Arši kova dėl cukraus: kas laimės – sveikata ar verslo milžinai?

Paskelbus, kad nuo šių metų liepos mėnesio cukraus turintiems gėrimams bus įvestas specialus mokestis, Lenkijos vyriausybė sulaukė griežto JAV vyriausybės protesto. Kas laimės – sveikata ar verslo milžinai?

 Paskelbus, kad nuo šių metų liepos mėnesio cukraus turintiems gėrimams bus įvestas specialus mokestis, Lenkijos vyriausybė sulaukė griežto JAV vyriausybės protesto.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
 Paskelbus, kad nuo šių metų liepos mėnesio cukraus turintiems gėrimams bus įvestas specialus mokestis, Lenkijos vyriausybė sulaukė griežto JAV vyriausybės protesto.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Feb 29, 2020, 11:40 AM

Kaip paviešino dienraštis „Gazeta Wyborcza“, Vašingtonas sunerimo, kad dėl Lenkijoje įvedamo cukraus mokesčio tokios JAV korporacijos kaip „Coca-Cola“ ir „PepsiCo“ gali prarasti lyderių pozicijas rinkoje.

Atsižvelgiant į cukraus koncentraciją gėrime, mokestis turėtų siekti 0,2–0,8 zloto (apie 5–19 euro centų) už butelį, o gamintojai gąsdina, kad gėrimų kainos padidės dvigubai.

Išsiuntė skubių derybų

Nerimaudamas dėl ruošiamų įstatymų pakeitimų Vašingtonas skubiai išsiuntė į Varšuvą derėtis JAV prekybos sekretorių Wilburą Rossą.

Jis prieš savaitę derėjosi su atsakingais Lenkijos pareigūnais, tačiau valstybinė žiniasklaida plačiau neinformavo visuomenės apie tokius susitikimus.

JAV ambasada trumpame pranešime tviteryje apie W.Rosso susitikimą su verslumo ir technologijų ministre Jadwiga Emilewicz parašė, kad buvo diskutuojama apie ekonominius santykius ir Lenkijos prisidėjimą prie galingiausių valstybių grupės G-20 susitikimų.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ vis dėlto išsiaiškino, kad per susitikimą buvo daug kalbama ir apie suplanuotą cukraus mokestį.

Limonadas smarkiai brangs

„Coca-Cola“ biuro Lenkijoje atstovė Izabela Morawska dienraščiui „Rzeczpospolita“ pareiškė, kad įvedus mokestį jų gėrimo kaina gali padidėti net dvigubai. Dienraščio teigimu, amerikiečiai prašo sumažinti mokestį ir jo įvedimą nukelti dvejiems metams.

Cukraus mokestį atidėti pusmečiui prašo ir vietos gėrimų gamintojai, teigiantys, kad reikia laiko perrašyti gėrimų receptus ir pasirašyti naujas sutartis su prekybininkais.

Vietos gamintojai gąsdina, kad įvedus cukraus mokestį rinką perims gėrimų gamintojai iš kaimyninių valstybių.

Vienas kairiųjų lyderių Adrianas Zandbergas Seime paklausė ministrės J.Emilewicz, ar ji dalyvauja slaptose derybose su W.Rossu ir ar patiria spaudimą dėl cukraus. Ministrė prisipažino, kad derybos vyksta, tačiau pareiškė, jog vyriausybė „vykdo nepriklausomą užsienio politiką, nepriklausomą ekonomikos politiką“.

Jau išsižadėjo sprendimų

„Gazeta Wyborcza“ priminė, kad dėl Vašingtono spaudimo Lenkijos vyriausybė pernai išsižadėjo planų taikyti papildomą mokestį JAV informacinių technologijų korporacijoms „Uber“, „Apple“, „Google“, „Facebook“.

Varšuva šių planų atsisakė po to, kai rugsėjo mėnesį čia apsilankė JAV viceprezidentas Mike’as Pence’as.

Sugrįžęs į Vašingtoną jis gyrė Varšuvą už tai, kad išsižadėjo apmokestinimo planų, kurie būtų „sutrikdę prekybinius mūsų šalių mainus“.

Dėl planų apmokestinti „Uber“ protestavo ir JAV ambasadorė Varšuvoje Georgette Mosbacher, laiške vyriausybei pagrasinusi: „Prašau nedaryti klaidų, galinčių turėti labai rimtų pasekmių.“

Apžvalgininkai spėja, kad ir šį kartą Lenkijos vyriausybė nusileis Vašingtonui ir arba sumažins mokestį, arba nukels įstatymo įsigaliojimą.

Pagal pirminį planą įstatymas turėjo įsigalioti nuo balandžio 1 d., tačiau jo įvedimas jau buvo nukeltas dviem mėnesiams.

Artimiau – Vašingtonas

Lenkiją valdanti dešinioji Teisės ir teisingumo partija neslepia siekianti ypač gerų santykių su JAV, dėl to Briuselyje Varšuva yra vadinama Vašingtono parankine.

Atsidėkodamas už nuolaidas JAV koncernams ir karinės ginkluotės pirkimus prezidentas Donaldas Trumpas giria Lenkijos valdančiuosius ir, priešingai negu Briuselis, nekritikuoja Varšuvos vykdomų demokratijos suvaržymų.

Lenkijos premjeras teigia, kad cukraus mokestį įvesti nori rūpindamasis tautiečių sveikata, nes lenkai tapo viena labiausiai nutukusių ES tautų.

Bet opozicija įtarinėja, kad tokiu mokesčiu vyriausybė tikisi pritraukti į biudžetą papildomų pajamų, kad galėtų tesėti išpūstus pažadus gerinti socialinę gerovę.

Iš cukraus mokesčio per metus tikimasi surinkti maždaug 2,5 mlrd. zlotų (588 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.