Ispanijoje vyko protestai dėl smurto prieš moteris

Ispanijoje protestuotojai penktadienį išėjo į lietaus merkiamo Madrido ir dešimčių kitų miestų gatves, siekdami atkreipti dėmesį į smurto prieš moteris problemą bei reikalaudami griežtesnių veiksmų sprendžiant šį klausimą.

 ​Ispanijoje protestuotojai penktadienį išėjo į lietaus merkiamo Madrido ir dešimčių kitų miestų gatves, siekdami atkreipti dėmesį į smurto prieš moteris problemą bei reikalaudami griežtesnių veiksmų sprendžiant šį klausimą.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 ​Ispanijoje protestuotojai penktadienį išėjo į lietaus merkiamo Madrido ir dešimčių kitų miestų gatves, siekdami atkreipti dėmesį į smurto prieš moteris problemą bei reikalaudami griežtesnių veiksmų sprendžiant šį klausimą.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 11:59 AM

Skanduodami „Jie mus žudo“ ir nešdami plakatus su užrašais „Nėra jokio pateisinimo“ bei „Moterų gyvybės yra svarbios“, keli tūkstančiai protestuotojų, daugiausia moterų, nepaisydami audros su perkūnija patraukė link centrinės Saulės Vartų aikštės, kad sudalyvautų įvairių moterų teisių grupių organizuotame proteste.

Daugelis mitingo dalyvių vilkėjo rožinius – feministinio judėjimo spalvos – drabužius arba laikė žvakes, žibintus, žibintuvėlius ir mobiliuosius telefonus, pagerbdami smurto artimoje aplinkoje aukų atminimą.

Panašūs protestai buvo surengti įvairiuose šalies miestuose ir miesteliuose nuo San Sebastiano šiaurėje iki Sevilijos pietvakariuose, taip pat Ispanijos Kanarų salose Atlanto vandenyne.

Protestas organizuotas po daugybės didelio atgarsio sulaukusių išžaginimo atvejų ir padaugėjus incidentų, kai moterys žūdavo nuo savo partnerių ar buvusių partnerių rankos.

„Ši vasara buvo barbariška, o smurto prieš moteris atvejų skaičius kelia šiurpą, juolab valstybėje, kuri garsėja novatoriškais įstatymais“, – prieš prasidedant demonstracijai radijui „Cadena Ser“ sakė protestą organizavusios grupės „Feminist Emergency“ atstovė spaudai Covadonga Peremarch.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiais metais nuo artimųjų rankos šalyje jau žuvo 42 moterys. Iš jų 19 buvo nužudytos šią vasarą.

Ispanijos parlamentas 2004 metais vienbalsiai priėmė pirmąjį įstatymą Europoje, skirtą kovai su smurtu dėl lyties; juo yra numatoma nemokama teisinė pagalba ir įsteigti specialūs teismai, į kuriuos gali kreiptis aukos.

2017 metų pabaigoje Ispanijos parlamentas vienbalsiai priėmė keletą pataisų, skirtų išplėsti pirminį įstatymą.

Nepaisant šių priemonių, nuo 2003 metų, kai šalies vyriausybė pradėjo oficialiai registruoti tokias mirtis, Ispanijoje nuo savo partnerių ar buvusių partnerių rankos žuvo iš viso 1 017 moterų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.