Vokietijos miestas vykdo eksperimentą: siūlo apsigyventi už dyką

Vokietijoje esantis turistų mėgstamas Gerlico miestas žmonėms siūlo nemokamus būstus mėnesiui. Mainais už tai valdžia tikisi grįžtamojo ryšio, kuris padėtų čia pritraukti daugiau nuolatinių gyventojų.

Gerlico mieste po Berlyno sienos griūties gyventojų sumažėjo ketvirtadaliu.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Gerlico mieste po Berlyno sienos griūties gyventojų sumažėjo ketvirtadaliu.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2019, 6:47 PM

Praėjusiais metais Eva Bodenmüller su partneriu Carstenu Borcku ruošėsi kraustytis iš Italijos, tačiau sugrįžti į gimtąjį Berlyną dar nebuvo pasiruošę. Moteris pamatė skelbimą, kuriame buvo kviečiama mėnesį nemokamai gyventi Gerlice, ir pagalvojo: kodėl gi ne?

Šis labiausiai į Rytus nutolęs Saksonijos miestas yra tikras gerai istorijos vingiuose išsaugotas brangakmenis. Čia buvo kuriami filmai „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ ar „Negarbingi šunsnukiai“. Čia per metus apsilanko 140 tūkst. turistų, tačiau gražus fasadas slepia tamsesnę realybę.

Mieste yra vieni žemiausių atlyginimų visoje Vokietijoje ir didžiausias kraštutinės dešinės partijas palaikančių žmonių skaičius. Sugriuvus Berlyno sienai žmonės išsilakstė į Vakarus, o miesto populiacija sumažėjo 25 proc. – iki 54 tūkst.

Miesto taryba nusprendė, kad reikia pakeisti šią tendenciją, ir pradėjo siūlyti nemokamas vieno mėnesio viešnages.

Tai siūlo jau ne vienas miestas. Detroitas buvo pirmasis, kuris jauniems mieste gyvenantiems ir dirbantiems profesionalams pradėjo siūlyti nemokamą gyvenimą visus metus. Pamažu ši idėja išplito po visą pasaulį.

Milijonai žmonių dažnai keičia savo darbo vietas ir neprisiriša prie vienos vietos. Gerlico valdžia pagalvojo, kad jie gali pritraukti dalį tokių darbuotojų ir pasimokyti iš jų, kaip atgaivinti miestą.

Valdžia jau yra sulaukusi per 150 prašymų apsigyventi Gerlice. Be vokiečių iš kitų miestų, buvo ir čia atvykti norinčių vengrų, čekų, amerikiečių ir britų.

„Mūsų tikslas yra sužinoti daugiau apie tai, ko reikia žmonėms, o jeigu jie išsikrausto – kokia yra to priežastis“, – teigė miesto atstovas Robertas Knippschildas.

Gerlicas – puiki vieta tokiems eksperimentams.

Čia yra 7 tūkstančių tuščių būstų, o nedarbo lygis trečdaliu viršija nacionalinį.

Iš dalies todėl į Gerlicą buvo perkelta 1,2 tūkst. prieglobsčio prašytojų, tačiau tai paskatino partijos „Alternatyva Vokietijai“ iškilimą. Ši partija geriausiai pasirodė Europos Parlamento ir vietos rinkimuose, o mero postą pralaimėjo tik antrajame ture.

Rinkimus laimėjęs Octavianas Ursu yra įsitikinęs, kad miestas gali vėl klestėti tik kuriant atviresnę visuomenę, tačiau tai patinka ne visiems, o gyventojai yra itin susiskaldę.

Tai čia gyvendami pastebėjo ir E.Bodenmüller or C.Borckas.

„Kitose vietose dažnai gali išgirsti diskutuojant skirtingų pažiūrų žmones.

Čia sutarimo nėra – tik dvi pusės“, – kalbėjo E.Bodenmüller.

Kitas projekto dalyvis Nikolas Kammereris teigia, kad pagrindinė miesto blogybė ir yra jo gyventojai.

Gerlice jau buvo apsigyvenę pusė norinčiųjų, tačiau čia pasilikti panoro tik 4 dalyviai.

R.Knippschildas teigia jau padaręs pirmines projekto išvadas – kol nebus daugiau kultūrinių renginių, įvairesnių laisvalaikio praleidimo būdų, gero susisiekimo ir geresnių būstų, tol miestas neatsities.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.