Proveržis po daugybės metų? M. McCann dingimo byloje nustatytas naujas įtariamasis

Vokietijos policija trečiadienį pranešė nustačiusi naują įtariamąjį paslaptingoje 2007 metais dingusios britų mergaitės Madeleine McCann byloje.

 M.McCann dingo 2007 metais.
 M.McCann dingo 2007 metais.
 M.McCann dingo 2007 metais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.McCann dingo 2007 metais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.McCann dingo 2007 metais.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
 M.McCann dingo 2007 metais.<br> PA Wire/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 3, 2020, 10:16 PM, atnaujinta Jun 4, 2020, 12:07 AM

„Braunšveigo prokuratūra atlieka tyrimą dėl žmogžudyste įtariamo 43 metų Vokietijos piliečio tuomet trimetės britės Madeleine Beth McCann dingimo byloje“, – sakoma federalinės policijos pranešime.

Policija prašo žmonių informacijos, kuri gali padėti išspręsti šią 13 metų tėvams ramybės neduodančią bylą. Iki šiol nėra rasta nei mergaitė, nei jos palaikai. Niekam oficialiai nebuvo pareikšti kaltinimai pagrobimu ar žmogžudyste.

Neįvardytas įtariamasis, pasak policijos, šiuo metu atlieka „ilgą kalėjimo bausmę“, o anksčiau buvo teistas už seksualinę prievartą prieš vaikus.

Vyriausiasis tyrėjas Christianas Hoppe'as transliuotojui ZDF pranešė, kad atliktas tyrimas suteikia policijai pagrindo įtarti, jog minėtas vyras yra susijęs su Madeleine nužudymu.

Tuo metu buvo Algarvėje

Naujasis įtariamasis prieš 13 metų buvo netoli Algarvės kurorto Praja da Luse ir kalbėjosi telefonu kiek mažiau nei valanda iki to momento, kai M.McCann dingo iš apartamentų, kuriuose miegojo su jaunesniuoju broliu ir sesute. Tėvai tuo metu valgė netoliese esančiame restorane.

Šiuo metu Vokietijos kalėjime esančio asmens tapatybė nėra atskleidžiama. Užsienio spaudoje rašoma, kad jis yra baltaodis, su trumpais šviesiais plaukais, apie 180 cm ūgio. Dabar jam 43 metai, o pagrobimo metu buvo 30, tačiau vyras galėjo atrodyti jaunesnis – 25-erių. Vyras nuo 1995 iki 2007 metų daug laiko leido Algarvėje ir tik kelis kartus buvo sugrįžęs į Vokietiją.

Pagalbos prašanti policija paviešino vyro tuomet naudotą telefono numerį ir jo pašnekovo numerį, taip pat mikroautobusiuo nuotraukas. Manoma, kad šį automobilį vyras naudojo gyvendamas Algarvėje.

Gali būti gyva?

Aukšto rango vaikų apsaugos pareigūnas praėjusiais metais tvirtino, kad daugiau kaip dešimtmetį neišspręsta dingusios M.McCann paslaptis šį kartą gali būti atskleista.

Taip pareigūnas pareiškė „Netflix“ laidoje „Madeleine McCann pradingimas“.

Šio projekto kūrėjai kalbėjosi su 40 ekspertų ir svarbiausių šios bylos tyrimo pareigūnų, kurių dalis tvirtino, kad prieš 13 metų pagrobta ir tuo metu vos 3 metų mergaitė dar gali būti gyva, nes ją prekeiviai žmonėmis išvežė į kitą šalį.

„Esu įsitikinęs, kad išsiaiškinsime, kad nutiko M.McCann“, – tvirtino vienas iš pagrindinių bylos tyrėjų, vaikų apsaugos pareigūnas Jimas Gamble'as.

Pareigūnas teigė, kad DNR tyrimų ir veidų atpažinimo technologijos pastaraisiais metais itin patobulėjo.

