Tyrėjai Ramiajame vandenyne rado antrąjį per Midvėjaus mūšį nuskandintą lėktuvnešį

Tyrėjai, praeitą savaitgalį aptikę per Antrąjį pasaulinį karą Ramiajame vandenyne nuskandinto lėktuvnešio nuolaužas, pranešė nustatę, kad tai yra buvęs Japonijos jūrų pajėgų flagmanas „Akagi“.

 Grupė jūrų gelmių tyrinėtojų ir istorijų, ieškančių per Antrąjį pasaulinį karą prarastų laivų, rado antrą japonų lėktuvnešį, nuskandintą per istorinį Midvėjaus mūšį.<br> AKG/Scanpix nuotr.
 Grupė jūrų gelmių tyrinėtojų ir istorijų, ieškančių per Antrąjį pasaulinį karą prarastų laivų, rado antrą japonų lėktuvnešį, nuskandintą per istorinį Midvėjaus mūšį.<br> AKG/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 9:42 AM, atnaujinta Oct 21, 2019, 12:39 PM

Bendrovės „Vulcan Inc.“ povandeninių operacijų direktorius Robas Kraftas ir istorikas Frankas Thompsonas iš Vašingtone įsikūrusios Laivyno istorijos ir paveldo valdybos (Naval History and Heritage Command) sekmadienį išanalizavo didelio dažnio sonaru padarytus nuolaužų nuotraukas ir nurodė, jog pagal korpuso matmenis ir nuskendimo vietą galima daryti išvadą, kad tai yra „Akagi“.

„Akagi“ buvo rastas beveik 5 490 m gylyje, Papahanaumokuakėjos nacionalinio jūrų paminklo teritorijoje, apytikriai už 2,1 tūkst. km į šiaurės vakarus nuo Perl Harboro Havajuose.

Penktadienį tyrimų laivo „Petrel“ įgula patvirtino radusi kito to pačios klasės lėktuvnešio „Kaga“ liekanas. Abu laivai buvo nuskandinti 1942 metų birželį per didelį Japonijos ir JAV laivų ir lėktuvų mūšį prie Midvėjaus atolo.

Per Midvėjaus mūšį buvo nuskandinti iš viso septyni laivai – penki japonų ir du amerikiečių, bet iki šiol tik vienas jų buvo surastas.

„Petrel“ įgula tikisi rasti ir ištyrinėti visus laivus, nuskandintus per Midvėjaus mūšį. Istorikai jį laiko susirėmimu, nulėmusiu JAV persvarą Ramiojo vandenyno kovos veiksmų teatre.

Sonaro atvaizdai parodė, kad „Kaga“ į vandenyno dugną rėžėsi grimzdamas dideliu greičiu, todėl aplink pažiro nuolaužų, o vandenyno dugne buvo išmušta duobė, panaši į sprogimo paliktą kraterį. Laivo, aptikto apie 4,8 km gylyje, pirmagalys dabar yra palaidotas dumble ir nuosėdose.

Į „Kaga“ pataikiusios JAV lėktuvų bombos sukėlė lėktuvnešyje didžiulį gaisrą, bet jo korpusas išliko vientisas. Vaizdo įrašuose matyti pabūklų vamzdžiai, stirksantys iš laivo borto.

1942 metų birželį kautynės tarp amerikiečių ir japonų lėktuvnešių bei kitų karo laivų vyko maždaug už 320 km nuo Midvėjaus atolo – buvusios karinės bazės, kurią Japonija tikėjosi užimti per netikėtą ataką.

Tačiau Jungtinės Valstijos sugebėjo perimti ir iššifruoti japonų kariuomenės pranešimus apie šį smūgį ir buvo pasiruošusios jį atremti. Per mūšį žuvo daugiau kaip 2 000 japonų ir tik apie 300 amerikiečių.

Pastaroji ekspedicija yra dalis projekto, inicijuoto velionio milijardieriaus Paulo Alleno – vieno iš IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjų. Jau ne vienerius metus 76 metrų ilgio „Petrel“ įgula, bendradarbiaudama su JAV karinėmis jūrų pajėgomis ir kitomis tarnybomis, ieško įvairiose pasaulio vietose nuskendusių laivų ir renka apie juos informaciją. Per ekspedicijas jau pavyko surasti daugiau kaip 30 laivų.

Pasak R. Krafto, įgulos misija prasidėjo nuo P. Alleno, mirusio praeitais metais, troškimo pagerbti savo tėvo karinę tarnybą.

„Dabar ji neabejotinai daug labiau išsiplėtusi, – pridūrė R. Kraftas. – Pagerbiame mūsų dienų karius; tai yra susiję su švietimu ir istorijos prikėlimu naujam gyvenimui būsimosioms kartoms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.