Nyderlandų teismas įtvirtino eutanazijos leidimą sunkios demencijos atvejais

Nyderlandų aukščiausios instancijos teismas antradienį leido gydytojams atlikti eutanaziją demencija sergantiems pacientams, jeigu liga yra toli pažengusi ir jeigu pacientas yra anksčiau raštu išreiškęs prašymą padėti jam numirti.

Nyderlandų aukščiausios instancijos teismas antradienį leido gydytojams atlikti eutanaziją demencija sergantiems pacientams, jeigu liga yra toli pažengusi ir jeigu pacientas yra anksčiau raštu išreiškęs prašymą padėti jam numirti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandų aukščiausios instancijos teismas antradienį leido gydytojams atlikti eutanaziją demencija sergantiems pacientams, jeigu liga yra toli pažengusi ir jeigu pacientas yra anksčiau raštu išreiškęs prašymą padėti jam numirti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 6:52 PM

Šis Aukščiausiojo Teismo sprendimas įstatymiškai įtvirtino jau dabar retais atvejais Nyderlanduose taikomą praktiką.

Už eutanaziją pasisakanti olandų grupė NVVE pasveikino teismo sprendimą. Jos paskelbtame pareiškime sakoma, kad šis teismo sprendimas turėtų padėti gydytojams suteikti jėgų ir „palaikyti, jeigu jie nori įvykdyti eutanaziją demencija sergančiam pacientui“.

Aukščiausiajame Teisme nagrinėta byla buvo susijusi pernai viename apygardos teisme priimtu išteisinamuoju nuosprendžiu gydytojui, kuris 2016 metais atliko eutanaziją 74 metų moteriai. Hagoje vykusiame gydytojo teisme prokurorai tvirtino, kad būta požymių, jog moteris galėjo pakeisti savo nuomonę nuo to laiko, kai ji raštu išreiškė savo valią dėl eutanazijos.

„Teismas nusprendė, kad gydytojas pasielgė apdairiai ir todėl negali būti baudžiamas“, – paskelbė teisėjas Willemas van Schendelis. – Aukščiausiojo Teismo nuomone, teismas nepadarė klaidos priimdamas sprendimą.“

Sunkia demencijos forma sergantiems žmonėms eutanazija yra atliekama labai retai. Nuo eutanazijos įteisinimo 2002 metais iki 2019 metų, kai vyko teismas, buvo atlikta mažiau nei 20 tokių procedūrų.

Nyderlandų įstatymai leidžia nutraukti paciento gyvybę tik tuo atveju, jeigu jo kančia yra „beviltiška ir nepakeliama“ ir jo prašymas mirti yra pateiktas „sąžiningai ir su giliu įsitikinimu“. Pacientas gali išreikšti savo valią raštu, nurodydamas, kokiomis sąlygomis jis norėtų, kad jam būtų padėta numirti ateityje.

Be to, eutanaziją atliekantys gydytojai privalo pasikonsultuoti su mažiausiai vienu nepriklausomu gydytoju, prieš atlikdami minėtą procedūrą pacientui.

Pasak W. van Schendelio, tokiais atvejais, kai demencija yra labai pažengusi, gydytojai turi skirti ypatingą dėmesį teisinei sąlygai, kad pacientas serga „beviltiškai ir nepakeliamai“.

Anot teisėjo, tokiais atvejai „ne vienas, o du nepriklausomi gydytojai“ turėtų priimti sprendimą, ar reikia vykdyti raštišką paciento valią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.