Teisių gynėjai reikalauja Irano nutraukti kalinių „prievartinius prisipažinimus“

Iranas privalo nutraukti kalinių „priverstinius prisipažinimus“, kuriuos transliuoja valstybinė televizija, ketvirtadienį pareiškė dvi teisių gynimo grupės, teigiančios, kad tai prilygsta kankinimui ir kad atsakingi asmenys turėtų sulaukti teisinių pasekmių užsienyje.

 Teisių gynėjai reikalauja Irano nutraukti kalinių „prievartinius prisipažinimus“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Teisių gynėjai reikalauja Irano nutraukti kalinių „prievartinius prisipažinimus“.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-25 14:06

Paryžiuje įsikūrusi „International Federation for Human Rights“ (FIDH) ir jai priklausanti, Londone įsikūrusi teisinės atskaitomybės organizacija „Justice for Iran“ (JFI) nurodė, kad jų analizė atskleidė, jog nuo 2009 iki 2019 metų Irano valstybinė televizija parodė mažiausiai 355 asmenų priverstinius prisipažinimus.

Valstybinė televizija taip pat parodė šmeižikiško turinio prieš mažiausiai 505 asmenis, sugriaudama savo, kaip teisingos naujienų organizacijos, reputaciją, teigia grupės.

„Valstybinės žiniasklaidos transliuojamus priverstinius prisipažinimus Irano valdžia sistemingai naudoja dešimtmečius, slopindama kitokią nuomonę“, – sakė FIDH generalinis sekretorius Adiluras Rahmanas Khanas.

„Laikas tarptautinei bendrijai spausti Iraną nutraukti šią praktiką, nulemiančią daug sunkių žmogaus teisių pažeidimų“, – pridūrė jis.

FIDH ir JFI ataskaitoje sakoma, kad priverstiniai prisipažinimai per Irano valstybinę televiziją „sistemingai transliuojami siekiant įbauginti ir sutramdyti“ oponentus.

„Nukentėjusieji atskleidė, kad patyrė ne tik kankinimą ir blogą elgesį verčiant juos prisipažinti – dažnai melagingais pareiškimais – priešais kamerą, bet ir šių prisipažinimų transliavimo sukeltą didžiulį skausmą bei kančias“, – nurodo organizacijos.

Ataskaitoje teigiama, kad tarp metodų, kuriais buvo verčiama prisipažinti, yra „fizinis kankinimas“, toks kaip plakimas, pakabinimas už rankų ir elektros šokas.

Taip pat minimas „psichologinis kankinimas“, pavyzdžiui, ilgas laikymas vienutėje, egzekucijos imitavimas, grasinimai išžaginti ir tyčia sudarytos prastos kalinimo sąlygos.

Tarp priverstinių prisipažinimų transliacijų aukų yra žmogaus teisių gynėjų, žurnalistų, etninių mažumų aktyvistų, politinių disidentų ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.