Estijos VRM planuoja griežtinti sąlygas ginklo leidimui gauti

Estijos vidaus reikalų ministerija planuoja griežtinti sąlygas ginklo leidimui gauti, pirmadienį pranešė ministras Martas Helme.

​Estijos vidaus reikalų ministerija planuoja griežtinti sąlygas ginklo leidimui gauti, pirmadienį pranešė ministras Martas Helme.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Estijos vidaus reikalų ministerija planuoja griežtinti sąlygas ginklo leidimui gauti, pirmadienį pranešė ministras Martas Helme.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2020, 8:19 AM, atnaujinta Jun 10, 2020, 3:31 PM

Tarp planuojamų pakeitimų – siūlymas atsižvelgti į tai, ar buvo įvykdyta teismo paskirta bausmė pareiškėjui, be to, pareiškėjai nebegalėtų pasirinkti specialisto, kuris atliks jų psichiatrinį vertinimą.

M. Helme sakė, kad VRM ir policijos atstovai aptarė sąlygų gauti leidimą ginklui pakeitimą ir nustatė pirminius trūkumus, kuriuos reikia taisyti.

Kalbėdamas apie šeštadienio vakarą Lihuloje pietvakarinėje Pernumos apskrityje įvykusį šaudymo incidentą, ministras pabrėžė, kad svarbiausias klausimas yra „kaip ginklas atsidūrė tokio asmens rankose“.

Ministras pažymėjo, kad pagrindinis tikslas yra išvardyti sąlygas, kurios neleistų gauti ginklo leidimo.

„Viena didžiausių spragų yra ta, kad jau atlikta bausmė traktuojama taip, tarsi ji būtų išnykusi“, – sakė M. Helme ir pridūrė, kad šiuo metu asmuo, turintis išnykusį teistumą, gali dar kartą kreiptis dėl leidimo ginklui gauti.

Ministras pažymėjo, kad reglamentas, kurio pagrindu policija turi teisę atsisakyti išduoti leidimą ginklui, taip pat turi būti peržiūrėtas, nurodant priklausomybę nuo alkoholio ir narkotikų kaip galimas priežastis neišduoti leidimo.

Ministras teigė, kad šiuo metu pareiškėjai gali pasirinkti medicinos specialistą, kuris atliks jų psichiatrinį vertinimą.

„Iš esmės tai yra formalumas“, – teigė M. Helme ir pridūrė, kad ateityje šeimos gydytojai turėtų nukreipti leidimo ginklui prašančius žmones pas konkrečius psichiatrus.

Vidaus reikalų ministerijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Veiko Kommusaaras teigė, kad psichiatrinio vertinimo procesas turi būti pakeistas, ir vienas iš būdų tai padaryti būtų patvirtinti valstybės pripažintų ekspertų sąrašą.

Sąlygos, draudžiančios išduoti ginklo leidimą, turėtų apimti nusikaltimus, padarytus prieš gyvybę ir sveikatą, nusikaltimus, susijusius su ginklais ir šaudmenimis, taip pat bausmes, numatytas už veikas prieš valstybę ar teroristinius nusikaltimus.

V. Kommusaaras taip pat sakė, kad turėtų būti sudarytos sąlygos kryžminiams sveikatos pažymėjimų patikrinimams, kad ir kitos leidimus išduodančios įstaigos turėtų prieigą prie neigiamų sprendimų.

M. Helme savo ruožtu sakė, kad pareigūnas, išdavęs Lihulos šauliui ginklą, nebedirba policijos ir pasienio apsaugos valdyboje. Ministras pridūrė, kad sprendimas tam asmeniui išduoti leidimą ginklui verčia apgailestauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.