privedė prie savižudybių. 2008–2009 metais net 35 darbuotojai pakėlė prieš save ranką.

Tuo metu bendrovė buvo privatizuojama, vyko restruktūrizacija ir nutarta atleisti daugiau negu penktadalį darbuotojų, t. y. apie 22 tūkst. žmonių.

Kadangi atleidimo išmokos būtų buvusios didelės, darbuotojai buvo raginami patys išeiti. Tie, kurie nesutiko to padaryti, buvo sistemiškai persekiojami.

Dauguma nusižudžiusių „France Telecom“ darbuotojų paliko raštelius, kuriuose teigė, kad „darbdaviai jų gyvenimą padarė nepakeliamą“.

Kai kurie darbuotojai sužinodavo, kad yra vis perkeliami į kitą miestą arba staiga būdavo paskiriami dirbti visai kitą darbą negu įprastai. Kartais darbo pobūdis buvo keičiamas kas kelis mėnesius.

Septyni buvę „France Telecom“ vadovai, įskaitant buvusį direktorių Didier Lombard’ą, kaltinami sukūrę nepakeliamą darbo aplinką. Kaltinamieji tai neigia.

Teisme skambėjo velionių „France Telecom“ darbuotojų artimųjų liudijimai.

Noemie Louvradoux pasakojo, kad jos tėvas Remy iš gyvenimo pasitraukė būdamas 57-erių, likus kelioms dienoms iki dukters 18-ojo gimtadienio.

R.Louvradoux pradėjo dirbti kompanijos žemiausiose grandyse ir buvo pakilęs karjeros laiptais iki regioninio skyriaus vadovo.

Tačiau jo pozicija 2006 metais buvo panaikinta ir per trejus metus jam teko keturis kartus persikelti ir keisti darbą. 2009 metais jis pasiskundė savo darbdaviams, rašė laiške, kad „savižudybė tėra vienintelė išeitis“. Darbdaviai ir toliau nereagavo.

D.Lombard’as tikino niekada tokio laiško nesulaukęs – esą jis buvo adresuotas Žmogiškųjų išteklių skyriui, todėl vadovas nieko nežinojo.

Paskutinis šios bylos posėdis – ketvirtadienį. Po kelių savaičių bus aišku, kokia lemtis laukia buvusių bendrovės vadovų.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.