Kinijos žmogaus teisių gynėjui iki šiol neleidžiama susitikti su šeima

Kinijos žmogaus teisių advokatui Wang Quanzhangui po išėjimo iš kalėjimo nebuvo leista sugrįžti į šeimos namus Pekine, ketvirtadienį pranešė jo žmona, Vašingtonui paraginus Kiniją panaikinti jo judėjimo laisvę varžančius apribojimus.

​Kinijos žmogaus teisių advokatui Wang Quanzhangui po išėjimo iš kalėjimo nebuvo leista sugrįžti į šeimos namus Pekine, ketvirtadienį pranešė jo žmona, Vašingtonui paraginus Kiniją panaikinti jo judėjimo laisvę varžančius apribojimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Kinijos žmogaus teisių advokatui Wang Quanzhangui po išėjimo iš kalėjimo nebuvo leista sugrįžti į šeimos namus Pekine, ketvirtadienį pranešė jo žmona, Vašingtonui paraginus Kiniją panaikinti jo judėjimo laisvę varžančius apribojimus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kalinčiam i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalinčiam i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-04-23 18:01

44-erių Wang Quanzhangas buvo sulaikytas 2015 metais, vykdant plataus masto susidorojimo su daugiau nei 200 teisininkų ir vyriausybės kritikų Kinijoje kampaniją, kai prezidentas Xi Jinpingas sugriežtino savo valdžią.

Anksčiau šį mėnesį jis išėjo iš kalėjimo, ten praleidęs ketverius su puse metų.

Tačiau, pasak aktyvisto žmonos Li Wenzu, jis negrįžo namo pas savo šeimą Kinijos sostinėje ir vietoj to buvo palydėtas į jo namus rytinėje Šandongo provincijoje, kur turėjo praleisti 14 dienų karantine atsargumo sumetimais dėl koronaviruso.

Nors ketvirtadienį jau suėjo 19 dienų nuo jo paleidimo į laisvę, jis vis dar negali sugrįžti į Pekiną pas savo šeimą, sakė Li Wenzu.

„Manau, kad jie bijo, kad nebūtų atskleista, kaip jie elgėsi su Wangu, kai jis atliko laisvės atėmimo bausmę“, – sakė moteris naujienų agentūrai AFP.

„Kokie bebūtų jų planai ar motyvai, jų įvesti Wango žmogaus teisių ir laisvių apribojimai prieštarauja įstatymams. Visi tai turėtų pasmerkti“, – sakė Li Wenzu.

Daugelis žmogaus teisių aktyvistų išreiškė susirūpinimą dėl įtariamo Wang Quanzhango kankinimo kalėjime. Anksčiau Li Wenzu AFP sakė, kad nerimauja dėl akivaizdžiai pablogėjusios jos sutuoktinio sveikatos.

Kinija ir toliau griežtai riboja į laisvę paleistų žmogaus teisių gynėjų laisves. Pasak aktyvistų, jie būna uždaromi namuose, bauginami ir stebimi visą parą.

Pasak Li Wenzu, nors valdžia uždraudė Wang Quanzhangui vykti į Pekiną, jam galima trumpam išeiti iš savo gyvenamojo komplekso nusipirkti maisto.

„Tam nėra priežasties“

Pirmadienį Wang Quanzhangui pagaliau buvo grąžintas jo telefonas, konfiskuotas netrukus po to, kai jis išėjo į laisvę, sakė žmona.

Taip pat pirmadienį jam buvo leista susitikti su pirmuoju lankytoju – pas jį atvykusiu žmogaus teisių advokatu Xie Yangu, o antradienį jį aplankė sesuo.

„Jeigu aš pas jį nuvažiuočiau, yra tikimybė, kad būčiau uždaryta su juo“, sakė Li Wenzu. Su panašiomis problemomis susidūrė ir kelių kitų per 2015 metų susidorojimą suimtų teisininkų artimieji.

Politinius aktyvistus ir žemės konfiskavimo aukas gynęs garsus advokatas buvo vienas iš kelių šimtų teisininkų ir žmogaus teisių aktyvistų, sulaikytų 2015 metų vasarą per vadinamąją „persekiojimų kampaniją 709“ (709 crackdown). Ši kampanija buvo taip pavadinta, nes prasidėjo 2015 metų liepos 9 dieną.

Tačiau teismas puspenktų metų nelaisvės už ardomąją veiklą bausmę jam paskyrė tik 2019-ųjų sausį. Jo teismas vyko už uždarų durų.

Su Dzinano ir Šangdongo policija pasikalbėti dėl dabartinės Wang Quanzhango padėties AFP nepavyko.

„Tam nėra jokios priežasties. Jau praėjo tiek daug metų, niekada nebuvo tinkamo pagrindo tam (valdžios) melui ir neteisėtam elgesiui. Jeigu jie nenori, kad išvyktum, tai tu ir negalėsi išvykti“, – sakė Li Wenzu.

Šis atvejis patraukė Jungtinių Valstijų dėmesį. Pirmadienį Vašingtonas paragino Kiniją panaikinti bet kokius Wang Quanzhango judėjimo laisvę varžančius apribojimus ir paleisti kitus kalinamus teisių gynėjus.

Valstybės departamentas ragino Kiniją užtikrinti Wang Quanzhango „judėjimo laisvę, įskaitant jo galimybę sugrįžti pas šeimą Pekine“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad Pekinas „ryžtingai priešinasi“ bet kokios valstybės kišimuisi į jo vidaus reikalus ir teismų nepriklausomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.