ES patvirtino naują žmogaus teisių ir demokratijos gynimo pasaulyje planą 2020–2024 metams

Europos Komisija ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį pristatė bendrą dokumentą, kuriame išdėstyti ES prioritetai žmogaus teisių bei demokratijos gynimo srityje 2020–2024 metams.

Europos Komisija ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį pristatė bendrą dokumentą, kuriame išdėstyti ES prioritetai žmogaus teisių bei demokratijos gynimo srityje 2020–2024 metams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europos Komisija ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį pristatė bendrą dokumentą, kuriame išdėstyti ES prioritetai žmogaus teisių bei demokratijos gynimo srityje 2020–2024 metams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2020, 7:27 PM

„Krizinės situacijos, kaip ta, kurią mes išgyvename šiandien dėl koronaviruso pandemijos, kelia ypatingus iššūkius, susijusius su efektyviu žmogaus teisių užtikrinimu ir jų gynimu, ir tampa išbandymu mūsų demokratijų veikimui“, – pareiškė ES diplomatijos vadovas.

„Tai galimybė Europai apginti savo vertybes ir interesus. Turime būti drąsūs ir ambicingi, kad bendromis jėgomis įveiktume iššūkius. Šiandien siūlome plataus užmojo planą, skirtą žmogaus teisėms ir demokratijai visame pasaulyje ginti, sparčiau ir veiksmingiau naudojantis visais mūsų ištekliais“, – pridūrė J. Borrellis.

Europos diplomatijos vadovas ir EK pateikė ES Tarybai bendrą pasiūlymą kvalifikuota balsų dauguma, o ne vienbalsiai, priimti sprendimus dėl klausimų, patenkančių į veiksmų plano taikymo sritį, atsižvelgiant į „strateginę šio plano reikšmę“. Šitaip siekiama skatinti sparčiau ir veiksmingiau spręsti klausimus, susijusius su žmogaus teisėmis ir demokratija.

Geopolitinės permainos, perėjimas prie skaitmeninių technologijų, aplinkos būklės blogėjimas ir klimato kaita kelia rimtų iššūkių, bet ir suteikia „galimybių skatinti teigiamą perėjimą prie demokratiškesnių ir įtraukesnių visuomenių“, nurodoma trečiadienį paskelbtame komunikate.

„Šiandienos pasiūlyme nustatomi veiksmai, kurių turi imtis ES ir jos valstybės drauge, susidurdamos su nauja realybe ir puoselėdamos pamatines ES vertybes“, – sakoma jame.

Ankstesnių veiksmų planų įgyvendinimo laimėjimais grindžiamame naujajame veiksmų plane nustatomi ateinančių penkerių metų prioritetai bei pagrindiniai veiksmai. Pagal jį įsipareigojama užtikrinti, kad vykdydama užsienio politiką ES atliktų svarbesnį vaidmenį žmogaus teisių ir demokratijos skatinimo ir gynimo srityje. 

Veiksmų plane numatytos penkios veiklos kryptys: asmenų apsauga ir įgalinimas; atsparios, įtraukios ir demokratinės visuomenės kūrimas; pasaulinės žmogaus teisių ir demokratijos sistemos rėmimas; naujųjų technologijų teikiamų galimybių išnaudojimas ir keliamų problemų sprendimas; šių tikslų įgyvendinimas bendradarbiaujant. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.