Prancūzų kunigas nuteistas kalėti penkerius metus už skautų išnaudojimą

Prancūzijoje vienas titulo netekęs katalikų kunigas pirmadienį buvo nuteistas kalėti penkerius metus už tai, kad prieš kelis dešimtmečius lytiškai smurtavo prieš jo prižiūrėtus skautus.

 Prancūzijoje vienas titulo netekęs katalikų kunigas pirmadienį buvo nuteistas kalėti penkerius metus už tai, kad prieš kelis dešimtmečius lytiškai smurtavo prieš jo prižiūrėtus skautus.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Prancūzijoje vienas titulo netekęs katalikų kunigas pirmadienį buvo nuteistas kalėti penkerius metus už tai, kad prieš kelis dešimtmečius lytiškai smurtavo prieš jo prižiūrėtus skautus.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 3:03 PM

Tokį verdiktą teismas paskelbė išnagrinėjęs bylą, sukrėtusią prancūzų Bažnyčią dėl kaltinimų, kad kunigo Bernard'o Preynat nusikaltimus dangstė jo vadovybė.

75 metų dvasininkas per sausį pietrytiniame Liono mieste vykusį teismo procesą prisipažino, kad „glamonėjo“ nepilnamečius, nors žinojo, kai tai draudžiama, nukentėjusiesiems papasakojus teismui apie patirtą smurtą.

Kaltintojai buvo 7–14 metų amžiaus, kai 1971–1991 metais buvo padaryti įtariami nusikaltimai. B. Preynat tuomet vadovavo skautų grupei Lione.

Penkeri metai laisvės atėmimo buvo švelnesnė bausmė nei aštuonerių metų įkalinimas, kurio siekė prokurorai, teigę, kad buvęs kunigas „sugriovė“ savo aukų gyvenimus ir pasinaudojo tiek tėvų, tiek Bažnyčios hierarchijos tyla.

Aukų grupės ilgą laiką kaltino B. Preinat vadovą Philippe'ą Barbariną dangsčius padarytus nusikaltimus – taigi, pastarasis tapo aukščiausio rango dvasininku, įsivėlusiu į Bažnyčią apėmusį pastarųjų metų pedofilijos skandalą.

Itin konservatyvių pažiūrų Ph. Barbarinui, užkietėjusiam konservatoriui, kuris 2002 metais tapo Liono arkivyskupu, 2019 metų kovo mėnesį, buvo paskirta šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė už pagalbą nuslepiant lytinę prievartą.

Tačiau sausį apeliacinis teismas panaikino apkaltinamąjį nuosprendį ir pabrėžė, kad nors Ph. Barbarinas turėjo informuoti valdžios institucijas, jis negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už savo neveikimą.

Popiežius Pranciškus šį mėnesį priėmė Ph. Barbarino atsistatydinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.