Ukraina vasario 26-ąją minės Krymo pasipriešinimo Rusijos okupacijai dieną

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad trečiadienį pasirašys įsaką, pagal kurį kasmet vasario 26-ąją bus minima Krymo pasipriešinimo Rusijos okupacijai diena.

​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad trečiadienį pasirašys įsaką, pagal kurį kasmet vasario 26-ąją bus minima Krymo pasipriešinimo Rusijos okupacijai diena.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad trečiadienį pasirašys įsaką, pagal kurį kasmet vasario 26-ąją bus minima Krymo pasipriešinimo Rusijos okupacijai diena.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 12:53 PM

„Šiandien pasirašysiu įsaką dėl Krymo autonominės respublikos pasipriešinimo okupacijai dienos. Ši diena bus minima kasmet vasario 26-ąją“, – sakė V. Zelenskis trečiadienį Kijeve vykstančiame forume „Age of Crimea 2020“.

Anot V. Zelenskio, Krymo sugrąžinimas Ukrainai yra ne tik jo, kaip prezidento, tikslas ar jo, kaip Ukrainos piliečio, pozicija.

„Tai ne tik mūsų bendra svajonė, tai saugumo planetoje garantija, tai taikos atkūrimas“, – sakė prezidentas.

2014 metų vasario 20-oji laikoma Krymo okupacijos pradžia.

Kremlius savo ruožtu pareiškė, kad Ukrainos valdžios sprendimas minėti pasipriešinimo Krymo okupacijai dieną neatspindi realios padėties pusiasalyje, taip pat išreiškė nepritarimą tokiai formuluotei.

„Reakcija visiškai suprantama, manau, geresnę reakciją gali pateikti patys Krymo gyventojai, kurie papasakos, kas paskatino Krymą prisijungti prie Rusijos Federacijos, ir primins visų šių įvykusių neseną priešistorę“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, žurnalistų paprašytas pakomentuoti atitinkamą V. Zelenskio įsaką.

„Mes su tokia formuluote kategoriškai nesutinkame ir manome, kad tai visiškai neatspindi realios padėties Kryme“, – pridūrė jis.

Tarp Maskvos ir Kijevo didžiulė įtampa tebetvyro nuo 2014 metų kovo, kai Rusija okupavo, o vėliau aneksavo Krymą, reaguodama į Ukrainoje įvykusią revoliuciją, per kurią buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Aneksija buvo įvykdyta po Kryme surengto, kurio tarptautinė bendruomenė nepripažįsta teisėtu, nes jis vyko prižiūrint Rusijos elitiniams kariams, dėvintiems uniformas be atpažinimo ženklų, dviem savaitėmis anksčiau užėmusiems strategiškai svarbius Krymo objektus.

Tų metų vasario 26-ąją Simferopolio mieste įvyko Rusijos rėmėjų ir Krymo nepriklausomybės šalininkų susirėmimas su Kijevo vyriausybę palaikiusio Krymo totorių parlamento, dabar Rusijos uždrausto ir laikomo „radikalia organizacija“, aktyvistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.