Italijoje išsilaipinę migrantai vėl atsidūrė aklavietėje

Italijos Lampedūzos saloje išlaipinti 83 migrantai trečiadienį vėl pateko į aklavietę, nes Europos lygio susitarimas taip ir nebuvo sudarytas, o Madridas pareiškė galįs skirti didelę baudą šiuos žmones išgelbėjusiai Ispanijoje registruotai humanitarinės pagalbos organizacijai.

Italijoje išsilaipinę migrantai vėl atsidūrė aklavietėje.<br>EPA-ELTA
Italijoje išsilaipinę migrantai vėl atsidūrė aklavietėje.<br>EPA-ELTA
Italijoje išsilaipinę migrantai vėl atsidūrė aklavietėje.<br>EPA-ELTA
Italijoje išsilaipinę migrantai vėl atsidūrė aklavietėje.<br>EPA-ELTA
Italijoje išsilaipinę migrantai vėl atsidūrė aklavietėje.<br>EPA-ELTA
Italijoje išsilaipinę migrantai vėl atsidūrė aklavietėje.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 7:45 PM, atnaujinta Aug 21, 2019, 7:46 PM

Perspėjimas apie galimą baudą buvo paskelbtas pagaliau pasibaigus užsitęsusiai priešpriešai tarp Ispanijos nevyriausybinės organizacijos „Proactiva Open Arms“ ir Italijos kraštutinių pažiūrų vidaus reikalų ministro Matteo Salvini.

Šios NVO laivas šešias dienas praleido nuleidęs inkarą prie Lampedūzos, kol vienas vietos prokuroras nurodė leisti migrantams išsilaipinti, teisėsaugai atliekant tyrimą dėl M. Salvini sprendimo uždrausti laivui įplaukti į uostą.

Sicilijos prokuroras Luigi Patronaggio antradienį įsikišo, atlikdamas prieš M. Salvini veiksmus nukreiptą tyrimą dėl įtariamo pagrobimo ir atsisakymo vykdyti nurodymus.

M. Salvini, komentuodamas sprendimą išleisti migrantus iš laivo, per „Facebook“ parašė: „Jeigu kas nors mano galį išgąsdinti mane kažkelioliktu skundu ir ketinimais kreiptis į teismą – jie klysta.“

Daugelis migrantų „Open Arms“ laive praleido 19 dienų. Jie buvo rasti pakliuvę į pavojingą padėtį, mėgindami mažais laiveliais nuplaukti iš Libijos į Europą.

Kai praeitą naktį migrantai vienas po kito trapu lipo iš laivo į prieplauką, matėsi, kad kai kurie jų šlubuoja arba yra sutvarstyti.

M. Salvini buvo uždraudęs visų nevyriausybinių organizacijų gelbėjimo laivams įplaukti į Italijos uostus.

Paskutinis laivas

Paskutinis Viduržemio jūroje tebedirbantis labdaringos organizacijos laivas „Ocean Viking“ trečiadienį tebeieškojo saugaus uosto 356 išgelbėtiems migrantams išlaipinti.

Šis laivas, vadovaujamas Prancūzijoje registruotų ne pelno organizacijų „SOS Mediterranee“ ir „Gydytojai be sienų“ (MSF), pastarąsias 10 dienų plaukiojo tarp Maltos ir Lampedūzos, prašydamas saugaus uosto.

„Kaip numato jūrų įstatymai, prašėme Italijos ir Maltos paieškų ir gelbėjimo koordinavimo centrų suteikti saugų nuostą nuo mūsų rugpjūčio 9-ąją atlikto pirmojo išgelbėjimo“, – sakė „SOS Mediterranee“ operacijų vadovas Fredericas Penard'as.

„Kol kas nesulaukėme jokio atsako iš Italijos ir gavome veikiau neigiamą Maltos atsakymą“, – jis telefonu sakė naujienų agentūrai AFP.

„Open Arms“ trečiadienį išplaukė į Porto Empedoklę Sicilijoje, kur prokuroras nurodė laikinai sulaikyti šį laivą, kol bus atliekamas tyrimas.

Ispanijos premjero pavaduotoja Carmen Calvo visuomeniniam radijui sakė, kad „Open Arms“ neturi leidimo gelbėti“.

Balandį šiam laivui buvo leista išplaukti iš Barselonos, kur jis tris mėnesius išbuvo areštuotas, ir nugabenti humanitarinės pagalbos siuntą į Graikiją.

Jam buvo uždrausta plaukioti prie Libijos, iš kurios daug migrantų palaikiais laiveliais ir pripučiamomis valtimis mėgina pasiekti Europą, tačiau laivas šio draudimo nepaisė.

Didžiulė bauda

Ispanijos jūrų laivybos generalinio direktorato dokumente, kurį naujienų agentūrai AFP atsiuntė „Proactiva Open Arms“, sakoma, kad už minėtą pažeidimą šiai labdaros organizacijai gresia iki 901 tūkst. eurų bauda.

„Open Arms“ laive iš pradžių buvo 147 migrantai, daugiausiai afrikiečiai, bet per kelias dienas kai kuriuos iš jų buvo leista evakuoti dėl sveikatos priežasčių; taip pat buvo perkelti visi nepilnamečiai.

Šiuos žmones siūlėsi priimti šešios Europos Sąjungos narės: Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Liuksemburgas.

C. Calvo sakė, kad Madrido į Lampedūzą išsiųstas karinis laivas galėtų paimti migrantus, ketinamus priimti Ispanijos, jeigu šis susitarimas būtų įgyvendintas.

Ispanijos karinio laivyno patruliavimo laivas „Audaz“ antradienį išplaukė iš Rotos uosto ir turėtų per tris dienas pasiekti Lampedūzą.

Savaitgalį Ispanija mėgino užbaigti ginčą dėl migrantų, pasiūliusi atgabenti juos į pietinį Spain had tried to break the standoff over the migrants at the weekend by offering up its southern port of Alchesiraso uostą, bet NVO pareiškė, kad to neįmanoma padaryti dėl didelio atstumo ir įtemptos padėties laive.

Madridas vėliau siūlė nuplukdyti juos į artimesnę Maljorkos salą, tačiau vis tiek esančią maždaug už tūkstančio kilometrų nuo Lampedūzos.

Labdaros organizacija šį pasiūlymą apibūdino kaip „visiškai nesuprantamą“ ir toliau reikalavo, kad jos laivui būtų leista prisišvartuoti Lampedūzoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.