Kyla naujos sąmokslo teorijos: paslaptinga boksininko mirtis lyginama su J. Epsteino savižudybe

JAV kilus daugybei mįslių dėl milijardieriaus Jeffrey Epsteino nusižudymo kalėjime kaimyninę Lenkiją apėmė įtarimai, kad boksininko Dawido Kosteckio savižudybė gali būti politinė žmogžudystė.

D.Kosteckis Lenkijoje buvo žymus boksininkas.<br> lrytas.lt koliažas.
D.Kosteckis Lenkijoje buvo žymus boksininkas.<br> lrytas.lt koliažas.
D.Kosteckis Lenkijoje buvo žymus boksininkas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Kosteckis Lenkijoje buvo žymus boksininkas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Epsteinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 19, 2019, 10:24 AM, atnaujinta Aug 19, 2019, 1:42 PM

Buvo įtariama, kad 66 metų J.Epsteinas turtingų bičiulių paslaugoms įsteigė nepilnamečių prostitučių tinklą, todėl jo mirtis buvo naudinga tomis paauglėmis galėjusiems pasinaudoti turčiams.

Lemtingą naktį J.Epsteino kameros nestebėjo sargybiniai, nors jie privalėjo tai daryti kas pusvalandį. Be to, lieka neaišku, kodėl J.Epsteinas, kuris prieš tris savaites kameroje buvo rastas leisgyvis ir su sužeidimais ant kaklo, į ypatingo saugumo kamerą buvo uždarytas tik savaitei, o tada grąžintas į ankstesnę kamerą.

Daugybė keistų neaiškumų kilo ir po D.Kosteckio mirties. 38 metų romų tautybės sportininkas buvo Pasaulio profesionalų bokso federacijos (WBC) jaunimo čempionas, vėliau tapo pussunkio svorio kategorijoje čempionu WBA, WBF, WBFed, IBC federacijų varžybose.

Profesionaliame bokso ringe D.Kosteckis kovojo 41 kartą, nugalėjo 39.

Vėliau sportininko karjerą pristabdė skiriamos diskvalifikacijos ir tai, kad už įvairius nusikaltimus vis daugiau laiko praleisdavo kalėjime.

Lemtingi jo sporto karjerai tapo 2012-ieji, kai patekus į areštinę buvo anuliuota numatyta kova su bokso legenda amerikiečiu Roy Jonesu jaunesniuoju.

Keršydamas policininkams už tai D.Kosteckis savo feisbuko paskyroje parašė, kad Pakarpatės vaivadijos administraciniame centre Žešuve nebaudžiamai veikia elitiniai viešnamiai, nes juos globoja policijos ir saugumo šefai.

Žiniasklaidai susidomėjus Krokuvos prokuratūra buvo priversta pradėti tyrimą ir į apklausą kaip liudytoją kviestis D.Kosteckį.

Ši byla buvo vilkinama, o du ukrainiečiai broliai, į trylika metų pačių kurtus viešnamius atvežę net 300 tautiečių merginų, atsipirko simbolinėmis įkalinimo bausmėmis.

Dalis atvežtų ukrainiečių buvo prostitutėmis paverstos per prievartą, nors kai kai kurios jų buvo nepilnametės.

Broliai ilgai veikė nieko nebijodami, nes juos už solidų mokestį globoti apsiėmė du aukšti policijos pareigūnai.

Vienas jų – Pakarpatės vaivadijos policijos Ekonominių nusikaltimų skyriaus viršininkas Danielius S. – iš sąvadautojų gautus kyšius vežė padėti į Ukrainos banką ir, manoma, ten paslėpė slapta darytus įrašus. Įtakingus klientus policininkas, spėjama, nutarė filmuoti, kad užsitikrintų sau neliečiamybę tuo atveju, jei bus keliama byla.

Spėjama, kad slapta buvo nufilmuoti 4 tūkst. elitinių klientų – politikai, verslininkai, kariškiai, dvasininkai, saugumiečiai.

Likvidavus viešnamius jų savininkai ukrainiečiai broliai atsipirko vienų bei pusantrų metų kalėjimo bausmėmis, nors jiems grėsė dešimteriopai didesnės bausmės už sąvadavimą, prievartinę prostituciją, kyšininkavimą bei nusikalstamos grupuotės subūrimą.

Pakarpatė daugybę metų laikoma Teisės ir teisingumo partijos bastionu, čia ji turi didelį palaikymą ir viena valdo regioną.

Opozicija reikalavo burti specialią Seimo komisiją viešnamių aferai ištirti ir vylėsi, kad D.Kosteckis paviešins svarbią informaciją.

Sužinojęs, kad prokuratūra rengiasi jį perkelti iš kalėjimo Žešuve į Varšuvą, boksininkas prašė to nedaryti, nes tvirtino bijąs dėl savo gyvybės – tame Varšuvos kalėjime sėdėjo ir jo apskųsti asmenys.

Prokuratūra teigia, kad D.Kosteckis nusižudė, bet įtarimų sukėlė tai, kad ant boksininko kaklo buvo rasta paraudimų, primenančių dūrius švirkštu.

Boksininko šeimos advokatai teigia, jog D.Kosteckis greičiausiai iš pradžių buvo apsvaigintas vaistais, o po to pasmaugtas inscenizuojant savižudybę.

Prokuratūros atstovai tvirtina, jog paraudimai greičiausiai yra nuo uodų įkandimo ar šiaip senesni, tačiau pažadėjo neaiškumus ištirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.