Saliamonų Salų keltui nepaisius įspėjimų, per audrą galbūt žuvo mažiausiai 28 žmonės

Ramiajame vandenyne prie Saliamono Salų galinga audra nuo kelto denio nušlavė mažiausiai 28 keleivius, tačiau kapitonas apie tai sužinojo tik motorlaiviui atplaukus į uostą, šeštadienį pranešė žiniasklaida.

 Ramiajame vandenyne prie Saliamono Salų galinga audra nuo kelto denio nušlavė mažiausiai 28 keleivius, tačiau kapitonas apie tai sužinojo tik motorlaiviui atplaukus į uostą, šeštadienį pranešė žiniasklaida.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Ramiajame vandenyne prie Saliamono Salų galinga audra nuo kelto denio nušlavė mažiausiai 28 keleivius, tačiau kapitonas apie tai sužinojo tik motorlaiviui atplaukus į uostą, šeštadienį pranešė žiniasklaida.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2020, 12:44 PM

Žmonės plaukė iš sostinės Honiaros į daugiau kaip už 120 kilometrų esančią Vakarų Arearės apygardą, vyriausybei evakuojant gyventojus į jų gimtuosius kaimus dėl koronaviruso pandemijos grėsmės.

Motorlaivis „Taimareho“ išplaukė vėlų ketvirtadienio vakarą. Tuo metu atogrąžų ciklonas „Haroldas“ sparčiai artėjo prie Saliamonų Salų, o meteorologai ragino atidėti nebūtinas keliones.

Tačiau kelto kapitonas šio patarimo nepaisė. Pasak likusių gyvų keleivių, didžiulės bangos ir vėjas nubloškė daugybę žmonių per bortą į vandenį. Vietos žiniasklaida suskaičiavo, kad žuvo 28 žmonės.

Policija teigia kol kas negalinti patvirtinti šio skaičiaus.

„Remiantis pirminiais pranešimais, kapitonas nieko nežinojo apie dingusius žmones ir buvo apie tai informuotas, kai laivas atvyko į paskirties vietą Arearėje“, – sakė policijos jūrų departamento viršininkas Charlesas Foxas Sau.

„Šiuo metu negalime patvirtinti, kiek žmonių yra dingę, nes šis liūdnas incidentas dar tiriamas“, – pridūrė jis.

Kreipimesi į tautą Saliamono Salų premjeras Manassehas Sogavare pranešė, kad vykdoma paieškos ir gelbėjimo operacija.

„Labai apgailestauju sužinojęs, kad jūroje dingo kažkiek keleivių, nušluotų per bortą iš keleivinio laivo, kuris išvyko iš Honiaros, nepaisant įspėjimų apie pavojingas oro sąlygas“, – sakė jis.

Ribotą skaičių sveikatos priežiūros įstaigų turinčių Saliamonų Salų tarnybos šiuo metu ir taip įtemptai dirba, ruošdamosi galimam koronaviruso protrūkiui.

Kiek daugiau nei 600 tūkst. gyventojų turinti salų valstybė yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, iki šiol neužregistravusių nė vieno COVID-19 infekcijos atvejo.

Atogrąžų ciklonas „Haroldas“, kurio vėjo greitis siekė iki 160 kilometrų per valandą, praūžė vartydamas medžius ir padarydamas žalos namams, o po to nuslinko tolyn. Manoma, kad dar labiau sustiprėjusi audra sekmadienio vakarą pasieks Vanuatu.

Saliamonų Salų vyriausybė dar vertina stichijos padarytą žalą, tačiau Australija jau skyrė 100 tūkst. Australijos dolerių (apie 55,5 tūkst. eurų) skubią humanitarinę pagalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.