Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas aplankė vėl mečete paverstą Švč. Išminties soborą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį netikėtai apsilankė Stambule esančiame Švč. Išminties sobore, likus kelioms dienoms iki pirmųjų musulmonų pamaldų statinyje, praeitą savaitę netekusiame muziejaus statuso ir vėl paverstame mečete.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stambule esantis. Švč. Išminties soboras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stambule esantis. Švč. Išminties soboras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 7:44 PM

Per trumpą vizitą, prezidentūros įvardytą kaip inspekciją, R. T. Erdoganas apžiūrėjo, kaip atliekami soboro pertvarkymo darbai.

Paskelbtose nuotraukose matyti pastato viduje įrengti pastoliai.

Turkijos religinių reikalų direktoratas „Diyanet“ nurodė, kad krikščionių ikonos bus uždengtos užuolaidomis ir neapšviestos „atitinkamomis priemonėmis pamaldų laiku“.

Kol kas neaišku, ar R. T. Erdoganas bus tarp maždaug 500 maldininkų, dalyvausiančių ateinantį penktadienį planuojamose surengti pamaldose.

Turkijos aukščiausioji administracinio teismo institucija atvėrė kelią vėl padaryti Švč. Išminties soborą, mečete, panaikinusi beveik prieš šimtmetį statiniui suteiktą muziejaus statusą.

VI amžiuje pastatytas soboras muziejumi buvo paskelbtas 1935 metais. Nuo tada jis buvo atviras visiems lankytojams, kad ir kokio tikėjimo jie būtų.

Anksčiau šią savaitę „Diyanet“ nurodė, kad ne pamaldų laiku pastatas išliks atviras visiems lankytojams.

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas kompleksas buvo pirmoji krikščionių katedra tuometėje Bizantijos imperijoje, bet Osmanų imperijai 1453 metais užkariavus Konstantinopolį (dab. Stambulą) soboras buvo paverstas mečete.

Muziejumi jis buvo padarytas vykdant sekuliarias reformas, po Pirmojo pasaulinio karo subyrėjus Osmanų imperijai ir susikūrus šiuolaikinei respublikai, vadovaujant jos įkūrėjui Mustafai Kemaliui Ataturkui.

R. T. Erdoganas praeitais metais pareiškė, kad paversti soborą muziejumi buvo „labai didelė klaida“.

Sprendimas vėl padaryti pastatą mečete supykdė krikščionis ir padidino įtampą tarp istorinių priešininkių Turkijos ir Graikijos, kurios dabar yra NATO sąjungininkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.