Jungtinėje Karalystėje COVID-19 aukų skaičiui viršijus 20 tūkst. kilo politinis skandalas

Jungtinės Karalystės vyriausybėje šeštadienį kilo politinis skandalas: paaiškėjo, kad premjero Boriso Johnsono vyriausiasis patarėjas dalyvavo pagrindinės mokslinės grupės, konsultuojančios ministrus dėl koronaviruso pandemijos šalyje, posėdžiuose.

 Dominicas Cummingsas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dominicas Cummingsas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2020, 4:45 PM, atnaujinta Apr 25, 2020, 7:36 PM

Dauningo gatvė buvo priversta paneigti, kad Dominicas Cummingsas ir kitas patarėjas Benas Warneris yra politiškai nepriklausomos Mokslinės patariamosios ekstremalių situacijų grupės (SAGE) nariai.

Vis dėlto po pranešimų laikraštyje „The Guardian“ vyriausybė pripažino, kad D. Cummingsas dalyvavo grupės posėdžiuose. Tuomet opozicinė Leiboristų partija pareikalavo „atsakymų“, kokį konkrečiai vaidmenį jis atliko.

Skandalas kilo vis labiau abejojant vyriausybės požiūriu į COVID-19 situaciją ir oficialiam mirčių nuo koronaviruso atvejų Jungtinėje Karalystėje – vienoje iš labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių valstybių – viršijus 20 tūkstančių.

Dauningo gatvės atstovas pareiškė, kad „netiesa, jog ponas D. Cummingsas ar daktaras B. Warneris dalyvauja SAGE darbe ar yra jos nariai“.

„Ponas D. Cummingsas ir daktaras B. Warneris dalyvavo kai kuriuose SAGE posėdžiuose ir klausė kai kurių posėdžių, nes visi jie šiuo metu virtualūs“, – sakoma pareiškime.

„Jie tą daro, nes nori geriau suprasti mokslinius debatus dėl šios ekstremalios situacijos – geriau suprasti, kaip mokslas ir duomenys gali padėti vyriausybės sprendimams“, – pridūrė atstovas.

Pasak pranešimo, teigti, kad vyriausybė darė įtaką komiteto rekomendacijoms, yra „faktiškai neteisinga ir kenkia protingoms viešoms diskusijoms“.

Susirūpinta dėl politinės įtakos

Komiteto, kuris yra vienas pagrindinių organų formuojant Jungtinės Karalystės atsaką į pandemiją, narių sąrašas iki šiol nėra paviešintas.

Leiboristų atstovas sveikatos priežiūros klausimais Johnas Ashworthas BBC radijui šeštadienį pareiškė nuogąstaująs „dėl politinių patarėjų įtakos diskusijoms“.

„Siekiant visa tai išsiaiškinti reikia paviešinti visus posėdžių protokolus; paraginome vyriausybę tai padaryti“, – sakė jis.

Jungtinės Karalystės vyriausybė pastarosiomis savaitėmis patiria vis didėjantį spaudimą įvairiais frontais. Be kita ko, ji kritikuojama, kad trūksta asmens apsaugos priemonių ir neatliekami plataus masto tyrimai dėl koronaviruso, ypač tarp medikų ir socialinių darbuotojų.

Taip pat kyla klausimų, kodėl valdžia neskubėjo visoje šalyje įvesti karantino ir apriboti socialinių kontaktų.

Be to, vis garsiau reikalaujama, kad valdžia paskelbtų dėl koronaviruso įvestų suvaržymų švelninimo strategiją, nes auga susirūpinimas dėl didžiulio krizės poveikio ekonomikai.

Karantinas šalyje paskelbtas kovo 23 d., balandžio 16 d. pratęstas, o gegužės 7-ąją bus sprendžiama, ar toliau jį toliau tęsti.

Nuo COVID-19 užkrato Jungtinės Karalystės ligoninėse iki šiol mirė 19 506 žmonės. Tikėtina, kad vėliau šeštadienį paskelbus naujausius duomenis šis skaičius perkops 20 tūkstančių.

Vyriausybės vyriausiasis konsultantas mokslo klausimais Patrickas Vallance'as kovą sakė, kad jei mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius šalyje neviršytų 20 tūkstančių, tai būtų „geras rezultatas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.