Po vyriausybės pertvarkos V. Putinas prakalbo apie „pereinamąjį laikotarpį“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė nenorįs, kad Rusija grįžtų į sovietinės eros laikus, kai šalies vadovai valdydavo šalį iki pat mirties be jokio valdžios perėmimo plano.

Trečiadienį atsistatydino visa Rusijos vyriausybė.<br>lrytas.lt koliažas.
Trečiadienį atsistatydino visa Rusijos vyriausybė.<br>lrytas.lt koliažas.
Trečiadienį atsistatydino visa Rusijos vyriausybė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Trečiadienį atsistatydino visa Rusijos vyriausybė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Medvedevas ir V.Putinas – neišskiriami bendražygiai. Bet rusams premjeras įgriso ir prezidentui teko ieškoti išeities.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Medvedevas ir V.Putinas – neišskiriami bendražygiai. Bet rusams premjeras įgriso ir prezidentui teko ieškoti išeities.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2020, 2:20 PM

Jis tai pareiškė netylant kalboms apie jo ateitį po to, kai anksčiau šią savaitę Rusijoje įvyko pertvarka vyriausybėje.

67 metų Rusijos lyderis pareiškė, kad labai svarbu šaliai parengti pereinamojo laikotarpio planą. Tai jis pasakė praėjus kelioms dienoms po šoką sukėlusio pasiūlymo keisti Konstituciją, dėl kurio atsistatydino vyriausybė ir buvo paskirtas naujas premjeras.

Du dešimtmečius šalį valdančio V. Putino jo gimtajame Sankt Peterburgo mieste vykusio Antrojo pasaulinio karo veteranų susitikimo metu buvo paklausta, ar jis svarstytų galimybę iš Konstitucijos pašalinti prezidentinių kadencijų apribojimus. Tačiau jis, rodos, atmetė tokią idėją.

„Mano nuomone, būtų labai baugu grįžti į devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio viduryje buvusią situaciją, kai valstybės vadovai vienas po kito liko valdžioje iki savo paskutiniųjų dienų ir palikdavo postą be jokių aiškiai įtvirtintų sąlygų, kurios būtinos valdžios perėmimui, – sakė V.Putinas. – Todėl labai dėkoju, bet manau, kad geriau nereikėtų grįžti į devyniasdešimtųjų vidurio situaciją.“

Sovietiniai lyderiai Leonidas Brežnevas, Jurijus Andropovas ir Konstantinas Černenka mirė būdami valdžioje. K. Černenkos įpėdinis Michailas Gorbačiovas ėmėsi pertvarkos ir atvirumo bei skaidrumo reformų siekiant pakeisti sovietinę sistemą. Jis taip pat vadovavo šaliai, kai galiausiai žlugo Sovietų Sąjunga.

2024 metais po ketvirtosios kadencijos Kremliuje pasitraukti turintis V. Putinas sako suprantąs tai, ką pavadino žmonių nuogąstavimais dėl valdžios tęstinumo.

„Daugeliui mūsų žmonių tai yra susiję su nerimu dėl visuomenės stabilumo, valstybės stabilumo – ir užsienio, ir vidinio stabilumo. Aš puikiai tai suprantu“, – sakė jis.

Daugelis stebėtojų sako, kad V. Putino siūlymai yra skirti užtikrinti valdžios kontrolę po to, kai ji paliks Kremlių. O kritikai jau apkaltino jį režisuojant „konstitucinį perversmą“.

Praėjusį trečiadienį V. Putinas pritrenkė rusus savo konstituciniais pasiūlymais, įskaitant siūlymą perduoti daugiau valdžios parlamentui bei Konstitucijoje įtvirtinti Valstybės tarybą kaip patariamąją instituciją.

Tai būtų pirmieji rimti pagrindinio šalies įstatymo pakeitimai nuo jo priėmimo valdant Borisui Jelcinui 1993 metais.

Po šio pareiškimo atsistatydino V. Putino ištikimo leitenanto Dmitrijaus Medvedevo vyriausybė, o jį ketvirtadienį pakeitė iki šiol mažai žinotas Mokesčių tarnybos vadovas Michailas Mišustinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.