Į Ukrainos karių gretas pirmą kartą stojo paauglės

Šeštus metus su Rusijos remiamais separatistais kariaujančioje Ukrainoje norinčiųjų ginti savo tėvynę netrūksta. Šiemet pirmą kartą istorijoje į prestižinį Kijevo karinį licėjų įstojo ir mergaitės.

8 proc. karių, kovojančių prieš separatistus Ukrainos rytuose, yra moterys.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
8 proc. karių, kovojančių prieš separatistus Ukrainos rytuose, yra moterys.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-16 18:13

Paauglė Lina Nazipova tapo viena iš 20 mergaičių, šiemet įstojusių į Kijevo Ivano Bohuno karinį licėjų. Mergina sakė norėjusi sekti savo tėvų pėdomis.

„Mano svajonė – tapti sraigtasparnio pilote, kaip ir mano tėvas bei senelis“, – sakė L.Nazipova pirmąją mokslo metų dieną.

Jos motina taip pat tarnavo karinėse pajėgose.

Kijevo Ivano Bohuno kariniame licėjuje tai pirmoji merginų klasė per visą ugdymo įstaigos gyvavimo laiką.

Nors merginos mokysis atskirai nuo vaikinų, kurių čia šįmet įstojo beveik trys šimtai, nuolaidų joms daryti nežadama.

Licėjaus direktorius generolas Ihoris Hordičukas tikino, kad mokinių priėmimo taisyklės vienodos abiem lytims – grindžiamos vien jų stiprybe, ištverme, psichologiniu pasirengimu ir motyvacija.

Iš viso karinių pajėgų struktūroje yra maždaug 10 proc. moterų. Šis skaičius panašus į NATO šalyse tarnaujančių kariuomenėje moterų procentą.

Būrio vadė ir naujos moterų klasės švietimo vadovė Julija Mykytenko vis dėlto tikino, kad nors į licėjų stojusios mergaitės demonstravo didelę motyvaciją, neatmetama galimybė, kad jos susidurs su sunkumais.

„Ar visos 20 merginų supranta, į ką įsivėlė? Be abejo, ne“, – sakė J.Mykytenko.

Pasak būrio vadės, kelios mergaitės tikrai gali pasakyti, kad nebuvo tam pasiruošusios, ir užsimanyti trauktis.

„Niekas jų dėl to nekaltins, nes kariuomenėje yra sunku. Kita vertus, šios merginos į licėjų įstojo vedamos noro tapti karėmis. Jos yra motyvuotos, žino, ko nori“, – pasakojo J.Mykytenko.

15-metė Apolinara Ivanova tikino, kad jos noras tapti kare kilo iš asmeninės patirties.

A.Ivanova buvo priversta išsikelti su savo šeima iš gimtojo Severodonecko Luhansko srityje, kai 2014 m. prasidėjo karinis konfliktas Rytų Ukrainoje.

Jos šeimai teko išsiskirti. Motina pasiliko okupuotose teritorijose, kad galėtų pasirūpinti garbaus amžiaus giminaičiais, o ji kartu su tėvu ir seserimi persikėlė į Kijevą.

„Nusprendžiau tapti kare, kai man buvo vos 11 metų. Mano tėvai rėmė mano sprendimą. Iš pradžių jie mane išleisdavo į patriotines stovyklas. Ten išmokome kovos taktikos, išrinkti ir surinkti ginklą“, – pasakojo A.Ivanova.

Tai merginai padėjo priimti sprendimą dėl savo ateities kariuomenėje.

„Noriu tapti žvalgybos specialiste. Ketinu savo pavyzdžiu įrodyti, kad merginos taip pat gali būti būrio vadės“, – sakė paauglė.

Ne tiktai kai kurių mergaičių, įstojusių į Kijevo Ivano Bohuno karinį licėjų, sprendimas tapti kariuomenės dalimi buvo netikėtas jų tėvams. Kai kurių įstojusių vaikinų tėvai tikino, kad jų atžalos kariais tapti nusprendė patys ir tik vėliau apie tai jiems pranešė.

„Mums tai buvo staigmena. Jis pats tam ruošėsi, viską padarė pats. Tačiau mes esame patriotai, todėl juo didžiuojamės“, – sakė vieno moksleivių motina.

Parengta pagal „Radio Free Europe/Radio Liberty“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.