Maltos policijos vadovas atsistatydino dėl nužudytos žurnalistės bylos

Maltos policijos vadovas penktadienį atsistatydino netylant kaltinimams, kad jis prastai tyrė žurnalistės Daphne Caruanos Galizios nužudymą ir korupcijos skandalus.

​Maltos policijos vadovas penktadienį atsistatydino netylant kaltinimams, kad jis prastai tyrė žurnalistės Daphne Caruanos Galizios nužudymą ir korupcijos skandalus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Maltos policijos vadovas penktadienį atsistatydino netylant kaltinimams, kad jis prastai tyrė žurnalistės Daphne Caruanos Galizios nužudymą ir korupcijos skandalus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Silvija Čibirienė

Jan 17, 2020, 2:26 PM

Šią savaitę dirbti pradėjęs šalies premjeras Robertas Abela žurnalistams sakė, jog komisaras Lawrence'as Cutajaras atsistatydinimo pareiškime nurodė pasitraukiantis „tam, kad galėtų prasidėti būtinos [policijos] pajėgų reformos“.

2016 metais policijos vadovu paskirtas L. Cutajaras buvo tarp svarbiausių pareigūnų, kurių nušalinimo reikalavo aktyvistai, siekiantys teisingumo po D. Caruanos Galizios žūties per automobilyje padėtos bombos sprogimą 2017 metų spalio 16 dieną.

Jie kaltino jį prastai vykdžius tyrimą dėl korupciją aukščiausiuose valdžios sluoksniuose atskleidusios žurnalistės nužudymo ir nepradėjus tyrimo dėl banko „Pilatus Bank“, kuris buvo uždarytas 2018 metais, Jungtinėse Valstijose areštavus jo vadovą už įtariamą pinigų plovimą.

D. Caruana Galizia, kuri žuvo būdama 53-ejų, kaltino šį banką vykdžius korupcinius atsiskaitymus.

Aktyvistai L. Cutajaro pasitraukimo taip pat norėjo todėl, kad jis esą nepakankamai stengėsi apsaugoti D. Caruaną Galizią.

R. Abelos pirmtakas premjero poste Josephas Muscatas, kuris pirmadienį atsistatydino dėl įtarimų, kad trukdė tyrimui bandydamas apsaugoti draugus ir sąjungininkus, atsisakė atleisti L. Cutajarą.

Protestuotojai taip pat norėjo generalinio prokuroro Peterio Grecho atleidimo, bet R. Abela sakė nematantis priežasčių, kodėl P. Grechas turėtų atsistatydinti.

Dėl D. Caruanos Galizios nužudymo yra teisiami trys vyrai, o ketvirtas įtariamasis – įtakingas verslininkas Jorgenas Fenechas, kuris buvo sulaikytas savo prabangioje jachtoje, – buvo apkaltintas kaip bendrininkas.

J. Fenecho areštas lapkričio mėnesį išprovokavo turizmo ministro Konrado Mizzi, kuris anksčiau dirbo energetikos ministru, ir J. Muscato administracijos vadovo Keitho Schembri atsistatydinimą.

„Vienos moters „WikiLeaks“ vadinta D. Caruana Galizia kaltino K. Mizzi ir K. Schembri korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.