Kongo DR šiaurės rytuose per išpuolį žuvo dvidešimt civilių

Kongo Demokratinės Respublikos šiaurės rytų Itūrio provincijoje žuvo mažiausiai 20 civilių moterų ir vaikų, sekmadienį vietos pareigūnai pranešė naujienų agentūrai AFP.

 Afrika. Kongo DR šiaurės rytuose per išpuolį žuvo dvidešimt civilių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Afrika. Kongo DR šiaurės rytuose per išpuolį žuvo dvidešimt civilių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2020, 10:12 PM

„Šiuo metu žinoma, kad žuvo 20 žmonių, o 17 sužeista. Kai kurie iš jų paguldyti į ligoninę“, – naujienų agentūrai AFP teigė Džugu administracinio regiono Itūrio provincijoje vadovas Adelas Alingi, pridurdamas, jog įtariama, kad dėl naktį iš šeštadienio į sekmadienį įvykusių žudynių kalta liūdnai pagarsėjusi kovotojų grupuotė.

Kitas vietos pareigūnas teigė, kad žuvo 22 žmonės.

Genties vadas Pilo Mulindro telefonu AFP teigė, kad „aukos yra įvairaus amžiaus, vaikai, jaunimas, moterys ir senyvo amžiaus vyrai, nužudyti mačetėmis, peiliais ar šaunamaisiais ginklais“.

Vietos pareigūnai dėl žudynių kaltino Kongo plėtros kooperatyvą (CODECO) – vieną iš dešimčių ginkluotų grupuočių, veikiančių konflikto apimtoje šalyje.

CODECO kaltinama vien šiais metais nužudžiusi maždaug tūkstantį civilių.

Grupuotės nariai daugiausia yra Lendu etninės grupės kilmės, dauguma – ūkininkai, ne kartą konfliktavę su Hema prekybininkų ir piemenų bendruomene Itūrio regione, kuriame gausu aukso ir naftos.

Visoje šalyje nuo 2017 metų gruodžio mėnesio dėl etninio smurto nukentėjo beveik tūkstantis žmonių.

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro valdybos gegužės 8 dienos, šiemet žuvo mažiausiai 274 žmonės ir 200 tūkst. buvo priversti bėgti iš namų.

Sekmadienio išpuolį, matyt, įvykdė Lendu etninės grupės atstovai, o aukos buvo Hemos etninės grupės, teigė vietos šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.