Pekine vyksta svarbus Kinijos komunistų partijos plenumas

Pekine pirmadienį prasidėjo Kinijos komunistų partijos (KKP) elito susitikimas, šaliai susidūrus su prodemokratinio judėjimo protestais Honkonge, užsitęsusiu prekybos karu su JAV ir lėtėjančiu ekonomikos augimu.

 Pekine pirmadienį prasidėjo Kinijos komunistų partijos (KKP) elito susitikimas, šaliai susidūrus su prodemokratinio judėjimo protestais Honkonge, užsitęsusiu prekybos karu su JAV ir lėtėjančiu ekonomikos augimu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pekine pirmadienį prasidėjo Kinijos komunistų partijos (KKP) elito susitikimas, šaliai susidūrus su prodemokratinio judėjimo protestais Honkonge, užsitęsusiu prekybos karu su JAV ir lėtėjančiu ekonomikos augimu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2019, 3:01 PM

4-asis KKP Centro komiteto plenumas yra už uždarų durų vykstantis aukšto rango pareigūnų suvažiavimas, per kurį aptariamas vyriausybės veiksmų planas ir tolesnės politikos kryptys.

Viena pagrindinių šios savaitės diskusijų temų bus Kinijos valdymo sistemos „puoselėjimas ir tobulėjimas“, taip pat jos tolesnis „modernizavimas“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Tai reiškia, kad partija siekia „dar griežčiau kontroliuoti visus administracinius organus“, paaiškino Kinijos politikos ekspertas Jude'as Blanchette'as iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS).

Labiausiai tikėtina, kad po šios savaitės susitikimų „KKP bus suteikta net daugiau esminių politinių ir administracinių įgaliojimų“, penktadienį parašė jis.

Pekine dirbantis politikos analitikas Hua Po savo ruožtu sakė naujienų agentūrai AFP, kad per 4-ąjį plenumą gali būti pritarta deklaracijai, kritikuojančiai buvusio Kinijos lyderio Deng Xiaopingo vykdytą politiką, nukreiptą į rinkos liberalizavimo reformas, siekiant paaukštinti dabartinio prezidento Xi Jinpingo statusą.

Kinijos lyderiai, įskaitant šalies įkūrėją Mao Zedongą, ėmėsi tokios praktikos, kad ankstesnių vyriausybių politika neprieštarautų jų pačių principams, pridūrė ekspertas.

Pagrindinis pasitarimas už uždarų durų vyks nuo pirmadienio iki ketvirtadienio Pekine. Tai bus pirmasis toks renginys nuo 2018 metų vasario.

Daugelis šalies esminių politinių sprendimų skelbiami būtent po tokių plenumų. Per mažiausiai vieną iš jų buvo aptariamos valstybės institucijų reformoms, kurios galiausiai suteikė Partijai net daugiau įgaliojimų.

Per ankstesnį suvažiavimą buvo atsisakyta prezidento kadencijų limito – taigi, Xi Jinpingui iš esmės buvo leista visą gyvenimą dirbti šiame poste.

„Transformacija“

Apie siekį „modernizuoti“ Kinijos valdymo sistemą bei Partijos ir valstybės kontroliuojamas institucijas kalbama Pekinui grumiantis su virtine vidaus ir užsienio iššūkių.

Pusiau autonominiame Honkonge Kinijos centrinei vyriausybei galvos skausmą kelia ne vieną mėnesį demokratijos šalininkų rengiami protestai prieš Pekino politiką.

Lėtėjantis ekonomikos augimas, kurį sunkina užsitęsęs prekybos karas su Jungtinėmis Valstijomis, taip pat neduoda ramybės Kinijos lyderiams. Šalies BVP trečiąjį ketvirtį augo lėčiausiai per beveik tris dešimtmečius.

Kitos vidaus problemos, tokios kaip aplinkos būklės prastėjimas ir ekonominis atotrūkis tarp kaimo vietovių ir miestų, irgi reikalauja institucijų „transformacijos“, pirmadienį parašė valstybinis laikraštis „China Daily“.

Šią savaitę prasidedantis suvažiavimas rengiamas praėjus nemažai laiko po ankstesnės sesijos: ši pertrauka yra ilgiausia nuo 1977 metų, nurodo CSIS ekspertai. Pagal PKK statutą, per metus turi būti rengiamas bent vienas plenumas.

Tačiau mažai tikėtina, kad toks delsimas įvyko dėl nepritarimo Xi Jingpingo politikai Partijos viduje, mano analitikai.

Kinų lyderio galia buvo demonstruojama vos prieš keletą savaičių vykstant didžiuliam kariniam paradui, surengtam Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo 70-osioms metinėms paminėti, pažymėjo J. Blanchette'as.

„Nuo 3-ojo plenumo Xi Jinpingas dukart šaukė visų Partijos, valstybės ir kariuomenės lyderių neeilinius posėdžius“, – praėjusią savaitę parašė Billas Bishopas, leidžiantis informacinį biuletenį „Sinocism China Newsletter“.

Galimybė šaukti tokius svarbius susitikimus liudija apie Xi Jingpingo įtaką ir autoritetą, pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.