Australijos premjeras: nesugebėjimas padėti čiabuviams yra „nacionalinė gėda“

Australija nevykdo savo pažado panaikinti sveikatos ir gerovės atotrūkį tarp čiabuvių australų ir likusių gyventojų, trečiadienį pripažino vyriausybė, esamą padėtį pavadinusi „nacionaline gėda“.

 Australija nevykdo savo pažado panaikinti sveikatos ir gerovės atotrūkį tarp čiabuvių australų ir likusių gyventojų, trečiadienį pripažino vyriausybė, esamą padėtį pavadinusi „nacionaline gėda“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Australija nevykdo savo pažado panaikinti sveikatos ir gerovės atotrūkį tarp čiabuvių australų ir likusių gyventojų, trečiadienį pripažino vyriausybė, esamą padėtį pavadinusi „nacionaline gėda“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 12:35 PM

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sakė, kad sėkmingai vykdomi tik du iš septynių pagrindinių tikslų, susijusių su siekiu reikšmingai pagerinti aborigenų gyvenimą.

Sėkmingai įgyvendinamų tikslų skaičius nuo praėjusių metų nepakito.

Pasak premjero, daugiau čiabuvių vaikų lanko ankstyvojo ugdymo įstaigas ir kur kas daugiau jų įgyja vidurinį išsilavinimą. Visgi pagal švietimo įstaigas lankančių vaikų skaičių aborigenai vis dar smarkiai atsilieka nuo kitų gyventojų grupių, sakė S. Morrisonas.

Kiti tikslai – perpus sumažinti vaikų mirtingumo, raštingumo, gyvenimo trukmės ir nedarbo rodiklių skirtumus – neįgyvendinti.

S. Morrisonas sakė, kad nesugebėjimas užtikrinti čiabuvių vaikams lygių galimybių su kitų australų vaikais yra „nacionalinė tiesa ir nacionalinė gėda“.

Vyriausybė tai pripažino praėjus 250 metų po britų keliautojo kapitono Jameso Cooko pirmosios kelionės į šį žemyną, atvėrusios kelią britams kolonizuoti Australiją.

Australijos aborigenų tikėtina gyvenimo trukmė yra maždaug aštuoneriais metais mažesnė už nacionalinį vidurkį.

Čiabuvių vaikai dukart dažniau miršta nesulaukę 5 metų amžiaus ir 25 kartus dažniau atsiduria už grotų, palyginti su kitais gyventojais, rodo oficiali statistika.

Prieš 12 metų tuometinis Australijos ministras pirmininkas Kevinas Ruddas paskelbė istorinį atsiprašymą aborigenams už daugybę amžių trukusį neteisingumą bei skriaudas ir pradėjo iniciatyvą „Panaikinkime atotrūkį“.

„Dešimtmečius mūsų požiūris, grindžiamas principu „iš viršaus į apačią“ ir principu „vyriausybė išmano geriausiai“, neužtikrino pagerėjimo, kurio mums visiems reikia“, – sakė S. Morrisonas.

„Rezultatai nepakankamai geri“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.