Naujuoju Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos vadovu išrinktas Keiras Starmeris

Jungtinės Karalystės pagrindinė opozicinė Leiboristų partija šeštadienį paskelbė, kad jos naujuoju lyderiu buvo išrinktas partijos atstovas „Brexit“ klausimais Keiras Starmeris, pakeisiantis kairuolį Jeremy Corbyną, atsistatydinusį po triuškinamo pralaimėjimo per gruodį vykusius visuotinius rinkimus.

 Jungtinės Karalystės pagrindinė opozicinė Leiboristų partija šeštadienį paskelbė, kad jos naujuoju lyderiu buvo išrinktas Keiras Starmeris, pakeisiantis kairuolį Jeremy Corbyną, atsistatydinusį po triuškinamo pralaimėjimo per gruodį vykusius visuotinius rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Karalystės pagrindinė opozicinė Leiboristų partija šeštadienį paskelbė, kad jos naujuoju lyderiu buvo išrinktas Keiras Starmeris, pakeisiantis kairuolį Jeremy Corbyną, atsistatydinusį po triuškinamo pralaimėjimo per gruodį vykusius visuotinius rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2020, 1:09 PM, atnaujinta Apr 4, 2020, 5:10 PM

„Sveikinimai @Keirui_Starmeriui, naujajam Leiboristų partijos lyderiui!“ – sakoma partijos „Twitter“ žinutėje, paskelbtoje po tris mėnesius vykusios lyderio rinkimų kampanijos. Dėl koronaviruso epidemijos partija buvo priversta atšaukti anksčiau planuotą specialią spaudos konferenciją.

Naująja partijos lyderio pavaduotoja tapo Angela Rayner, nurodoma pranešime.

K. Starmeris padėkojo tiek savo šalininkams, tiek oponentams po tris mėnesius vykusios lyderio rinkimų kampanijos, surengtos, kai J. Corbynas rinkimus pralaimėjo premjero Boriso Johnsono konservatoriams.

Naujasis leiboristų lyderis šią pergalę pavadino savo gyvenimo „garbe ir privilegija“, taip pat pažadėjo „konstruktyviai dirbti“ su B. Johnsono vyriausybe, ypač stengiantis įveikti koronavirusinę infekciją COVID-19.

Tačiau 57 metų K. Starmeris taip pat pažadėjo iš naujo suvienyti partiją, smarkiai susiskaldžiusią dėl veterano socialisto J. Corbyno griežtai kairuoliškų idealų priešpriešos su labiau centristinio požiūrio šalininkais, taip pat dėl nevienodo požiūrio į šalies išstojimą iš Europos Sąjungos.

Be to, K. Starmeris nedelsdamas atsiprašė žydų bendruomenės už antisemitizmo apraiškas partijos gretose, pavadino jas „dėme“ ir pažadėjo negailestingai išrauti.

„Leiboristų partijos vardu atsiprašau“, – sakoma K. Starmerio pranešime.

Ankstesnis leiboristų lyderis J. Corbynas buvo kaltinamas nesugebėjęs išspręsti antisemitizmo problemos, aptemdžiusios partijos reputaciją ir paskatinusią daugelį narių žydų iš jos pasitraukti.

„Antisemitizmas buvo dėmė mūsų partijai. Mačiau, kokį sielvartą jis atnešė daugybei žydų bendruomenių, – pabrėžė K. Starmeris. – Išrausiu šį nuodą su šaknimis ir spręsiu apie sėkmę pagal [partijos] narių žydų ir tų, kam atrodė, kad jie nebegali mūsų palaikyti, sugrįžimą.“

Trijų mėnesių kampanija

Leiboristų partijos nariai, kurių, kaip manoma, yra daugiau nei pusė milijono, iki ketvirtadienio turėjo atiduoti savo balsą už, jų nuomone, verčiausią kandidatą perimti partijos vairą ir formuoti tolesnę partijos politiką.

K. Starmeris laimėjo surinkęs 56,2 proc. balsų, bet pripažino, kad partijai dar reikės labai daug nuveikti po keturių iš eilės pralaimėtų visuotinių rinkimų.

Lyderio rinkimų maratonas prasidėjo sausio mėnesį, bet balsavimą pastarosiomis savaitėmis aptemdė prasidėjusi koronaviruso epidemija.

Keirą Starmerį palaikė dauguma Leiboristų partijos parlamentarų ir kai kurios didžiausios profesinės sąjungos.

K. Starmerio pagrindinė varžovė buvo J. Corbyno šalininkė ir atstovė verslo klausimais Rebecca Long-Bailey, žadėjusi laikytis savo pirmtako užsibrėžto socialistinio kurso.

Jai pavyko užsitikrinti įtakingos kairiojo sparno aktyvistų grupės „Momentum“, 2015 metais susiformavusios iš J. Corbyno rėmėjų, palaikymą.

Nors trečioji kandidatė parlamentarė Lisa Nandy pateko į paskutinį leiboristų vadovo rinkimų ratą, tačiau jos galimybės laimėti buvo vertinamos kaip menkos.

