Talibanas atmeta Afganistano vyriausybės pasiūlymą nutraukti ugnį per Ramadaną

Talibanas, intensyvinantis atakas prieš afganistaniečių pajėgas, atmetė Kabulo vyriausybės raginimą per Ramadaną šalyje nutraukti ugnį ir sakė, kad tai „nėra racionalu“.

Talibanas, intensyvinantis atakas prieš afganistaniečių pajėgas, atmetė Kabulo vyriausybės raginimą per Ramadaną šalyje nutraukti ugnį ir sakė, kad tai „nėra racionalu“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Talibanas, intensyvinantis atakas prieš afganistaniečių pajėgas, atmetė Kabulo vyriausybės raginimą per Ramadaną šalyje nutraukti ugnį ir sakė, kad tai „nėra racionalu“.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-24 12:24

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani kreipėsi į kovotojus ragindamas per penktadienį prasidedantį musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį nutraukti kovos veiksmus, šaliai grumiantis su didėjančiu koronaviruso protrūkiu.

Talibano atstovas Suhailas Shaheenas vėlai ketvirtadienį tviteryje užsipuolė vyriausybės pasiūlymą ir kaip tolesnės kovos priežastis paminėjo neišspręstus nesutarimus dėl potencialaus taikos proceso bei vėluojantį apsikeitimą kaliniais.

„Prašyti paliaubų neracionalu ir neįtikinama“, – rašė S. Shaheenas, kuris apkaltino vyriausybę per COVID-19 protrūkį rizikuojant kalinių gyvybėmis.

Pagal anksčiau šiais metais pasirašytą istorinį JAV ir Talibano susitarimą, Afganistano vyriausybė ir sukilėliai iki šiol jau turėjo būti užbaigę apsikeitimą kaliniais ir pradėję derybas dėl plačių paliaubų.

Naujausias ginčas kilo dešimtims afganų saugumo pajėgų narių šią savaitę žuvus per naują talibų smurto bangą.

Išpuoliai dažniausiai buvo vykdomi kaimo vietovėse ir mažuose miesteliuose. Pagal JAV ir Talibano susitarimą talibai sutiko nerengti atakų dideliuose miestuose.

Amerikiečių ir kitos užsienio pajėgos pažadėjo iki 2021 metų liepos pasitraukti iš Afganistano, jei Talibanas vykdys kelias saugumo garantijas ir derėsis su vyriausybe.

A. Ghani daug metų siekia ilgalaikio ugnies nutraukimo susitarimo su Talibanu, bet vis labiau įsidrąsinantys sukilėliai šiuos raginimus ignoruoja.

Talibanas šaipėsi iš A. Ghani vyriausybės, kurią vadina užsienio galių marionetėmis, ir atsisako pradėti taikos derybas, tuo pačiu metu intensyvindamas atakas prieš afganų pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.