Italijos regioniniai rinkimai: dešinieji viliasi nugalėsiantys kairiuosius

Italai sekmadienį balsuos Umbrijos regioniniuose rinkimuose, kurie yra laikomi svarbiu išbandymu tiek kairiųjų vyriausybei, tiek dešiniųjų opozicijai.

Italai sekmadienį balsuos Umbrijos regioniniuose rinkimuose, kurie yra laikomi svarbiu išbandymu tiek kairiųjų vyriausybei, tiek dešiniųjų opozicijai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Italai sekmadienį balsuos Umbrijos regioniniuose rinkimuose, kurie yra laikomi svarbiu išbandymu tiek kairiųjų vyriausybei, tiek dešiniųjų opozicijai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2019, 9:30 AM, atnaujinta Oct 27, 2019, 9:38 AM

Kraštutinės dešinės partijos „Lyga“ vadovas Matteo Salvinis nori nugalėti šiuose rinkimuose ir atimti regiono lyderio poziciją iš kairiųjų. „Su 884 tūkst. gyventojų Umbrija dar niekada nebuvo toks svarbus regionas nacionalinei politikai“, – rašoma italų „Sole 24 Ore“ laikraštyje.

M. Salvinis buvo atsakingas už buvusios Italijos populistinės vyriausybės sugriovimą. Valdžią iš jo tuomet perėmė netikėtai susivienijusios populistų „Penkių žvaigždučių judėjimo“ (M5S) partija ir centro kairės Demokratų partija (PD). Nuo tada M. Salvinis sutelkė visas jėgas sugrįžimui į valdžią, sudarydamas sąjungą tarp „Lygos“, dešinės „Brothers of Italy“ partijos ir Silvio Berlusconio centro dešinės „Forza Italia“ partijos. MS5 ir PD mano, kad kandidatavimas kartu regioniniuose rinkimuose yra vienintelis būdas neleisti dešiniesiems laimėti tokiuose regionuose, kaip Umbrija ir Emilija-Romanija.

„Jei pirmasis PD ir MS5 susivienijimas pasibaigs „Lygos“ triumfu... kažkas Kidžio rūmuose (ministro pirmininko biure) turės savęs klausti, kodėl“, – teigė M. Salvinis. Jei laimėtų dešinieji, M. Salvinis galėtų bandyti „kilti į Kidžio rūmus ir laimėti viename regione po kito“, rašė „Sole 24 Ore“ laikraštis. Remiantis naujausiais duomenimis, šiuo metu pirmauja dešiniųjų kandidatė Donatella Tesei, keliais procentais lenkdama PD-MS5 kandidatą Vincenzo Bianconį. „Umbrijos regionas yra toks svarbus Italijai, kaip Jungtinėms Valstijoms Ohajo valstija: čia matysime, kokia bus Geltonųjų ir Raudonųjų vyriausybės ateitis“, – rašė „Corriere della Sera“ laikraštis, omenyje turėdamas MS5 ir PD partijų spalvas.

Politikos stebėtojai įspėjo, kad, jei MS5 pralaimės, jos lyderis Luigis Di Maio trauksis iš pareigų, o rimtas pasekmes pajus ir trapi valdančioji koalicija. Prastų žinių gali sulaukti ir PD lyderis Nicola Zingarettis. Kairiųjų laikraštis „Reppublica“ rašė, kad L. Di Maio ir šalies ministras pirmininkas Giuseppė Contė nerimauja dėl šio balsavimo, nors ministras pirmininkas tikino, kad „Umbrija vyriausybei iššūkio nekelia“.

Apklausą vykdęs Renato Mannheimeris sutiko su G. Contės teiginiu ir sakė, kad „tikrasis iššūkis laukia Emilijos-Romanijos regione sausį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.