V. Putinas siūlo Rusijos konstitucijoje paminėti Dievą ir heteroseksualių asmenų santuoką

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pateikė parlamentui virtinę naujų konstitucijos pataisų, įskaitant Dievo paminėjimą ir santuokos, kaip vyro ir moters sąjungos, apibrėžimą.

 Sausio mėnesį V. Putinas sukėlė politinę audrą pasiūlydamas pirmų nuo 1993 metų konstitucijos pataisų.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Sausio mėnesį V. Putinas sukėlė politinę audrą pasiūlydamas pirmų nuo 1993 metų konstitucijos pataisų.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-02 19:52

Sausio mėnesį V. Putinas sukėlė politinę audrą pasiūlydamas pirmų nuo 1993 metų konstitucijos pataisų.

Praėjusį mėnesį Rusijos parlamento žemieji rūmai per pirmą svarstymą – po mažiau nei dvi valandas trukusių debatų – vienbalsiai pritarė konstitucinės reformos įstatymo projektui.

Prieš antrą ir svarbiausią svarstymą, numatomą kitą savaitę, V. Putinas pateikė 24 puslapius naujų pataisų, sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

„Prezidento pataisos yra jo dialogo su visų frakcijų ir pilietinės visuomenės atstovais rezultatas“, – sakė V. Volodinas, kurį citavo Valstybės Dūma.

Pataisose minimas rusų „tikėjimas Dievą“ ir nustatoma, kad santuoka yra heteroseksuali sąjunga, naujienų agentūrai AFP sakė Dūmos pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus.

Dauguma rusų laiko save krikščioniais ortodoksais, bet oficialiai Rusija yra pasaulietinė valstybė.

„Šeimos, motinystės, tėvystės ir vaikystės apsauga; santuokos kaip vyro ir moters sąjungos instituto apsauga; sąlygų tinkamam vaikų auklėjimui šeimoje, taip pat... vaikų pareigos rūpintis tėvais vykdymui sukūrimas“, – sakoma pataisų tekste, su kuriuo susipažino naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Naujomis pataisomis taip pat draudžiama atiduoti Rusijos teritorijas, be to, uždraudžiami bet kokie raginimai tai daryti.

„Rusijos Federacija, vienijama tūkstančio metų istorijos, saugodama atminimą protėvių, perdavusių mums idealus ir tikėjimą Dievą, taip pat rusų valstybės vystymosi tęstinumą, pripažįsta istoriškai susiklosčiusią valstybės vienybę“, – sakoma pataisų tekste.

Kremliaus paskirtos darbo grupės narys aktorius Vladimiras Maškovas užsiminė, jog tokia pataisa net V. Putinui pasitraukus nuo šalies valdymo užtikrintų, kad Rusija pasiliks 2014 metais nuo Ukrainos atplėštą ir aneksuotą Krymą ar Kurilų salas, dėl kurių dešimtmečius ginčijasi su Japonija.

Be to, V. Putinas siūlo įtvirtinti konstitucijoje, kad Rusija yra Sovietų Sąjungos teisių perėmėja ir kad turi būti apsaugota istorinė atmintis, ypač susijusi su „liaudies žygdarbiu ginant Tėvynę“.

„Rusijos Federacija gerbia Tėvynės gynėjų atminimą, užtikrina istorinės tiesos apsaugą. Menkinti liaudies žygdarbį ginant Tėvynę reikšmę neleistina“, – sakoma naujienų agentūros „Interfax“ gautame pataisų tekste.

Rusija pastaruoju metu ne kartą kritikavo Vakarų valstybių priešinimąsi Rusijos pastangoms teisinti sovietinio režimo įvykdytus nusikaltimus. Gruodį V. Putinas apkaltino galingąsias Vakarų valstybes ir Lenkiją prisidėjus sukurstant Antrąjį pasaulinį karą ir atkreipė dėmesį į įvairius susitarimus, jų pasirašytus su Vokietija iki konflikto pradžios 1939-aisiais.

67 metų V. Putinas, Rusijoje dominuojantis jau du dešimtmečius, stengėsi vaizduoti save tradicinių vertybių gynėju ir telkti paramą antivakarietiškų bei konservatyvių idėjų propagavimu.

Per ketvirtą V. Putino kadenciją Kremliuje įvyko žymus posūkis konservatyvesnės politikos link. Fundamentalistines krikščionių ortodoksų pažiūras propaguojančios grupės įgijo daugiau teisėtumo, o liberalios pažiūros, Maskvos santykiams su Vakarais apkartus, yra puolamos.

Antras konstitucinės reformos įstatymo projekto svarstymas planuojamas kovo 10 dieną, sakė konstitucinės darbo grupės vieno pirmininkų Pavelo Krašeninikovo atstovė.

Ji AFP teigė, kad pataisų tekstas turėtų būti paskelbtas vėliau šią savaitę.

Visuomenės balsavimas dėl konstitucinės reformos numatomas balandžio 22 dieną.

Analitikai V. Putino planą pakeisti konstituciją vertina kaip pasirengimo valdžios perdavimui, kai 2024 metais baigsis jo dabartinė kadencija Kremliuje, pradžią.

Savaitgalį daugiau kaip 22 tūkst. žmonių per mitingą Maskvos centre ragino V. Putiną nelikti valdžioje neribotą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.