Dingusi elektra virto išbandymu: priežastis dar nėra žinoma

Net ir tokiuose moderniuose dimiesčiuose kaip Niujorkas įmanoma, kad elektra dingtų kone penkioms valandoms. Tačiau politikai tvirtina, kad su situacija buvo susidorota puikiai.

Niujorke jokių šviesų – tik blyksintys automobilių žibintai gatvėse. Taip šeštadienio vakarą atrodė Manhatanas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Niujorke jokių šviesų – tik blyksintys automobilių žibintai gatvėse. Taip šeštadienio vakarą atrodė Manhatanas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Taimso aikštė aptemo, žmonės iš parduotuvių, koncertų salių išvesti į gatves.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Taimso aikštė aptemo, žmonės iš parduotuvių, koncertų salių išvesti į gatves.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 3:17 PM

Nepakankami energijos tiekimo pajėgumai? Tinklų gedimas? Vis dar neaišku, kas tiksliai sukėlė elektros dingimą Manhatane.

Iš pradžių netgi kalbėta, kad į energijos tiekimo infrastruktūrą pasikėsino teroristai, mat šviesos visur dingo kaip tik per didžiojo elektros dingimo Niujorke 1977-aisiais metines.

Teko laukti 5 valandas

Prieš 42 metus gatvėse kilo smurto banga, prasidėjo plėšimai, o energijos tiekimas vėl buvo atnaujintas tiktai daugiau nei po paros. Vis dėlto vertinant šio savaitgalio įvykius teroro akto versija buvo atmesta.

Viena tankiausiai apgyvendintų Niujorko vietų šeštadienio pavakarę liko be elektros, kai „Consolidated Edison“ prižiūrimame elektros perdavimo tinkle įvyko sutrikimas.

Be elektros liko 72 tūkst. namų ūkių ir daugybė žmonių nuėjo miegoti taip ir nesulaukę, kol šviesa vėl įsižiebs, nes maždaug 19 val. vietos laiku dingusi elektra atsirado tiktai po 5 valandų.

Šeštadienio vakarą daugybė žmonių buvo miesto centre, bet, užtemus šviesoms, teko evakuoti kino teatrus, koncertų sales.

Dešimtys tūkstančių žmonių atsidūrė gatvėse, jose šviesą skleidė tiktai pravažiuojantys automobiliai.

Šou privalo tęstis

Brodvėjaus muzikiniame teatre tuo metu, kai dingo elektra, vyko geriausiu „Tony“ apdovanojimuose pripažintas miuziklas „Hadestown“. Jo aktoriai nusprendė žiūrovų nenuvilti – išėjo kartu su jais į gatvę ir rengė pasirodymą po atviru dangumi.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo vos dingus elektrai pasiuntė į gatves kariškių, kurie turėjo užtikrinti saugumą. Taip pat budėjo gausios policijos pajėgos.

Ugniagesiai gelbėjo liftuose įstrigusius žmones – pranešimai apie tai plaukė vienas po kito.

Nebeveikė šviesoforai, todėl susidarė kamščiai, kai kurias gatves policija uždarė. Sutriko ir metro traukinių eismas.

Gubernatorius kartu su „Consolidated Edison“ vyko į transformatorinę ir pažadėjo, kad bus išsiaiškinta, kas sukėlė tokį nepatogumą Niujorko širdyje.

Daug svarbiau karjera?

Tuo metu Niujorko meras Billas de Blasio turėjo atlaikyti kritiką, mat tuomet, kai dingo elektra, jis buvo Ajovos valstijoje. B.de Blasio siekia tapti Demokratų partijos kandidatu JAV prezidento rinkimuose ir šeštadienio vakarą buvo savo kampanijos renginyje.

„Politinė karjera jam rūpi labiau negu tai, kad klaidžiojame tamsoje“, – negailestingai merą kritikavo niujorkiečiai.

Jį užsipuolė gubernatorius A.Cuomo: „Miesto merai yra svarbūs. Kai susidaro tokios situacijos, jie turi būti įvykio vietoje.“

„Esu atsakingas už tai, kad Niujorke viskas vyktų sklandžiai, o tarnybos reaguotų operatyviai. Tuo pasirūpinau nuotoliniu būdu, – gynėsi B.de Blasio. – Jei esi meras ar gubernatorius, tau teks keliauti. Svarbiausia sugebėti pasirūpinti miestu, net jei esi ant ratų. Tai ir padariau.“

JAV žiniasklaidoje pasirodė spėlionių apie senstančią Niujorko elektros infrastruktūrą.

„Norime būti finansų, technologijų ir žiniasklaidos centras, bet net nesugebame šeštadienio vakarą įžiebti šviesų.

Tuo metu mūsų bebaimis lyderis meras B.de Blasio diriguoja iš Ajovos, kur energija tiekiama lyg niekur nieko“, – situacija piktinosi žurnalistė Nicole Gelinas.

Tačiau tiek Niujorko gubernatorius, tiek meras paneigė tokias kalbas ir sakė, kad tinklai nuolatos atnaujinami, o elektra tiekiama be pertrūkių.

Parengta pagal „New York Times“, CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.