Australija didins gynybos finansavimą, augant įtampai su Kinija

Australija trečiadienį paskelbė planus reikšmingai padidinti išlaidas gynybai, siekiant užtikrinti pajėgumus nukreipti šalies karinę galią visame Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, didėjant įtampai su Kinija.

 Premjeras Scottas Morrisonas atskleidė planus įsigyti raketų, galinčių smogti taikiniams už tūkstančių kilometrų, stiprinti kibernetinio karo priemones.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Premjeras Scottas Morrisonas atskleidė planus įsigyti raketų, galinčių smogti taikiniams už tūkstančių kilometrų, stiprinti kibernetinio karo priemones.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2020, 12:30 PM, atnaujinta Jul 1, 2020, 2:13 PM

Trečiadienį paskelbtame strateginiame dokumente išdėstyta Australijos gynybos politika ateinantiems dešimčiai metų, daugiausiai orientuota į grėsmes, kylančias iš šiaurės. Naujiems ir modernizuojamiems gynybos pajėgumams vystyti planuojama skirti 270 mlrd. Australijos dolerių (166 mlrd. eurų).

Premjeras Scottas Morrisonas atskleidė planus įsigyti raketų, galinčių smogti taikiniams už tūkstančių kilometrų, stiprinti kibernetinio karo priemones, taip pat investuoti į itin modernias hipergarsinių raketų, lazerių ir karinių robotų sistemas.

Pasak vyriausybės vadovo, aplinkinis regionas tapo XXI amžiaus kovų arena, tad šalis privalo pripažinti naują tikrovę.

Tačiau be nerimą keliančių realių pavojų, tokių kaip Kinijos kibernetinės atakos, teritorijų savinimasis, ekonominis spaudimas ir į „pilkąją zoną“ patenkančios operacijos, dokumente tarp eilučių galima įžvelgti pripažinimą, kad Amerikos gynybos skėtis, ilgą laiką gynęs Australiją nuo šių grėsmių, šiuo metu atrodo labai kiauras.

„Privalome pripažinti tikrovę, kad žengiame į naują ir neramesnę strateginę erą“, – sakomą vėliau trečiadienį planuojamos paskelbti S. Morrisono kalbos tekste, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Netgi kai žvelgiame į COVID pandemiją namuose, taip pat turime ruoštis pasauliui po COVID – neturtingesniam, pavojingesniam ir netvarkingesniam“, – rašoma kalbos tekste.

Australijos vyriausybė planuoja skirti gynybai 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto – kaip JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau piktai reikalavo iš Amerikos sąjungininkių. Tokiu atveju Kanberos išlaidos gynybai būtų beveik 40 proc. didesnės negu skirtos per laikotarpį nuo ankstesnės gynybos strategijos peržiūros 2016 metais.

Šalis planuoja susikurti didesnius puolamuosius pajėgumus, pavyzdžiui, įsigyti JAV gaminamų didelio nuotolio priešlaivinių raketų AGM-158C, taip pat imtis hipergarsinės ginkluotės tyrimų.

„Praranda tikėjimą JAV“

Didžiąją dalį pastarojo šimtmečio Australijos saugumas buvo priklausomas nuo Jungtinių Valstijų.

Tapusi nepriklausoma nuo Jungtinės Karalystės Australija aktyviai palaikė JAV vadovaujamą taisyklėmis tvarką; šalies pajėgos kovojo karuose nuo Vietnamo iki Irako. Mainais šalis užsitikrino dominuojančios branduolinės galybės apsaugą.

Tačiau dar ir prieš Donaldui Trumpui užimant Ovalųjų kabinetą ir pagrasinant panaikinti dešimtmečius gyvuojančius saugumo susitarimus Vašingtonas demonstravo didėjantį nenorą toliau sergėti šalis, kurios yra pakankamai turtingos, kad pačios pasirūpintų savo gynyba.

Nėra jokių garantijų, kad Jungtinės Valstijos galės toliau atlikti pasaulio policininko vaidmenį, net jeigu ir norėtų, pažymi apžvalgininkai.

„Manau, jie [Australijos politikai] buvo šiek tiek sutrikdyti prezidento Trumpo visiško nenuspėjamumo ir nepatikimumo“, – AFP sakė Sidnėjuje veikiančio strateginių studijų centro „Lowy Institute“ tarptautinio saugumo programos direktorius Samas Roggeveenas.

„Tačiau manau, jie taip pat pripažįsta, jog kad ir kas vadovautų Vašingtone, šis strateginės pusiausvyros poslinkis nuo JAV vadovaujamos sistemos prie [scenarijaus], kai šiame regione Kinija būtų vadovaujanti strateginė ir karinė galybė, yra neišvengiamas“, – pridūrė jis.

„Mūsų sąjungininkė ilguoju laikotarpiu nebevadovaus Azijos strateginei tvarkai. Taigi, turime tam pasiruošti“, – aiškino analitikas.

S. Roggeveeno nuomone, atsižvelgusi į besiklostančią padėtį Kanbera nusprendė, kad Australija turėtų „prisiimti didesnę atsakomybę už savo saugumą“.

„Australija praranda tikėjimą Jungtinėmis Valstijomis“, – AFP sakė buvęs Pentagono pareigūnas Vanas Jacksonas, Azijos saugumo politikos ekspertas.

Pasak jo politikai negali to atvirai pripažinti, bet „akivaizdu, kad visa tai reiškia būtent tai“.

„Tai ne vien dėl Kinijos agresyvesnių veiksmų šiame regione. Tai [lemia] Kinijos baimė kartu su JAV nepatikimumu ir strategine nekompetencija“.

Australija nesiims kurti nuosavo branduolinio arsenalo, bet „iš esmės siekiama užtikrinti, kad nors užpulti Australiją per brangiai kainuotų“, prognozuoja Australijos strateginės politikos instituto vadovas Peteris Jenningsas.

Šalis „stiprins savo pajėgumus vykdyti nepriklausomas karines operacijas ir išlaikyti šias operacijas ilgą laiką, nesikliaujant aljansu su JAV“, aiškino jis.

Tačiau kai kurie nerimauja, kad taip elgdamasi Australija itin rizikuoja ir gali atverti duris konfliktui, kurio ji neįstengtų laimėti. Be to, Kanbera nepakankamai investuoja į diplomatija ir aljansų su kitomis demokratijomis kūrimą.

„Iš tikrųjų svarbus pokalbis, kurį vyriausybė turi vesti su Australijos žmonėmis – kokio pobūdžio riziką esame pasiruošę prisiimti ir kokią kainą esame pasiruošę sumokėti, jeigu norime konfrontuoti su Kinija įvairiais klausimais“, – sakė S. Roggeveenas.

„Jeigu siūlome pirkti ar net kurti puolamuosius ginklu... priešininkė, tokia kaip Kinija, gali mesti prieš mus trigubai, ketveriopai ar dešimteriopai daugiau“, – pridūrė jis.

„Manau, kad tai būtų eskaluojantis žingsnis, kuris iš tikrųjų destabilizuotų mūsų regioną ir galiausiai padarytų mūsų regioną pavojingesnį Australijai“, – pabrėžė S. Roggeveenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.