Naujos aistros dėl „Brexit“: Europos Sąjunga ėmėsi teisinių veiksmų prieš Jungtinę Karalystę

Europos Sąjunga ketvirtadienį ėmėsi teisinių veiksmų prieš Jungtinę Karalystę už tai, kad ji nepateikė savo kandidato į eurokomisarus, nors „Brexit“ data buvo nukelta.

 Aistros dėl „Brexit“ nerimsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aistros dėl „Brexit“ nerimsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aistros dėl „Brexit“ nerimsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aistros dėl „Brexit“ nerimsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aistros dėl „Brexit“ nerimsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Aistros dėl „Brexit“ nerimsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-11-14 19:36, atnaujinta 2019-11-20 08:38

Europos Komisija „šiandien nusiuntė oficialaus pranešimo laišką Jungtinei Karalystei, kad ji pažeidė ES sutarties įsipareigojimus nepasiūlydama kandidato į ES komisaro postą“, sakoma pranešime.

Pasak EK, Londonas turi iki kitos savaitės penktadienio „pateikti savo nuomonę“.

Oficialaus pranešimo laiško nusiuntimas ES valstybei narei yra pirmas ilgos teisinės procedūros žingsnis. Galutiniame etape byla prieš ES taisykles pažeidusią valstybę gali būti perduotas aukščiausios instancijos Bendrijos teismui, kuris savo ruožtu gali skirti finansinę nuobaudą.

Išvakarėse Jungtinės Karalystės vyriausybė laišku informavo EK būsimąją pirmininkę Ursulą von der Leyen, kad iki gruodžio 12-ąją įvyksiančių parlamento rinkimų neteiks naujos britų ES komisaro kandidatūros.

„Parašėme ES, kad patvirtintume, jog laikotarpio prieš rinkimus taisyklės sako, kad Jungtinė Karalystė įprastu atveju šiuo laikotarpiu neturėtų teikti tarptautinių kandidatūrų“, – ketvirtadienį sakė vienas britų pareigūnas.

U. von der Leyen pereinamosios komandos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad būsimoji EK vadovė JK vyriausybės laišką gavo praeitą naktį.

Naujosios sudėties Europos Komisija, vadovaujama vokietės U. von der Leyen ir sudaryta iš 26 kitų Bendrijos narių aukšto rango atstovų, turėtų oficialiai pradėti darbą gruodžio 1-ąją.

Jungtinė Karalystė planuoja išstoti iš bloko sausio 31-ąją, o Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas šiuo metu yra įsitraukęs į rinkimų kampaniją, agituodamas už „Brexit“.

Briuselyje nuogąstauta, kad Britanijos boikotas gali sutrukdyti pradėti darbą naujos sudėties ES aukščiausiajai vykdomosios valdžios institucijai.

U. von der Leyen nepradėjo darbo iki ankstesnio termino – lapkričio 1-osios, nes Europos Parlamentas atmetė Prancūzijos, Vengrijos ir Rumunijos kandidatus užimti ES komisarų postus.

Vis dėlto vėliau buvo pasiūlyti nauji kandidatai, šiuo metu svarstomi per europarlamentarų posėdžius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.