Persijos įlankoje įtampa auga – užimtame tanklaivyje yra ir Latvijos pilietis

Irano revoliucinė gvardija penktadienį pranešė užėmusi Hormūzo sąsiauryje Jungtinės Karalystės tanklaivį už tai, kad šis esą pažeidė „tarptautines jūrų laivybos taisykles“.

Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Persijos įlankoje įtampa auga – užimtas Jungtinės Karalystės tanklaivis. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Persijos įlankoje įtampa auga – užimtas Jungtinės Karalystės tanklaivis. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-07-19 23:33, atnaujinta 2019-07-20 11:19

Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.

Didžioji Britanija savo ruožtu paskelbė, kad Iranas užėmė du jos laivus Persijos įlankoje. Užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas pasmerkė šiuos incidentus kaip „nepriimtinus“ ir perspėjo, kad bus „rimtų padarinių“, jeigu šis reikalas nebus greitai išspręstas.

Visgi antrojo tanklaivio – su Liberijos vėliava plaukiojančio „Mesdar“ – savininkai Britanijoje kiek vėliau penktadienį informavo, kad į laivą trumpam buvo įžengę ginkluoti iraniečių pareigūnai, bet galiausiai jam buvo leista plaukti toliau.

„Ryšys su laivu buvo atkurtas, ir (kapitonas) patvirtino, kad ginkluoti gvardiečiai paliko laivą ir jis gali tęsti savo kelionę. Visi įgulos nariai yra saugūs, jiems viskas gerai“, – sakoma kompanijos „Norbulk Shipping UK“ pareiškime.

Naujausias incidentas įvyko JAV prezidentui Donaldui Trumpui pareiškus, kad amerikiečių kariuomenė numušė Irano bepilotę skraidyklę, kėlusią grėsmę vienam JAV kariniam laivui Hormūzo sąsiauryje, per kurį pergabenama beveik trečdalis pasaulyje išgaunamos naftos. Tačiau Teheranas tokius pareiškimus neigė.

Pastarosiomis savaitėmis įtampa Persijos įlankos regione nuolat didėjo. D. Trumpas birželį sakė paskutinę minutę atšaukęs karinį smūgį Iranui, kai Teherano pajėgos numušė vieną JAV bepilotį žvalgybos lėktuvą; šiitiška respublika taip pat buvo kaltinama dėl virtinės mįslingų atakų prieš tanklaivius.

„Rimti padariniai“

Penktadienį tanklaivį „Stena Impero“ „konfiskavo revoliucinė gvardija Hormozgano uostų ir jūrų laivybos organizacijos prašymu, kai jis plaukė per Hormūzo sąsiaurį, už tai, kad jis nesilaikė tarptautinių jūrų laivybos taisyklių“, pranešė Irano revoliucinės gvardijos tinklalapis „Sepahnews“.

Su JK vėliava plaukiojantis tanklaivis „buvo palydėtas į krantą ir perduotas minėtai organizacijai teisinei procedūrai ir reikalingiems tyrimams surengti“, sakoma tinklalapyje.

Kaip rodo jūrų laivybos stebėsenos portalo „MarineTraffic“ duomenys, „Stena Impero“ apie savo buvimo vietą pastarąjį kartą pranešė netoli Larako salos apie 21 val. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Švedijos kompanija, kuriai priklauso minimas tanklaivis, nurodė, kad laivas plaukė per Hormūzo sąsiaurį ir buvo „tarptautiniuose vandenyse“, kai jį „užpuolė nenustatyti maži laivai ir sraigtasparnis“.

„Šiuo metu negalime susisiekti su laivu, kuris dabar plaukia šiaurės kryptimi Irano link“, sakoma kompanijos pranešime.

J. Huntas sakė esąs „itin susirūpinęs“ dėl dviejų laivų sulaikymo.

„Absoliučiai aiškiai sakome, jog jeigu ši padėtis nebus greitai išspręsta, bus rimtų padarinių“, – britų diplomatijos vadovas sakė televizijai „Sky News“.

Keliomis valandomis anksčiau Gibraltaro aukščiausiasis teismas pranešė pratęsiantis 30 dienų vieno Irano tanklaivio sulaikymą. Šis laivas prieš dvi savaites buvo sulaikytas įtariant, kad juo mėginama nuplukdyti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

Sulaikytas Jungtinėje Karalystėje registruotas tanklaivis nuleido inkarą prie Irano krantų

Su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Stena Impero“, sulaikytas Irano po „susidūrimo su žvejybos laivu“, šiuo metu stovi nuleidęs inkarą prie Bandare Abaso uosto, o jo įgula yra likusi laive, šeštadienį pranešė iraniečių pareigūnai.

Vienai Švedijos bendrovei priklausantis „Stena Impero“ anksčiau „susidūrė su žvejybos laivu“, sakė Hormozgano provincijos uostų ir jūrų laivybos organizacijos generalinis direktorius Allahas-Moradas Afifipooras.

