Vargas dėl grynųjų: žmonių eilės, nusivylimas ir naujasis kelionių tikslas

​Šimtai žmonių stoviniuoja eilėje prie Uzbekijos ambasados, Ašchabado mieste. Visi jie tikisi gauti vizą į Uzbekistaną, nors tik keli iš jų nori turistauti, susitikti su artimaisiais ar draugais.

​Šimtai žmonių stoviniuoja eilėje prie Uzbekijos ambasados, Ašchabado mieste. Visi jie tikisi gauti vizą į Uzbekistaną, nors tik keli iš jų nori turistauti, susitikti su artimaisiais ar draugais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
​Šimtai žmonių stoviniuoja eilėje prie Uzbekijos ambasados, Ašchabado mieste. Visi jie tikisi gauti vizą į Uzbekistaną, nors tik keli iš jų nori turistauti, susitikti su artimaisiais ar draugais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
 Gurbangulis Berdimuhamedovas
 Gurbangulis Berdimuhamedovas
 Gurbangulis Berdimuhamedovas
 Gurbangulis Berdimuhamedovas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 20, 2019, 5:57 AM, atnaujinta Nov 20, 2019, 6:47 AM

Jų kelionės tikslas yra kitoks – į šiaurinę kaimynę jie keliauja išsiimti grynųjų pinigų. Grynųjų pinigų trūkumas tampa vis didesnė problema Turkmėnistane.

Žmonės būriais keliauja į Uzbekistaną, nes ten jie gali nukeliauti iki vietos bankomatų ir išsiimti grynųjų, ko dažnai negali padaryti gimtojoje šalyje.

Patys turkmėnai tikina, kad jie nesiruošia ilgoms kelionėms. Jie planuoja nukakti viso labo kelioliką kilometrų, kad pasiektų savo.

Grynieji pinigai tampa vis didesniu deficitu griežtai kontroliuojamame Turkmėnistane, kur didžioji dauguma gyventojų susiduria su finansiniais sunkumais, nepaisant šalies energijos išteklių.

Ironiška, tačiau grynųjų pinigų trūkumas sukuria naujas ir nelegalias darbo vietas gyventojams, kurie parveža pinigus žmonėms už tam tikrą mokestį.

Vienas Ašchabado gyventojų pasakojo, kad jam suteikiama 20 dienų viza, per kurią jis parveža pinigų ne tik sau, bet ir kitiems žmonėms, kurie kartais jam duoda net savo banko PIN kodus.

Vyras sako, kad už 4,5 eurų mokestį jis parveža žmonėms taip reikalingų grynųjų. Toks neoficialus darbas yra vienintelis jo pajamų šaltinis.

Šalyje nedarbas viršija 50 procentų. „O ką mes galime daugiau padaryti. Ašchabade darbo beveik nėra, o algos labai skurdžios (neviršija 180 eurų)“, – situaciją paaiškino vietos gyventojas.

Turkmėnistane visos algos, pensijos ar kitokios išmokos išmokamos bankinėmis kortelėmis, bet bankomatuose grynųjų dažnai pritrūksta.

Ypač grynųjų pinigų trūkumu skundžiasi kaimiškųjų vietovių gyventojai, kurie net kelias valandas laukia eilėse, tikėdamasi išsiimti nors kiek pinigų.

Kai kurie žmonės net laukia ištisas dienas, tikėdamiesi menko stebuklo. Rugpjūtį Lebapo provincijos gyventojai buvo suimti, nes stovėjo prie vieno iš miestelio bankomatų ir nepakluso pareigūnų reikalavimams trauktis iš eilės.

Retame savo pranešime rugpjūčio 19 dieną, Turkmėnistano prezidentas Gurbangulis Berdimuhamedovas pabrėžė bankomatų problemą šalyje, tačiau neįspėjo apie didesnes ekonomines šalies problemas, kurios sukėlė šią nedovanotiną situaciją.

G. Berdimuhamedovas ir jo vadovaujama vyriausybė kontroliuoja įvairias šalies gyvenimo sritis. Prezidentas bankomatų ir grynųjų problemą pavadino „technine“ ir apkaltino centrinio banko vadovą blogu situacijos suvaldymu.

Pateiktų Uzbekistano statistikos departamento duomenų teigimu, 233 tūkst. turkmėnų įvažiavo į Uzbekistaną per pirmuosius šešis metų mėnesius, nors tikrasis skaičius greičiausiai būtų kur kas didesnis.

Priežastis tam tapo gana akivaizdi, o patys turkmėnai to nebeslepia. Turkmėnistaną toliau vargina kebli ekonominė situacija, prekybos centrai šalyje dažnai būna uždaryti, o šalies nesėkmingi bandymai sudaryti efektyvius sandorius su užsienio valstybėmis Turkmėnistaną uždarė į aklavietę.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.