Australijos premjeras: „D. Trumpui reikėjo kontaktinio asmens tyrimui dėl Rusijos“

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas trečiadienį stengėsi nesureikšminti Donaldo Trumpo skambučio, kuris esą buvo „trumpas ir niekuo niekuo neišsiskiriantis“, šalyje augant šurmuliui dėl politiškai rizikingo jo pažado padėti JAV prezidentui.    

 S. Morrisonas sakė, kad D. Trumpas tiesiog paprašė jo nurodyti kontaktinį asmenį šalies vyriausybėje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S. Morrisonas sakė, kad D. Trumpas tiesiog paprašė jo nurodyti kontaktinį asmenį šalies vyriausybėje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2019, 4:11 PM

S. Morrisonas sakė, kad D. Trumpas tiesiog paprašė jo nurodyti „kontaktinį asmenį“ šalies vyriausybėje, į kurį būtų galima kreiptis dėl informacijos ar pagalbos vykdant tyrimą, turintį, kaip viliasi JAV prezidentas, paneigti išvadas, jog Rusija padėjo jam per 2016-ųjų rinkimų kampaniją.  

Anot S. Morrisono, jam buvo malonu patenkinti D. Trumpo prašymą, juolab, šalies ambasadorius Jungtinėse Valstijose Joe Hockey dar gegužę pasiūlė Australijos pagalbą vykdant šį tyrimą.  

„Šis pokalbis buvo niekuo neišsiskiriantis , – sakė premjeras televizijai „Sky News“. – Pasakėme, jog esame pasirengę padėti ir bendradarbiauti atliekant tą tyrimą – tai nėra neįprasta. Amerika yra reikšminga – tiesą sakant, pati reikšmingiausia – mūsų sąjungininkė, ir esame įpratę dalytis informacija.“ 

Australija niekuomet nepadarytų nieko, kas kirstųsi su mūsų nacionaliniais interesais. Kalbant atvirai, būtų kur kas keisčiau, jeigu būtume nusprendę nebendradarbiauti“, – kalbėjo premjeras.    

Didžiosios Australijos politinės partijos paprastai tvirtai remia glaudžius santykius su Jungtinėmis Valstijomis, tačiau nuo D. Trumpo atėjimo į valdžią šiam konsensusui nekart buvo iškilę pavojų. Paviešinta informacija apie pastarąjį S. Morrisono ir JAV prezidento telefoninį pokalbį pakurstė susirūpinimą, kad D. Trumpas gali pasinaudoti Australija, siekdamas apjuodinti savo politinius varžovus.       

Anksčiau trečiadienį Australijos opozicijos lyderis Anthony Albanese'as pareikalavo paskelbti, kokią konkrečiai informaciją Kanbera perdavė Vašingtonui. 

„Ministras pirmininkas privalo paaiškinti, kas ten įvyko. Jis turi paviešinti visas stenogramas ir visą su tuo susijusią informaciją“, – sakė jis.   

„Tai gan neįprasta, – pridūrė A. Albanese'as. – Ministras pirmininkas privalo viską nuodugniai paaiškinti.“

S. Morrisonas neatskleidė, ar Australija ką nors perdavė Jungtinėms Valstijoms. Anot to, šį procesą turi tvarkyti biurokratai.   

D. Trumpas ir jam lojali žiniasklaida seniai kursto sąmokslo teorijas, kad Federalinio tyrimų biuro ir kitų institucijų tyrimus dėl Rusijos vaidmens 2016-ųjų rinkimuose inicijavo vadinamoji giluminė valstybė.   

Į šių iš esmės niekuo nepagrįstų kaltinimų voratinklį pakliuvo sąjungininkai Didžiojoje Britanijoje, Italijoje ir Australijoje.  

Vienas BTB tyrimo katalizatorių buvo D. Trumpo rinkimų kampanijos pareigūno prisipažinimas tuometiniam Australijos ambasadoriui Londone, kad rusai turi D. Trumpo varžovę rinkimuose Hillary Clinton kompromituojančios medžiagos.   

Minėtas rinkimų kampanijos pareigūnas George'as Papadopoulos buvo pasiųstas už grotų dėl melavimo FTB, bet jo pareiškimą, kad Australijos ambasadorius, buvęs konservatorių užsienio reikalų ministras Alexander'as Downeris, neva buvo vienas iš kelių „šnipų“, pasiųstų įvilioti jį į pinkles, itin mėgsta pasitelkti D. Trumpo Baltieji rūmai.   

A. Downeris apie pokalbį informavo vadovybę Kanberoje ir galiausiai – JAV pareigūnus.  

Dabartinė Australijos užsienio reikalų ministrė  Marise Payne (Meris Pein) trečiadienį atsisakė atsakyti į klausimą, ar su D. Trumpu buvo apsikeista „kokia nors medžiaga ar informacija“ ir jei taip – kokia.   

„Nekomentuoju žvalgybinės informacijos naudojimo“, – sakė ji radijui ABC. 

Tačiau ministrė taip pat pabandė išsklaidyti būgštavimus, kad jos vyriausybė elgėsi netinkamai. M. Payne pažymėjo, kad vyriausybė bendradarbiaus su D. Trumpu „tik tiek, kiek mes galime, ir tik tuo atveju, jei tai bus tinkama“.    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.