Jungtinės Karalystės Parlamento vadovas neleido dar kartą balsuoti dėl „Brexit“

Jungtinės Karalystės Parlamento vadovas neleido dar kartą balsuoti dėl „Brexit“. Pasak Johno Bercow, pirmadienį balsavimo aplinkybės yra tokios pačios kaip ir šeštadienį, todėl balsuoti nėra reikalo. 

 Britų parlamentarai negalėjo balsuoti dėl išstojimo sutarties. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Britų parlamentarai negalėjo balsuoti dėl išstojimo sutarties. <br> AFP/Scanpix nuotr.
B.Johnsonas tikisi, kad nukelti išstojimo nereikės. <br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Johnsonas tikisi, kad nukelti išstojimo nereikės. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 D.Tuskas gavo B.Johnsono siųstą laišką. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Tuskas gavo B.Johnsono siųstą laišką. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 5:59 PM, atnaujinta Oct 21, 2019, 7:32 PM

„Dėl šio pasiūlymo šiandien nebus diskutuojama, nes tai būtų pasikartojančio pobūdžio ir tvarką pažeidžiantis veiksmas“, – pareiškė J. Bercow Bendruomenių Rūmuose.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas tikėjosi, kad pirmadienį parlamentarai galės balsuoti dėl išstojimo susitarimo. Tačiau tai neįvyko. 

Pirmasis bandymas patvirtinti Parlamente vyko šeštadienį. Tačiau britų politikai norėjo įnešti pataisų į B.Johnsono ir ES lyderių suderėtą „Brexit“ sutartį. 

Po šio įvykio, parlamentarai įpareigojo B.Johnsoną prašyti Bendrijos išstojimo datos atidėjimo. 

Britų ministras pirmininkas B.Johnsonas jau paprašė Briuselio atidėti „Brexit“, nors vis tiek bando išvesti šalį iš bloko šio mėnesio pabaigoje.

B.Johnsonas šeštadienį vėlai vakare nusiuntė Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui nepasirašytą laišką ir antrą žinutę, kad nepritaria atidėjimui.

EK atstovė Mina Andrejeva pirmadienį sakė, kad „pirmininkas Donaldas Tuskas patvirtino šeštadienį gavęs prašymą dėl atidėjimo ir, kaip pats nurodė, šiuo metu konsultuojasi su 27 ES narėmis“.

Pasak M.Andrejevos, ES jau pradėjo praėjusią savaitę su B. Johnsonu pasiekto „Brexit“ susitarimo ratifikavimo procesą.

Europos Parlamentas nebalsuos dėl „Brexit“ susitarimo anksčiau už britų parlamentą

Europos Parlamentas nebalsuos dėl naujo „Brexit“ susitarimo ratifikavimo, kol to nepadarys britų įstatymų leidėjai, pirmadienį pareiškė pareigūnai.

Tai reiškia, kad europarlamentarai veikiausiai nespės patvirtinti sutarties šią savaitę, kol posėdžiauja Strasbūre, ir vėliau teks rengti neeilinį EP posėdį Briuselyje.

Jeigu balsavimo prireiks iki dabar numatytos „Brexit“ datos, spalio 31 dienos, Europos Parlamento posėdis turėtų įvykti kitą savaitę. Tačiau europarlamentarai tvirtina, kad, bet kokiu atveju, jį galima surengti greitai.

EP atstovas Jaume Duchas (Žaumė Dučas) sakė, kad EP pirmininkas Davidas Sassoli vėliau pirmadienį susitiks su frakcijų lyderiais viską apiforminti, tačiau sprendimas yra aiškus.

„Tai ne [Europos] Parlamentas ruošiasi nutraukti, bando sulėtinti arba pagreitinti procesą, dabar esantį visiškai britų institucijų rankose“, – kalbėjo J. Duchas.

„Parlamentas ratifikuos paskutinis. EP ratifikuos [susitarimą] tik tada, kai Jungtinė Karalystė užbaigs ratifikavimo procesą“, – sakė jis žurnalistams.

Europos Parlamento „Brexit“ koordinatorius Guy Verhofstadtas patvirtino, kad taip bus rekomenduota frakcijų lyderiams.

„Mes susitarėme pasiūlyti Pirmininkų sueigai (frakcijų lyderiams) palaukti visiško ratifikavimo iš JK pusės prieš surengiant balsavimą Europos Parlamente, – sakė jis. – Dabar rinktis turi JK parlamentas.“

Europos Parlamentas ketvirtadienį nutarė pritarti naujam „Brexit“ susitarimui, kuris buvo pasiektas Briuselio viršūnių susitikime praėjusią savaitę.

Tačiau kai kurie britų parlamentarai priešinasi ministro pirmininko Boriso Johsono pastangoms kuo greičiau patvirtinti pasiektą susitarimą, dėl kurio Vestminsteryje bus balsuojama ne anksčiau nei antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.