Valdžia ieško kaltų: pyksta, kad jauni rusai lovą išmainė į internetą

Gyventojų skaičius Rusijoje mažėja jau ketverius metus iš eilės. Valdžios atstovai tvirtina, kad jauni žmonės mieliau bendrauja internetu, nei gulasi į lovą, tačiau tikrosios to priežastys yra visiškai kitokios.

Rusams lovą mieliau keičia internetas.<br>123rf nuotr.
Rusams lovą mieliau keičia internetas.<br>123rf nuotr.
Rusams lovą mieliau keičia internetas.<br>„Reuters“/„Scanpix nuotr.
Rusams lovą mieliau keičia internetas.<br>„Reuters“/„Scanpix nuotr.
Rusams lovą mieliau keičia internetas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusams lovą mieliau keičia internetas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2019-11-18 11:44

Šių metų pradžioje Rusijos gyventojų skaičius siekė 146,7 mln., bet per pirmus 9 mėnesius šis skaičius jau sumažėjo 52,5 tūkst. žmonių. Tokie duomenys pateikiami Rusijos audito rūmų specialiajame pranešime. Taip skelbiama naujo šalies gyventojų išmirimo etapo pradžia.

Pagrindinės Rusijos kontrolės žinybos pranešime informuojama, jog per šių metų sausio–rugpjūčio mėnesius gimė 994,3 tūkst. žmonių. Tai 83,8 tūkst., arba 7,8 proc., mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Mirusiųjų per tą laiką buvo 1,2 mln. Jų sumažėjo 2,7 proc., arba 33,7 tūkst. žmonių, tačiau auditoriai pažymi, jog natūralus gyventojų mažėjimas spartėja ketvirtus metus iš eilės.

Nesėkmingas projektas

Mažėja imigracija, kuri mirtingumą kompensuoja tiktai 76 proc. Todėl Rusijos audito rūmų atstovai perspėja, kad kyla rimta grėsmė nacionaliniam tikslui, siekiant užtikrinti nuolatinį piliečių skaičiaus augimą.

Rusijoje šis nacionalinis demografinis projektas ir anksčiau negalėjo pasigirti sėkme. XXI a. natūralus gyventojų skaičiaus padidėjimas pasiektas tik tris kartus – 2013–2015 m. Tada valdžia taikė finansinės paramos priemonių kompleksą šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų.

Dėl to bendras gimstamumo koeficientas išaugo nuo 1,58 iki 1,78 vaiko vienai moteriai.

Tačiau pinigai Rusijoje sparčiai nuvertėjo ir jau 2016 metais minėtas koeficientas vėl sumažėjo iki 1,59 vaiko vienai moteriai. Bendras gimstamumas sumažėjo, natūralų gyventojų skaičiaus didėjimą pakeitė natūralus mažėjimas, kuris 2018-aisiais buvo didesnis nei 224 tūkst. žmonių.

Iš dalies tai kompensavo migracija, bet toli gražu nevisiškai.

Į lovą greitai negula

Dabar šis procesas tęsiasi. Kai kurie regionai – ypač vadinami depresiniais, kuriuose, lyginant su kitomis šalies teritorijomis, vyrauja didelis nedarbas ir labai mažos pajamos vienam gyventojui, pradėjo tiesiog išmirti. Pavyzdžiui, Kurgano srityje mirusiųjų 2019 m. sausio–rugsėjo mėnesiais skaičius gimusiųjų skaičių pranoko 1,7 karto.

To priežastys yra aiškios – jau daugiau nei penkerius metus iš eilės tebesitęsiantis gyventojų materialinės gerovės mažėjimas ir vidutinio statistinio gyvenimo lygio Rusijoje pasiekimo perspektyvos neturėjimas.

Bet viso to valdžia nenori pripažinti.

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotoja Olga Jepifanova lapkričio 7 dieną vykusiame forume „Motinystės šventumas“ virtino, kad viena svarbiausių gimstamumo sumažėjimo Rusijoje priežasčių yra jaunimo priklausomybė nuo interneto.

„Dauguma jaunų žmonių tiesiog gyvena internete, o tai lemia svarbių gyvenimo orientyrų, tarp jų ir šeimos vertybės, suvokimo praradimą“, – pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotoja.

O.Jepifanovos nuomone, vyrai ir moterys, užuot kartu nakčiai gulę į realią lovą, tęsia bendravimą virtualioje erdvėje.

Susijungė dvi duobės

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas įvardijo kitą svarbią priežastį. Anot jo, dabartinė demografinė padėtis Rusijoje yra neva susijusi su Antruoju pasauliniu karu.

„Tai duobė, kuri, viena vertus, atsivėrė Antrojo pasaulinio karo metais, paskui – dešimtojo dešimtmečio duobė, atsiradusi dėl Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Ir štai šios dvi duobės dabar susijungė“, – sakė Kremliaus atstovas.

Bet nei internetu, nei karu, pasibaigusiu daugiau nei prieš 70 metų, nepaaiškinami du faktai, kurie iš esmės daro įtaką demografinei padėčiai šalyje.

Pirmiausia, gyventojų skaičiaus mažėjimą lemią šimtatūkstantinė vaikų susilaukti galinčių jaunų žmonių emigracija į kitas valstybes.

Taip pat svarbią įtaką daro ir imigrantų srauto sumažėjimas. Net žmonėms iš Vidurinės Azijos Rusija tampa neįdomi.

Šiuos abu faktus įtikinamai paaiškina tik tebesitęsiantis Rusijos ekonomikos smigimas ir gyventojų pajamų mažėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.