Į G-7 susitikimą vykstantis D. Trumpas pažėrė grasinimų Prancūzijai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pagrasino apmuitinti prancūziškus vynus, vykdamas į Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą Prancūzijoje.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pagrasino apmuitinti prancūziškus vynus, vykdamas į Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą Prancūzijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pagrasino apmuitinti prancūziškus vynus, vykdamas į Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą Prancūzijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2019, 11:44 AM

Prieš šią kelionę jis paleido ir kitų atsisveikinimo šūvių, taip pat nukreiptų prieš Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovą.

Nors po anksčiau jo paskelbtų naujų muitų Kinijai Volstritas penktadienį fiksavo didelius akcijų kainų nuosmukius, D. Trumpas atrodė neabejojantis, kad laimės prekybos karą su Pekinus ir prieš susitikimą su kitais lyderiais atrodė itin kovingai nusiteikęs.

Per praeitais metais Kvebeke vykusį G-7 viršūnių susitikimą D. Trumpas aštriai susiginčijo su renginio šeimininku Kanados premjeru Justinu Trudeau ir atsisakė pasirašyti šios grupės tradicinę bendrą deklaraciją.

Prognozuojama, kad D. Trumpas ir šiais metais kai kuriems savo artimiausiems sąjungininkams oponuos tokiai klausimais kaip prekybos muitai, pasaulio klimato šiltėjimas, Iranas, „Brexit“ arba pozicija dėl Brazilijos dešiniųjų pažiūrų prezidento Jairo Bolsonaro.

„Manau [susitikimas] bus labai vaisingas“, – D. Trumpas sakė žurnalistams prie Baltųjų rūmų prieš išvykdamas į Prancūziją, kur nuo šeštadienio susitiks su kitais turtingiausių pasaulio šalių klubo lyderiais.

Anksčiau G-7 viršūnių susitikimų atmosfera visuomet būdavo draugiška. Susitikę panašių pažiūrų kapitalistinių demokratijų lyderiams įgydavo progą atsipalaiduoti ir atvirai pasikalbėti apie jiems visiems daugmaž bendras vertybes.

Niūrios nuotaikos

Vis dėlto D. Trumpas, prisidėsiantis prie viršūnių susitikimo dalyvių pajūrio kurorte Bjarice, atrodė ne itin draugiškai nusiteikęs.

Pastaruoju metu jo susierzinimas buvo daugiausiai nukreiptas prieš Kiniją. Penktadienį prezidentas nurodė padidinti esamus ir planuojamus muitus, taikomus iš viso 550 mlrd. dolerių (497 mlrd. eurų) importui iš Kinijos. Pekinas savo ruožtu paskelbė įvesiantis muitus iš Amerikos įvežamoms prekėms, kurių vertė – apie 75 mlrd. dolerių (67,8 mlrd. eurų).

„Mūsų tarifai labai geri mums, – pareiškė D. Trumpas. – Už tai moka Kinija.“

„Mūsų ekonomikai puikiai sekasi. Esam įsitraukę į nedidelį ginčą su Kinija ir jį laimėsime“, – pridūrė jis.

Ilgalaikio prekybos karo tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų perspektyva meta šešėlį ant G-7 susitikimo. Be to, jų šeimininkų nuotaikos nepagerino D. Trumpo grasinimas apmuitinti Prancūzijos eksportuojamus vynus, atsakant į planus apmokestinti JAV technologijų milžines, tokias kaip „Google“, iki šiol sugebėdavusias veikti užsienyje nemokant mokesčių.

„Tai puikios Amerikos bendrovės, ir, atvirai kalbant, nenoriu, kad Prancūzija apmokestintų mūsų įmones. Labai nesąžininga“, – žurnalistams sakė D. Trumpas.

„Ir jeigu jie tai padarys, mes apmokestinsime jų vyną arba darysime kažką kita. Apmokestinsime jų vyną, kaip jie dar nėra to matę“, – teigė jis.

Dar vienas D. Trumpo niūrios nuotaikos ženklas buvo naujas jo pareiškimas, nukreiptas prieš FRS vadovą Jerome'ą Powellą. Prezidentas sakė, kad „nestabdytų jo“, jeigu pareigūnas nuspręstų atsistatydinti.

„Nesu patenkintas su Jay Powellu. Visiškai nemanau, kad jis gerai dirba“, – sakė D. Trumpas, pykstantis dėl FRS sprendimo nesiimti agresyviai mažinti palūkanų normų.

„Jis elgsis kaip dramblys porceliano krautuvėje“, – Johnso Hopkinso universiteto Politikos ir užsienio ryšių centro direktorius Robertas Guttmanas.

„Brexit“ užtarėjas

Tarp D. Trumpo ir europiečių, kanadiečių ir japonų jau anksčiau pasireiškė trintis dėl prekybos muitų – respublikono prezidento pagrindinio užsienio politikos ginklo.

Baltųjų rūmų „paskutinę minutę“ pateiktu prašymu diskusijos dėl ekonomikos augimo buvo perkeltos sekmadienio rytui. Be to, D. Trumpas ketina tiesiog pasakyti partneriams taikytis prie jo politikos, sakė vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.

Kelios dienos prieš šią kelionę D. Trumpas susprogdino dar vieną diplomatinę granatą, pareiškęs, kad norėtų atkurti Didžiojo aštuoneto (G-8) formatą su Rusija. Rusija iš šio klubo buvo pašalinta 2014 metais dėl prezidento Vladimiro Putino sprendimo aneksuoti Krymą.

Tikėtina, kad vienas G-7 lyderis tikisi palankaus bendravimo su D. Trumpu – Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas, kuriam sunkiai sekasi valdyti savo šalies chaotišką išstojimą iš Europos Sąjungos.

B. Johnsonui gali būti sunku sutarti su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, bet diskusijos su D. Trumpu gali būti daug šiltesnės. Amerikos lyderis teigė, kad ES „nelabai gerai elgėsi su Jungtine Karalyste“.

Ne kartą palaikymą „Brexit“ procesui išsakęs D. Trumpas yra nusiteikęs sudaryti su Britanija dvišalės prekybos sutartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.