Roma atidarė numanomą miesto įkūrėjo Romulo kapą

Po mėnesius trukusių istorijos seklių tyrimų penktadienį pasauliui buvo pristatytas senovinis kapas, kuriame, kaip manoma, buvo palaidotas Romos įkūrėjas Romulas.

 Po mėnesius trukusių istorijos seklių tyrimų penktadienį pasauliui buvo pristatytas senovinis kapas, kuriame, kaip manoma, buvo palaidotas Romos įkūrėjas Romulas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Po mėnesius trukusių istorijos seklių tyrimų penktadienį pasauliui buvo pristatytas senovinis kapas, kuriame, kaip manoma, buvo palaidotas Romos įkūrėjas Romulas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2020, 5:54 PM, atnaujinta Feb 21, 2020, 5:55 PM

VI amžiaus pr. m. e. akmeninis sarkofagas ir apvalus altorius po Forumu Italijos sostinės širdyje buvo atrasti daugiau kaip prieš šimtą metų, bet ekspertai negalėjo sutarti, ar jie tikrai priklauso šio legendinio žmogaus kapui.

Kaip teigia legenda, Romulas miestą įkūrė nužudęs savo brolį dvynį Remą.

Brolius išmaitino vilkė, todėl Romos simbolyje vaizduojami vilkę žindantys dvyniai. Vėliau broliai susipyko kilus ginčui, kur statyti naują miestą.

Istorikai ilgai nesutarė ne tik dėl to, ar šie dvyniai iš tiesų egzistavo, bet ir dėl to – jei jie egzistavo – kur galėtų būti palaidotas Romulas, kurio kūną, kaip teigiama, sudraskė įtūžę senatoriai.

Minimas kapas buvo atrastas XIX amžiuje ir tuo metu buvo žinomas specialistams, bet vėliau buvo pamirštas iki naujų pastarojo meto kasinėjimų.

Forumą valdantis Koliziejaus archeologijos parkas paskelbė, jog neseniai aptikta požymių, kad šis kapas yra miesto įkūrėjo, ir pavadino tai „nepaprastu atradimu“.

Vis dėlto archeologai dar ragina atradimą vertinti atsargiai ir sako, jog to neįmanoma moksliškai patvirtinti. Sarkofage nerasta jokių kaulų.

„Tai tik spėjimas, pagrįstas antikiniais šaltiniais, kurie visi kalba apie Romulo kapo buvimą šiame Forumo rajone“, – naujienų agentūrai AFP sakė už kasinėjimus atsakinga Patrizia Fortini.

„Tai tikrai svarbus paminklas. Sarkofagas savo forma primena paminklą, minėjimo vietą, bet kas tai buvo iš tikrųjų, negalime pasakyti“, – pridūrė ji.

„Politinis užgimimas“

Romulas, kurį išpopuliarino tokie rašytojai kaip Livijus, Ovidijus ir Plutarchas, esą išarta vaga nužymėjo kvadratą aplink Palatino kalvą – būsimo miesto sienas ir uždraudė jas peržengti.

Remas nusprendė pasišaipyti ir peršoko „sieną“ norėdamas parodyti, kad ji neapsaugotų nuo įsiveržėlių, o brolis tuomet jį nužudė.

Praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje kasinėjusi mokslininkų grupė aptiko ilgą, gilų plyšį, pažymėtą dideliais akmenimis ir nusprendė , kad tai yra Romulo išarta „šventoji vaga“.

Pagal legendą, Romulas vėliau įkūrė Romos senatą ir kaip pirmasis miesto karalius valdė beveik 40 metų. Galiausiai, vieną dieną apžiūrinėdamas savo kariuomenę, jis paslaptingai pradingo kilusios audros verpete.

Kai kuriose legendos versijose sakoma, kad jį į dangų paėmė karo dievas Marsas, bet kitose sakoma, kad pavydo apimti senatoriai jį žiauriai nužudė ir sudraskė jo kūną, o dalis išmėtė po visą miestą – todėl galėjo nebūti ko laidoti.

Bet kuriuo atveju, Romulas buvo sudievintas, ir daugiau nei tikėtina, kad miestas pastatė šventyklą savo mylimam – ir galbūt mitiniam – įkūrėjui.

„Ar Romulas egzistavo, ar ne – nėra svarbu“, – AFP sakė archeologas Paolo Carafa.

„Svarbu tai, kad šį veikėją senovės žmonės laikė miesto politinio užgimimo žymeniu“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.