Vokietijos URM vadovas giria V. Zelenskį, ragina Maskvą būti pasirengusią susitarti

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas „Normandijos viršūnių susitikimo“ išvakarėse pagyrė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dėl jo pastangų išspręsti konfliktą Donbase.

Heiko Maasas „Normandijos viršūnių susitikimo“ išvakarėse pagyrė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dėl jo pastangų išspręsti konfliktą Donbase.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Heiko Maasas „Normandijos viršūnių susitikimo“ išvakarėse pagyrė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dėl jo pastangų išspręsti konfliktą Donbase.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2019, 7:16 PM, atnaujinta Dec 8, 2019, 7:20 PM

„Po keleto sąstingio metų prezidentas Zelenskis pademonstravo drąsą ir žengė pirmuosius žingsnius su visomis vidaus politikos rizikomis ir pasekmėmis“, – interviu laikraščiui „Bild am Sonntag“ sakė H. Maasas. Interviu ištraukas laikraštis paskelbė savo tviterio paskyroje.

Dabar, jo teigimu, Rusija turi parodyti, jog yra pasirengusi tolesniems susitarimams.

„Tačiau tam reikės dar daug rimto diplomatinio darbo“, – pridūrė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

Pirmadienį Paryžiuje rengiamas Ukrainos, Vokietijos, Prancūzijos ir Rusijos lyderių susitikimas dėl situacijos Rytų Ukrainoje. Vokietijos URM vadovo teigimu, pagrindine susitikimo tema bus Ukrainos konfliktas, o ne diplomatinis skandalas tarp Rusijos ir Vokietijos.

„Nepaisant svarbių klausimų, kuriuos būtina aptarti Berlynui ir Maskvai, pirmadienį pirmiausia bus kalbama apie tai, kad pagaliau reikia nutraukti beveik kasdien Europos žemėje vykstantį kraujo praliejimą“, – sakė H. Maasas.

Praėjusią vasarą Berlyne buvo nušautas Gruzijos ir Rusijos pilietis, dalyvavęs antrajame Čečėnijos kare. Jis buvo nušautas miesto centre, kai ėjo į mečetę. Dėl įtarimų nužudymu buvo sulaikytas Rusijos pilietis, o Vokietija teigia, kad prašė Rusijos pagalbos atliekant tyrimą, tačiau šalis nuo rugpjūčio mėnesio nesuteikė jokios informacijos. Dėl to Vokietija nepageidaujamais asmenimis paskelbė du Rusijos ambasados Vokietijoje darbuotojus.

Vokietijos generalinė prokuratūra ir vyriausybė mano, kad tai buvo užsakyta žmogžudystė, kurią užsakė arba Rusijos, arba Čečėnijos valdžia, kadangi nužudytasis Rusijoje buvo kvalifikuojamas teroristu, nes nuo 2000 iki 2004 metų Čečėnijoje vadovavo kovotojams.

Oficialūs Rusijos atstovai neigia, kad Rusijos valdžia kaip nors yra susijusi su nužudymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.