Jungtinė Karalystė paskyrė naują ambasadorę Jungtinėse Valstijose

Jungtinė Karalystė penktadienį paskyrė savo nuolatinę atstovę prie Jungtinių Tautų naująja ambasadore JAV, ankstesniam britų diplomatui Vašingtone pasitraukus iš pareigų dėl savo komentarų apie amerikiečių prezidentą Donaldą Trumpą.

 ​Jungtinė Karalystė penktadienį paskyrė savo nuolatinę atstovę prie Jungtinių Tautų naująja ambasadore JAV, ankstesniam britų diplomatui Vašingtone pasitraukus iš pareigų dėl savo komentarų apie amerikiečių prezidentą Donaldą Trumpą.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
 ​Jungtinė Karalystė penktadienį paskyrė savo nuolatinę atstovę prie Jungtinių Tautų naująja ambasadore JAV, ankstesniam britų diplomatui Vašingtone pasitraukus iš pareigų dėl savo komentarų apie amerikiečių prezidentą Donaldą Trumpą.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 1:50 PM, atnaujinta Feb 7, 2020, 4:24 PM

Dauningo gatvė nurodė, kad Karen Pierce pakeis Kimą Darrochą, kuris iš savo pareigų pasitraukė liepos mėnesį.

Amerikos lyderis įtūžo, kai pernai buvo nutekinta Jungtinės Karalystės ambasados konfidenciali korespondencija su Londonu ir į viešumą iškilo britų diplomato kritika D. Trumpo administracijai.

Viename iš K. Darrocho pranešimų D. Trumpo administracija vadinama „unikaliai neveiksnia“, o kitame JAV lyderis apibūdinamas kaip „nepatikimas ir nekompetentingas“.

Šiuo paskyrimu siekiama užpildyti vakuumą, likusį po K. Darrocho pasitraukimo pernai liepą, JK ir JAV ruošiantis deryboms dėl dvišalės prekybos sutarties po „Brexit“.

Karjeros diplomatė K. Pierce jau yra dirbusi Vašingtone 1992–1996 metais, kai buvo britų ambasadoriaus privačia sekretore. Ji yra pirma moteris, kuriai atitenka JK ambasadorės JAV postas.

Britų užsienio reikalų ministras Dominicas Raabas ją pavadino „išskirtine diplomate“, pradėsiančia darbą „didelių galimybių“ abiems istoriškai artimoms valstybėms metu.

Be to pranešama, kad D. Trumpas, kažkada pavadinęs K. Darrochą „labai buku vyruku“, yra K. Pierce gerbėjas. Prezidentas kartą yra ją pavadinęs „nuostabia“, rašo „Daily Mail“.

Bet jai prireiks nelengva užduotis užglaistyti virtinę nesutarimų, pastaruoju metu aptemdžiusių abiejų šalių „ypatingus santykius“.

Tarp jų yra Britanijos sprendimas leisti Kinijos bendrovei „Huawei“ su tam tikromis išlygomis dalyvauti 5G tinklų diegime, taip pat Vašingtono atsisakymas išduoti vieno amerikiečio diplomato žmoną, besinaudojančią diplomatine neliečiamybe, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo už eismo įvykį Jungtinėje Karalystėje, per kurį buvo mirtinai sužalotas jaunuolis.

Šalys taip pat laikosi skirtingų požiūrių į Irano branduolinį susitarimą, iš kurio D. Trumpas išvedė Jungtines Valstijas.

Kalbėdama apie naują paskyrimą 60 metų K. Pierce pareiškė, kad „jai buvo garbė išgirsti prašymą atstovauti JK Jungtinėse Valstijose“, bet ji nesureikšmino pastarojo metų nesutarimų.

„Manau, kad tai yra vieninteliai svarbiausi santykiai Jungtinei Karalystei“, – pareiškė diplomatė ir priminė apie „tvirtą Britaniją ir JAV siejantį ryšį, kuris pastatytas ant daugybės ramsčių“.

Savo pareiškime diplomatė pažadėjo „stiprinti ir net dar labiau gerinti santykius tarp mūsų abiejų valstybių ir jų žmonių“.

K. Pierce Didžiosios Britanijos atstove prie JT Niujorke dirbo nuo 2018 metų kovo. Tuomet ji taip pat buvo pirmoji šį postą užėmusi moteris.

Jai yra tekę atlikti įvairias užduotis JK užsienio reikalų ministerijoje Londone. Matyt, diplomatė padarė įspūdį B. Johnsonui, kai jis vadovavo šiai ministerijai, rašo „Daily Mail“.

Iš Anglijos šiaurės vakarinės Lankašyro grafystės kilusi K. Pierce taip pat dirbo JK ambasadore Afganistane nuo 2015 iki 2016 metų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?