Ukrainos deputatas: „Kompanija „Burisma“ sumokėjo J. Bidenui už lobizmą 900 tūkst. dolerių“

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Biden už lobistinę veiklą gavo iš ukrainiečių dujų bendrovės „Burisma Group“ 900 tūkst. dolerių (820 tūkst. eurų), trečiadienį pareiškė ukrainiečių parlamentaras Andrijus Derkačis, remdamasis tyrėjų medžiaga.

 Buvęs JAV viceprezidentas Joe Biden už lobistinę veiklą gavo iš ukrainiečių dujų bendrovės „Burisma Group“ 900 tūkst. dolerių (820 tūkst. eurų).<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Buvęs JAV viceprezidentas Joe Biden už lobistinę veiklą gavo iš ukrainiečių dujų bendrovės „Burisma Group“ 900 tūkst. dolerių (820 tūkst. eurų).<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 3:08 PM, atnaujinta Oct 9, 2019, 3:11 PM

Per spaudos konferenciją A. Derkačis paviešino dokumentus, kuriuose, jo teigimu, ukrainiečių tyrėjai „aprašo Bideno vyresniojo pinigų gavimo mechanizmą“.

„Tai yra „Burisma Group“ lėšų perdavimas už lobistinę veiklą, tyrėjų nuomone, asmeniškai Joe Bidenui per lobistinę kompaniją. 900 tūkst. dolerių suma buvo pervesta amerikiečių kompanijai „Rosemont Seneca Partners“, atvirų šaltinių, įskaitant „New York Times“, duomenimis, siejamai su Bidenu. Mokėjimo paskirtis – konsultacinių paslaugų apmokėjimas“, – sakė deputatas.

A. Derkačis atskleidė, kokias sumas esą gavo „Burisma Group“ vadovai, tarp jų ir Hunteris Bidenas, buvusio JAV viceprezidento sūnus.

„Remiantis dokumentais, [Lenkijos eksprezidentui, nuo 2014 metų esančiam „Burisma Holdings“ nepriklausomu direktoriumi] Aleksander'ui Kwasniewskiui, [„Burisma“ nepriklausomų direktorių tarybos pirmininkui] Alanui Apteriui, [nepriklausomam direktoriui] Devonui Archeriui ir [2014 metais taip pat direktorių taryboje pradėjusiam dirbti] Hunteriui Bidenui „Burisma“ iš viso sumokėjo ne mažiau kaip 16,5 mln. dolerių“, – nurodė politikas.

A. Derkačis steigia laikinąją parlamentinę tyrimų komisiją, taip pat paprašė teisėsaugos institucijų atnaujinti Ukrainos pareigūnams iškeltą bylą dėl kišimosi į JAV rinkimus. Pasak jo, teismo posėdis įvyks spalio 21 dieną.

„Burisma Holdings“ yra ukrainiečių dujų gavybos bendrovė, įregistruota Kipre. Ji yra viena iš trijų stambiausių Ukrainos dujų kompanijų ir turi būstinę Kijeve. Bendrovės įkūrėjas ir galutinis naudos gavėjas yra Mykola Zločevskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?