E. Macronas: Prancūzija atliks vaidmenį kuriant „naują saugumo architektūrą“ Europoje

Prancūzija atliks vaidmenį kuriant „naują saugumo architektūrą“ tarp Europos Sąjungos ir Rusijos, pirmadienį pareiškė, prezidentas Emmanuelis Macronas.

 Emmanuelis Macronas ir Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Emmanuelis Macronas ir Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2019, 9:43 PM

„Tikiu, kad mums pavyks kartu sukurti naują saugumo infrastruktūrą tarp Europos Sąjungos ir Rusijos. Prancūzija pasiruošusi atlikti vaidmenį šiame procese“, – prieš derybas su Prancūzijoje viešinčiu Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu žurnalistams sakė E. Macronas.

Jis pridūrė turįs omenyje nusiginklavimo klausimus ir kitas saugumo problemas.

„Manau, mums pavyks kartu dirbti dėl mūsų žemyno saugumo“, – kalbėjo E. Macronas.

Jis pripažino, kad tarp Rusijos ir Vakarų valstybių esama „tam tikrų nesutarimų“.

„Tačiau taip pat žinau, kad Rusija – europietiška šalis. Aš tuo tikiu. Tikiu Europa nuo Lisabonos iki Vladivostoko“, – pareiškė Prancūzijos lyderis.

E. Macronas: esama „realių galimybių“ atkurti taiką Ukrainoje

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pirmadienį pareiškė, kad Ukrainoje prezidentu išrinkus Volodymyrą Zelenskį atsivėrė „reali galimybė“ atkurti taiką šioje šalyje.

„Yra reali galimybė užbaigti konfliktą, vykstantį penkerius metus“, – E. Macronas sakė prasidėjus jo deryboms su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, išreiškusiu „atsargų optimizmą“ dėl V. Zelenskio.

Rusijos ir Prancūzijos lyderiai pirmadienį susitiko E. Macrono vasaros rezidencijoje – Viduržemio jūros salelėje esančioje Bregansono tvirtovėje. Konfliktas Ukrainoje turėtų būti viena pagrindinių jų diskusijų temų.

E. Macronas išreiškė viltį, kad „artimiausiomis savaitėmis“ bus surengtas viršūnių susitikimas vadinamuoju Normandijos formatu – dalyvaujant Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiams. Per jį būtų mėginama toliau ieškoti sprendinio nuo 2014 metų besitęsiančiam konfliktui.

Europos Sąjunga keliskart skelbė sankcijas Rusijai, aneksavusiai Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Tarptautinė bendruomenė šį žingsnį laiko neteisėtu.

Be to, Ukrainos rytinėje dalyje teberusena karas tarp vyriausybės pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų, nusinešęs jau daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

„Rusijos ir Europos Sąjungos santykiai pasižymi dirgikliu, nesutarimų šaltiniu, kuris yra Ukraina. Tai yra problema, kurią turime išspręsti“, – E. Macronas sakė Rusijos lyderiui.

„Turime vis labiau spausti, skirti savo energijos, kad ši problema būtų išspręsta“, – pridūrė jis.

V. Putinas savo ruožtu sakė: „Pasikalbėsiu [su E. Macronu] apie savo diskusijas su naujuoju Ukrainos prezidentu. Esama dalykų, kuriuos verta aptarti, ir teikiančių pagrindo atsargiam optimizmui.“

V. Zelenskis siūlė surengti tiesiogines derybas su V. Putinu. Taip pat yra žinoma, kad pastarosiomis savaitėmis su Rusijos lyderiu kalbėjosi telefonu.

„Prezidentas Zelenskis yra pateikęs pasiūlymų, į kuriuos, kaip mums atrodo, prezidentas Putinas turėtų reaguoti skatinančiai“, – prieš lyderių susirikimą sakė vienas prancūzų pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.