Italijoje iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų konfiskuota ginklų ir raketa

Italijos policija pirmadienį paskelbė, kad per reidus iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų buvo konfiskuota įvairių ginklų, tarp jų „oras–oras“ tipo raketa.

Italijoje iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų konfiskuota ginklų ir raketa.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Italijoje iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų konfiskuota ginklų ir raketa.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Italijoje iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų konfiskuota ginklų ir raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijoje iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų konfiskuota ginklų ir raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijoje iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų konfiskuota ginklų ir raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijoje iš kraštutinių dešiniųjų šalininkų konfiskuota ginklų ir raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 15, 2019, 11:02 PM

„Per operaciją buvo konfiskuota puikiai veikianti „oras–oras“ tipo raketa, naudota Kataro armijos“, – teigiama policijos pranešime.

Be 800 kg sveriančios raketos „Matra“ per reidus šiaurės Italijoje aptikta ir kitokių modernių ginklų, įskaitant „naujausios kartos“ automatus ir raketų paleidėjus.

„Tai yra didelis poėmis, turintis nedaug precedentų Italijoje“, – pareiškė Turino policijos komisaras Giuseppe De Matteisas (Džuzepė De Mateizas).

Policija sulaikė tris asmenis, tarp jų 50-metį Fabio Del Bergiolo (Fabijų Del Berdžijolą), buvusį neofašistų partijos „Forza Nuova“ kandidatą.

3,54 metro ilgio raketa „Matra Super 530 F“ buvo pagaminta Prancūzijoje. Pasak italų žiniasklaidos, F. Del Bergiolo ją tikėjosi parduoti už 470 tūkst. eurų.

Minima raketa buvo „be sprogstamojo užtaiso, tačiau šios srities specialistai galėjo ją užtaisyti“, nurodė policija.

„Kol kas nėra nieko, kas nuvestų mus iki įtarimų“ apie aktyvų planą panaudoti ginklus, sakė kovos su terorizmu pareigūnas Eugenio Spina (Eudženijus Spina).

„Itin pavojinga“

Raketa „Matra Super 530 F“ yra modernizuota raketos „Matra R530“ versija, pradėta naudoti 1980-aisiais. Ji gali nuskrieti 25 km ir nešti 30 kg sprogstamąjį užtaisą.

„Itin pavojinga ir rizikinga paversti ją raketa, leidžiama nuo žemės, nebent turite gerų inžinierių ir įrangos“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas raketų ekspertas, panoręs neskelbti savo pavardės.

Be to, dėl raketos amžiaus „labai mažai tikėtina, kad ji gali būti panaudota, bet jos paskirtis gali būti pakeista“, pridūrė ekspertas.

Policijos reidai buvo surengti vykdant atskirą tyrimą dėl italų ekstremistų, kovojusių prorusiškų separatistų pusėje Rytų Ukrainoje.

Išnagrinėjusi tam tikras žinutes programėlėje „WhatsApp“ policija ėmė tyrinėti F. Del Bergiolo veiklą ir jį sekti. Šis vyras per „Whatsapp“ siuntė parduodamos raketos nuotraukas.

Policija per reidą jo namuose rado neonacių propagandos, su nacių diktatoriumi Adolfu Hitleriu susijusios atributikos ir daugybę ginklų, tarp kurių buvo automatas „Scorpion“, per 300 šaunamųjų ginklų dalių ir 20 durtuvų.

„Prekiauja karo ginklais“

Taip pat per operaciją buvo suimti 42-ejų šveicaras ir 51-erių italas. Jie įtariami laikę ir bandę parduoti minėtą raketą, kuri buvo rasta sandėlyje, esančiame šalia nedidelio Rivanacano Termės oro uosto Pavijos provincijoje.

Teisėsaugos agentūra „Digos“, atsakinga už terorizmo ir organizuoto nusikalstamumo bylas, vadovavo operacijai iš Turino; pareigūnams padėjo Forlio, Milano, Novaros ir Varezės policija.

„Turime minčių, kam galėjo būti panaudota konfiskuota įranga, bet nedalizuosime to“, – žurnalistams pareiškė G. De Matteisas.

Partija „Forza Nuova“ savo ruožtu pirmadienį atsiribojo nuo F. Del Bergiolo.

Pastarosiomis savaitėmis policija surengė kelis prieš kraštutinių dešiniųjų šalininkus nukreiptus reidus Turino apylinkėse.

Per vėliausią iš jų, surengtą liepos 9-ąją, buvo areštuotas vienas vyriškis, kaltinamas fašizmo propagavimu ir ginklų laikymu.

Nors Italijos dešiniųjų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) buvo nebūdingai ramus po šių reidų, opozicinė centro kairiųjų Demokratų partija (PD) paragino populistinę šalies vyriausybę labiau stengtis pažaboti dešiniojo sparno ekstremistus.

„Kraštutiniai dešinieji šioje šalyje prekiauja karo ginklais ir net raketomis. Tai yra neįtikėtinas, labai rimtas įvykis“, – pareiškė buvęs PD lyderis Maurizio Martina (Mauricijus Martina).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.