JAV areštuotas Rusijai šnipinėjęs meksikietis

JAV Majamio mieste areštuotas meksikietis, Rusijos naudai šnipinėjęs „vieną JAV vyriausybės šaltinį“, antradienį pranešė Teisingumo departamentas.

 JAV Majamio mieste areštuotas meksikietis, Rusijos naudai šnipinėjęs „vieną JAV vyriausybės šaltinį“.  <br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 JAV Majamio mieste areštuotas meksikietis, Rusijos naudai šnipinėjęs „vieną JAV vyriausybės šaltinį“.  <br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 9:23 AM

Singapūre gyvenantis Meksikos pilietis Hectoras Alejandro Cabrera Fuentesas kaltinamas sąmokslu ir „veikimu Jungtinėse Valstijose užsienio vyriausybės naudai“.

JAV žvalgybos pareigūnai identifikavo Rusiją kaip pagrindinę šnipinėjimo grėsmę šaliai, o specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimas pernai parodė, kad Maskva kišosi į JAV 2016 metų prezidento rinkimus, nors prezidentas Donaldas Trumpas tokią išvadą ne kartą atmetė.

Kaip rodo teismo dokumentai, cituojami Teisingumo departamento pranešime žiniasklaidai, vienas Rusijos vyriausybės pareigūnas pernai užverbavo H. A. C. Fuentesą ir nurodė jam išsinuomoti konkretų būstą Majamio–Deido apygardoje nesinaudojant tikruoju savo vardu. Teigiama, kad H. A. C. Fuentesas buvo nuvykęs į Rusiją, kur minėtam vyriausybės pareigūnui pasakė, kaip viską sutvarkė.

Per kitą kelionę šį mėnesį tas Rusijos pareigūnas „pateikė Fuentesui vieno JAV vyriausybės šaltinio transporto priemonės fizinį apibūdinimą ir pasakė Fuentesui surasti šį automobilį, gauti šaltinio transporto priemonės registracijos numerį ir nurodyti fizinę šaltinio automobilio vietą“, sakoma Teisingumo departamento pranešime.

Praėjusią savaitę H. A. C. Fuentesas atvyko į Majamį iš Meksiko ir nuvažiavo prie savo taikinio rezidencijos, kur jį sustabdė apsaugininkas. Vis dėlto jo kompanionui pavyko nufotografuoti taikinio automobilio registracijos numerius, sakoma teismo dokumentuose.

Kai jiedu sekmadienį pabandė išvykti iš Majamio į Meksiką, JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnyba esą rado tą nuotrauką jų telefonuose.

„Kaip teigiama teismo dokumentuose, žinutės H. A. C. Fuenteso telefone rodė, kad minėtas Rusijos pareigūnas inicijavo šiuos susitikimus ir jiems vadovavo“, – nurodė Teisingumo departamentas, nepateikdamas daugiau jokių detalių apie taikinį.

H. A. C. Fuentesas penktadienį turi stoti prieš teismą dėl jo sulaikymo, o kovo 3 dieną numatoma pareikšti jam kaltinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.