2015-aisiais leiboristų lyderiu išrinktas J. Corbynas, veteranas socialistas, partiją pastebimai pakreipė į kairę. Jis pranešė, kad traukiasi iš savo posto, kai jo vadovaujami leiboristai rinkimuose pasirodė blogiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Per vaizdo konferenciją su savo rinkimų kampanijos organizatoriais ir savanoriais ketvirtadienį K. Starmeris sakė, kad jo pergalė reikštų 120 metų partijos prisikėlimą.

Paskutinį kartą leiboristai buvo valdžioje 1997–2007 metais, kai vyriausybei vadovavo Tony Blairas, o vėliau – dar iki 2010 metų, kai jį pakeitė finansų ministras Gordonas Brawnas.

„Turime progą atgaivinti mūsų partiją ir mūsų judėjimą, o dar svarbiau – galimybę sugrąžinti Leiboristų partiją į valdžią, ten, kur ji turi būti“, – kalbėjo K. Starmeris.

„Šeštadienį žengsime didelį didelį žingsnį to link“, – pridūrė jis.

Nuo vasario 21 dienos, kai po kruopščios parlamento leiboristų atrankos kandidatų į partijos lyderius skaičius sumažėjo iki trijų, rinkimai vyko balsuojant paštu.

Po konservatorių lyderio B. Johnsono triumfo gruodžio mėnesio rinkimuose kiti visuotiniai rinkimai numatyti po beveik penkerių metų.

„Nesantaika ir nepasitikėjimas“

Leiboristų partija išaugo iš profesinių sąjungų judėjimo, bet vadovaujant T. Blairui priartėjo prie politinio centro.

Dėl savo kairiųjų pažiūrų J. Corbynas ilgą laiką buvo partijos autsaideris. Jos išrinkimas leiboristų lyderiu 2015 metais, kai partijos narių šalyje labai pagausėjo, buvo didelis sukrėtimas.

Nuo to laiko tarp partijos įstatymų leidėjų ir paprastų narių visuomet vyko ideologinė kova.

„Esama išties daug nesantaikos ir nepasitikėjimo“, – sakė Notingamo universiteto politikos ekspertas Stevenas Fieldingas.

„Pirmasis iššūkis [naujajam lyderiui] bus sutelkti komandą, kuri bent atrodytų pajėgi suvienyti partiją“, – pridūrė jis.

Susigrąžinti rinkėjus, nusigręžusius nuo leiboristų ir perėjusius į konservatorių šalininkų stovyklą, taip pat yra vienas svarbiausių uždavinių K. Starmeriui, kad partija turėtų vilčių laimėti kitus rinkimus, turinčius įvykti 2024-aisiais.

„Brexitas“ tapo dar vienu leiboristus supriešinusiu klausimu. Daugelis euroskeptiškų pažiūrų narių, ypač šiauriniuose Anglijos miestuose, palaikė išstojimą iš ES, bet prieš jį buvo nusistatę proeuropietiški rinkėjai didžiuosiuose miestuose, įskaitant Londoną.

K. Starmeris buvo nusistatęs prieš „Brexitą“ ir atliko svarbų vaidmenį telkiant leiboristų paramą pasiūlymui surengti antrąjį referendumą išstojimo iš Bendrijos klausimu.

Tačiau rinkėjai nebuvo įtikinti, ir B. Johnsonas sausio 31-ąją išvedė Britaniją iš bloko.

Koronaviruso iššūkis

Kur kas betarpiškesnis iššūkis dabar yra koronaviruso epidemija.

B. Johnsono vyriausybė ėmėsi drakoniškų priemonių viešajam gyvenimui suvaržyti, kad viruso plitimas būtų pažabotas. Šioms priemonėms leiboristai pritarė, bet reikalavo užtikrinti didesnę parlamento priežiūrą naujai išplėstoms policijos galioms.

Konservatoriai taip pat žadėjo dosniai skirti lėšų, kad padėtų atsilaikyti šios krizės smarkiai paveiktoms verslo įmonėms ir gyventojams, įsibraudami į tradicinę leiboristų teritoriją.

Dėl to B. Johnsono, kuriam pačiam buvo nustatytas užsikrėtimas COVID-19, populiarumo reitingai šovė aukštyn.

Kaip rodo praeitą savaitę sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ atlikta apklausa, 55 proc. visuomenės palankiai vertina premjero veiksmus. Ankstesnę savaitę jį palankiai vertino 43 proc. respondentų.

Apie 72 proc. apklaustųjų sakė manantys, kad vyriausybė dirba gerai. Tokios nuomonės laikėsi ir dauguma balsuojančių už leiboristus.

Vis dėlto ministrai pastarosiomis dienomis sulaukė kritikos dėl vangiai vykdomo pacientų testavimo ir apsauginės įrangos medicinos darbuotojams stygiaus.

Leiboristai stengėsi atkreipti dėmesį į šias problemas, o K. Starmeris sakė, kad šis darbas bus tęsiamas.

„Mano instinktas – būti konstruktyviu, bet uždavinėti sudėtingus klausimus“, – šią savaitę jis sakė dienraščio „The Guardian“ tinklalaidėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.