B. Netanyahu ir B. Gantzas įžvelgia pažangą tariantis dėl Izraelio vienybės vyriausybės

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir jo buvęs varžovas Benny Gantzas sekmadienį paskelbė pasiekę „reikšmingą pažangą“ derybose dėl vienybės vyriausybės suformavimo, šalyje plintant naujojo koronaviruso epidemijai.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir jo buvęs varžovas Benny Gantzas sekmadienį paskelbė pasiekę „reikšmingą pažangą“ derybose dėl vienybės vyriausybės suformavimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir jo buvęs varžovas Benny Gantzas sekmadienį paskelbė pasiekę „reikšmingą pažangą“ derybose dėl vienybės vyriausybės suformavimo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2020, 2:06 PM

B. Gantzas, kurio susiskaldęs centristinis aljansas „Mėlyna ir balta“ nori tapti alternatyva B. Netanyahu po trejų aiškaus nugalėtojo neatnešusių rinkimų, surengtų per trumpesnį nei metų laikotarpį, ketvirtadienį buvo išrinktas parlamento pirmininku.

Abu lyderiai per derybas, užsitęsusias iki sekmadienio paryčių, tarėsi, kaip būtų galima „suformuoti nacionalinės ekstremaliosios padėties vyriausybę, spręsiančią koronaviruso krizę, taip pat papildomus iššūkius, patiriamus Izraelio valstybės“, sakoma „Mėlyna ir balta“ bei B. Netanyahu dešiniosios partijos „Likud“ bendrame pranešime.

„Per susitikimą buvo pasiekta reikšminga pažanga, – pridūrė partijos. – Vėliau dieną bus surengtas papildomas susitikimas, kad būtų užbaigtas rengti susitarimas.“

Prezidentas Reuvenas Rivlinas paprašė B. Gantzo suformuoti vyriausybę po kovo 2-ąją įvykusių rinkimų. Po ankstesnių dvejų rinkimų, įvykusių per pastaruosius metus, „Mėlyna ir balta“ lyderis nesugebėjo to padaryti.

Kol kas nėra jokių garantijų, kad B. Gantzui pasiseks šį kartą, nes jo vadovaujamam prieš B. Netanyahu nusistačiusiam blokui labai stinga vienybės.

Susiskaldžiusios B. Netanyahu oponentų pajėgos, turėjusios mažytę daugumą Knesete, šią savaitę nuvertė parlamento pirmininką Yuli Edelsteiną, „Likud“ narį.

Tuomet B. Gantzas pasisiūlė pats tapti parlamento pirmininku, o šis žingsnis paskatino „Mėlyna ir balta“ skilimą: dvi pagrindinės bloko partnerės – partijos „Telem“ ir „Yesh Atid“ – apkaltino B. Gantzą nusileidus B. Netanyahu „be kovos“.

B. Gantzas ir B. Netanyahu anksčiau pasisakė už vienybės vyriausybę, kuri būtų pajėgi kovoti su koronaviruso protrūkiu, šalyje nusinešusiu 12 gyvybių. Šia liga Izraelyje užsikrėtė jau daugiau kaip 3,8 tūkst. žmonių.

Penktadienį B. Gantzas teisino savo apsisprendimą, sakydamas, jog tai yra būtina koronaviruso epidemijos sąlygomis.

„Nebūsiu tas, kuris kategoriškai atsisako prisidėti ir nešti savo naštą esant ekstremaliai padėčiai“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė jis.

Kol kas nebuvo paskelbta jokių detaliių, kokia galėtų būti būsimos vyriausybės sudėtis. B. Netanyahu ankstesnėmis savaitėmis siūlė, kad premjero postu būtų keičiamasi kas pusantrų metų ir kad pirmąjį laikotarpį dirbtų jis, o vėliau pareigas perimtų B. Gantzas.

B. Netanyahu, premjero poste dirbantis nuo 2009 metų, sausį buvo apkaltintas kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo pažeidimu, bet jam iškeltos bylos nagrinėjimas dėl pandemijos buvo atidėtas.

Pats B. Netanyahu visus jam pareikštus kaltinimus atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.