„Mes galime tai panaudoti peržiūrint visus praeityje surinktus duomenis. Yra tikimybė, kad sužinosime ką nors naujo“, – tikino J.Gamble'as.

Finansiškai naudingesnė gyva

Dokumentiniame seriale teigiama, kad M.McCann pagrobėjai greičiausiai išlaikė gyvą, nes viduriniosios britų klasės mergaitė grobėjams yra finansiškai naudingesnė gyva.

„Įprastai yra grobiami vaikai iš nepasiturinčių trečiojo pasaulio šalių šeimų, tačiau Madeleine vertė yra itin didelė ir už ją jie galėjo gauti daug pinigų“, – teigė mergaitės šeimos pasamdytas privatus detektyvas Julianas Peribanezas.

Serialo metu yra aiškinamasi ryšiai, kaip vaikų grobėjai atžalas parūpina jų susilaukti negalinčioms šeimoms ar pedofilams.

Kai mergaitė dingo iš šeimos išsinuomoto būsto atostogų Portugalijoje metu buvo manoma, kad ją galėjo pagrobti prieš vaikus smurtauti mėgstantys asmenys. 2007-ųjų gegužės 3-ąją mergaitė miegojo su savo broliuku ir sesute, kol jos tėvai Gerry ir Kate vakarieniavo restorane.

Portugalijos policininkai netikrino pagrobimo versijos ir kaltę bandė suversti tėvams. Seriale atskleidžiama, kad Portugalija yra tobula vieta vaikų grobėjams, nes jie pagrobtus asmenis gali greitai išplukdyti laivu arba pervežti į kitą Europos pusę. Tačiau tyrėjai nepraranda vilties surasti mergaitę gyvą.

Teorijų – kaip grybų po lietaus

M.McCann dingo 2007 metų gegužės 3 dieną iš apartamentų Praja da Luse, Portugalijoje, kur ji su tėvais leido atostogas. Mažametė pranyko, kol jos tėvai Gerry ir Kate vakarieniavo su draugais netoliese esančiame restorane. Tada mergaitei buvo vos treji metai.

Tačiau net praėjus daugiau kaip dešimtmečiui po M.McCann dingimo jos tėvai ir kai kurie policininkai vis dari turi vilties, kad ji – gyva ir ateityje suras kelią namo. Nors M.McCann dabar būtų beveik 16 metų, jos tėvai, kurie gyvena Anglijoje, nepakeitė nė vienos smulkmenos jos vaikystės kambaryje.

Jame ant lovos vis guli dovanos, kurios buvo skirtos ketvirtajam jos gimtadieniui. Kaip ir kasmet, M.McCann gimtadienį jos tėvai mini gegužės 12 dieną.

Per pastaruosius 10 metų M.McCann tėvai sulaukė daugybės kaltinimų iš žmonių, kurie manė, kad jie – tyčia arba netyčia – nužudė savo dukrą ir paslėpė jos kūną.

Be to, buvo iškelta ir kitų sąmokslo teorijų. Vieni mano, kad M.McCann buvo pagrobta ir parduota bevaikei šeimai. Kiti įsitikinę, kad mažametė tapo pedofilų tinklo auka. Dar yra svarstančių, kad ji buvo nugabenta į Afriką, o iš ten – į Artimuosius Rytus, kur buvo parduota turtuoliams.

O turbūt keisčiausia teorija yra ta, kad Jungtinės Karalystės slaptoji tarnyba MI5 esą slapčia padėjo M.McCann šeimai užglaistyti mergaitės žmogžudystę.

2008 metais Portugalijos pareigūnai nutraukė dingimo tyrimą dėl įrodymų trūkumo. M.McCann tėvai jos tada ieškojo savarankiškai, samdydami privačius detektyvus.

Vėliau, 2013 metais, Portugalijos teisėsauga atnaujino tyrimą po to, kai Jungtinės Karalystės pareigūnai aptiko 41 įtariamąjį ir 200 užuominų, kurių portugalai neištyrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.