JAV karinio laivyno laivas perplaukė Taivano sąsiauriu po naikintuvų pardavimo Taibėjui

JAV karinio laivyno laivas penktadienį perplaukė pro Taivano sąsiaurį, pranešė salos gynybos ministerija.

JAV karinio laivyno laivas perplaukė Taivano sąsiauriu po naikintuvų pardavimo Taibėjui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV karinio laivyno laivas perplaukė Taivano sąsiauriu po naikintuvų pardavimo Taibėjui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 9:25 PM

Šis įvykis turėtų dar labiau įsiutinti Pekiną, nepatenkintą naujausiu Vašingtono ginkluotės pardavimu Taibėjui.

Karinių jūrų pajėgų transporto laivas šiuo praplaukimu pademonstravo „laivybos laisvę“ regione, kuriame Kinija siekia nuolat didinti savo įtaką, sakoma ministerijos pranešime. Daugiau informacijos jame nepateikiama.

Pekinas Taivaną laiko savo teritorijos dalimi. Kinija tvirtina, kad bet kokie Taivano sąsiauriu plaukiantys laivai pažeidžia jos suverenitetą, tačiau JAV ir dauguma kitų valstybių sąsiaurį laiko tarptautiniais vandenimis.

JAV valstybės departamentas antradienį patvirtino pasiūlymą už 8 mlrd. dolerių (7,2 mlrd. eurų) parduoti Taivanui 66 naikintuvus F-16. Praėjusį mėnesį buvo sutarta dėl dar vieno stambaus karinės technikos pardavimo Taivanui sandorio.

Atsakydama Kinija pasmerkė naikintuvų pardavimą Taivanui ir pagrasino paskelbti sankcijų JAV bendrovėms, susijusioms su šiuo sandoriu. Vašingtono ir Pekino santykiai ir šiaip yra įtempti dėl prasidėjusio prekybos karo.

Remiantis Taivano gynybos ministerija, tai buvo septintas JAV karinio laivyno laivas šiais metais, praplaukęs pro Taivano sąsiaurį.

JAV laivai kartais rengia vadinamąsias „laivybos laisvės“ pratybas šiame kelyje, dažnai išprovokuodami piktą Kinijos atsaką.

Praėjusį mėnesį Kinija paskelbė dokumentą, kuriame pabrėžiama, kad šalis yra linkusi panaudoti jėgą, kad užkirstų kelią į salos nepriklausomybę, ir apkaltino JAV destabilizuojant padėtį pasaulyje.

Anksčiau šiais metais Prancūzijos ir Kanados laivai taip pat perplaukė pro Taivano sąsiaurį.

Kinija Taivaną tebelaiko savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.