„Šis tanklaivis turi 23 įgulos narius, ir jie visi yra tame laive“ prie Bandare Abaso, naujienų agentūrai „Fars“ sakė pareigūnas.

„Stena Impero“ 18 įgulos narių, įskaitant kapitoną, yra Indijos piliečiai, o kiti – Filipinų, Latvijos ir Rusijos piliečiai.

Po susidūrimo žvejybos laivo įgula bandė „susisiekti su britų laivu, bet nesulaukė jokio atsako“, nurodė A.-M. Afifipooras .

„Kai britų laivas neatsakė žvejybos laivui, jie informavo Hormozgano uostų ir laivybos biurą, laikydamiesi teisinių procedūrų“, – pridūrė jis“

Irano revoliucinė gvardija penktadienį pranešė sulaikiusi „Stena Impero“ Hormūzo sąsiauryje „tarptautinių jūrų laivybos taisyklių pažeidimą“.

Jungtinė Karalystė nurodė, kad Iranas Persijos įlankoje sulaikė du tanklaivius. Vis dėlto vieną iš tų laivų – su Liberijos vėliava plaukiojantį „Mesdar“ – valdanti britų bendrovė pranešė, kad į tanklaivį buvo trumpam įlipę ginkluoti pareigūnai, bet laivui buvo leista laisvai plaukti, o visi jo įgulos nariai yra „saugūs ir sveiki“.

Yra Latvijos pilietis

Irano sulaikytame su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojančiame tanklaivyje yra vienas Latvijos pilietis, šeštadienį pranešė Ryga. Latvijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad penktadienį Hormūzo sąsiauryje iraniečių sustabdyto laivo „Stena Impero“, priklausančio Švedijoje įsikūrusiai bendrovei, vienas iš narių yra Latvijos pilietis.

Latvijos jūrų administracijos atstovė Sarma Kočanė sakė, kad tas jūrininkas yra laivo kapitono vyresnysis padėjėjas, gimęs 1978 metais.

Iranas šeštadienį pareiškė, kad „Stena Impero“ buvo sulaikytas, kai „susidūrė su žvejybos laivu“ ir nereagavo į žvejų raginimus su juo susisiekti. Sulaikytas tanklaivis buvo nuplukdytas prie Bandare Abaso uosto ir ten nuleido inkarą.

„Šis tanklaivis turi 23 įgulos narius, ir jie visi yra tame laive“, naujienų agentūrai „Fars“ anksčiau šeštadienį sakė Hormozgano provincijos uostų ir jūrų laivybos organizacijos generalinis direktorius Allahas-Moradas Afifipooras.

Pasak jo, „Stena Impero“ 18 įgulos narių, įskaitant kapitoną, yra Indijos piliečiai, o kiti – Filipinų, Latvijos ir Rusijos piliečiai.

Ryga nurodė darantis viską, kas įmanoma, kad sulaikytame laive esantis latvis būtų paleistas. Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius susisiekė su Europos Sąjungos diplomatijos vadove Federica Mogherini ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriumi Jeremy Huntu, kad susitartų dėl Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) glaudaus koordinavimo ir palaikymo siekiant išvaduoti latvių jūrininką.

Latvija taip pat paragino Iraną nedelsiant paleisti jos pilietį ir visą sulaikyto laivo įgulą.

Nėra duomenų apie būklę

S. Kočanė sakė, kad laivų įgulų verbavimo bendrovė „Ultramarine“ palaiko ryšį su sulaikytame tanklaivyje esančio latvių jūrininko šeima ir Užsienio reikalų ministerija.

E. Rinkevičius sakė, kad sprendžiant šią padėtį buvo įtraukti ES ir Britanijos pareigūnai bei Latvijos diplomatų korpusas. Pasak ministro, komunikacija šiuo klausimu vyko visą praeitą naktį.

Kol kas neturima informacijos apie sulaikyto laivo įgulos būklę, pridūrė jis.

Pasak E. Rinkevičiaus, „Stena Impero“ sulaikymas yra Irano atsakas į anksčiau šį mėnesį įvykusį incidentą, kai Gibraltas, kuris yra Britanijos valda, sulaikė vieną iraniečių tanklaivį – įtarus, kad juo mėginama nuplukdyti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

Švedijos kompanija, kuriai priklauso minimas tanklaivis, nurodė, kad laivas plaukė per Hormūzo sąsiaurį ir buvo „tarptautiniuose vandenyse“, kai jį „užpuolė nenustatyti maži laivai ir sraigtasparnis“ be atpažinimo ženklų.

Irano tarnybos iš pradžių pranešė, kad laivas buvo sulaikytas, nes „nesilaikė tarptautinių jūrų laivybos taisyklių“. Jis buvo nuplukdytas prie šiitiškos respublikos krantų, o dabar vietos tarnybos ruošiasi „atlikti teisines procedūras ir būtinus patikrinimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.