Prabangus delikatesas gali sukelti ligos protrūkį – stabdoma prekyba

Keli Prancūzijos austrių augintojai, ūkininkaujantys Atlanto ir Viduržemio jūros pakrantėse, buvo priversti nuo gruodžio mėnesio sustabdyti prekybą, kai jų veiklos teritorijose paplito labai užkrečiamas norovirusas.

Austrės kai kur atšaukiamos iš prekybos.<br>123rf nuotr.
Austrės kai kur atšaukiamos iš prekybos.<br>123rf nuotr.
Austrės kai kur atšaukiamos iš prekybos.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Austrės kai kur atšaukiamos iš prekybos.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2020, 1:59 PM, atnaujinta Jan 19, 2020, 2:03 PM

Verslininkų nuomone, protrūkis kilo dėl perpildytų nuotekų valymo įrenginių.

Institucijos nurodė sustabdyti pardavimus 23 iš 375 austrių auginimo vietų ir iš prekybos pašalinti užkrėstas austres, taip pat midijas ir moliuskus po to, kai atlikus tyrimus buvo nustatyta, jog austrės užkrėstos virusu, kuris gali sukelti stiprų vėmimą ir viduriavimą.

Nurodymas buvo paskelbtas prieš pat šventinį laikotarpį metų pabaigoje, kai ant milijonų prancūziškų stalų austrės tiekiamos kaip tradicinis delikatesas.

„Pačios austrės neserga. Jos perneša virusą, nes užkrato yra vandenyje, kurį jos nuolat filtruoja“, – šią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos nacionalinės vėžiagyvių tarybos (CNC) prezidentas Philippe'as Le Gal'as.

„Austrės atsidūrė „netinkamoje vietoje netinkamu metu“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad draudimas paskatino daugelį žmonių visai atsisakyti delikateso.

Vietos pareigūnai teigia, kad austrių augintojai moka už tai, jog skiria nepakankamai lėšų nuotekų valymui, nes įrenginiai pasiekė savo pajėgumų ribą, net jei pastaraisiais metais pakrančių zonos vystėsi.

Be to, dėl stiprių liūčių prieš Kalėdas valymo baseinai persipildė ir užkrėsto vandens išsiliejo į upes.

„Tai buvo nuspėjama – statybos leidimai nuolat išduodami, nors vandens valymo įrenginiai jau veikia visu pajėgumu“, – kalbėjo Bretanės Morbihano regiono senatorius Joelis Labbe.

Austres auginantys ūkininkai reikalauja kompensacijų, o praėjusią savaitę Paryžiuje su žemės ūkio ministerijos pareigūnais susitikę jų atstovai perspėjo, jog prekybos draudimas paveikė daugiau nei 400 ūkių.

Šią savaitę įtūžę austrių augintojai suvežė austrių ir midijų pilnas šiukšliadėžes prieš Monpeljė miesto regioninę sveikatos apsaugos agentūrą protestuodami prieš sprendimą sustabdyti prekybą austrėmis, užaugintomis netoliese esančiame baseine Viduržemio jūros pakrantėje.

„Esame nukentėjusieji ir neturėtume patirti jokios finansinės žalos“, – tvirtino Ph. Le Galas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.