Vyriausybė nori atsikratyti laukinių kačių: ėmėsi neįtikėtinų priemonių

Australijoje iš oro į tūkstančius hektarų apimančias teritorijas mėtomos užnuodytos dešrelės. Tai – tiktai vienas būdų, kurių ėmėsi šalies vyriausybė siekdama išnaikinti milijonus laukinių kačių.

Australijoje laukinės katės šaudomos, gaudomos spąstais ir nuodijamos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Australijoje laukinės katės šaudomos, gaudomos spąstais ir nuodijamos.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2019, 2:24 PM

Iki 2020 metų planuojama išžudyti 2 milijonus kačių, taip saugant vietines gyvūnų rūšis. Katės taip pat gaudomos spąstais, jas šaudo vyriausybės pareigūnai.

Pranešama, kad suėdusios iš kengūrų mėsos, vištienos riebalų, žolelių, prieskonių ir nuodų pagamintą dešrelę katės nugaišta per 15 minučių.

Teritorijose, kur laisvai bastosi laukinės katės, iš lėktuvo kas kilometrą išmėtoma po 50 užnuodytų dešrelių, gaminamų netoli Perto įsikūrusiame fabrike.

Dr. Dave’as Algaras, padėjęs sukurti užnuodytų skanėstų receptą, dešrelių skonį prieš pridėdamas nuodų pirmiausia išbandė vaišindamas savo kates. „Jos turi būti skanios. Juk tai tų kačių paskutinė vakarienė“, – aiškino jis.

Nuo tada, kai europiečių kolonistai atgabeno kates į Australiją, jos prisidėjo prie maždaug 20 vietinių žinduolių rūšių išnykimo, teigė nykstančių rūšių valstybės komisaras Gregory Andrewsas.

Dėl to laukinės katės, jo teigimu, laikomos pačia didžiausia grėsme Australijos faunai: „Turime priimti sprendimus ir apsaugoti tuos gyvūnus, kuriuos mes mylime ir kurie apibrėžia mus kaip tautą, tokius kaip triušiniai bandikutai, juodapėdžiai uoliniai valabiai ir naktinės papūgos.“

Skaičiuojama, kad katės Australijoje kasmet nužudo apie 377 mln. paukščių ir 649 mln. roplių.

Tačiau daugiau kaip 160 tūkst. žmonių jau pasirašė interneto peticiją, raginančią vyriausybę atsisakyti kačių naikinimo planų.

Prancūzų aktorė ir gyvūnų teisių aktyvistė Brigitte Bardot paskelbė laišką, kuriame kvietė vyriausybę nutraukti „gyvūnų genocidą“, o britų dainininkas ir rašytojas Stevenas Patrickas Morrisey į tai lakoniškai replikavo: „Žemę valdo idiotai.“

Kai kurie gamtosaugininkai taip pat atkreipė dėmesį, kad susitelkusi į kačių naikinimą vyriausybė nuošalyje palieka kitas grėsmes biologinei įvairovei, tokias kaip miestų plėtra, miškų kirtimas ir kalnakasyba.

Parengta pagal „The Independent“, „The Sydney Morning Herald“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.