Afganistane per vyriausybės pajėgų aviacijos smūgį žuvo aštuoni civiliai

Afganistano vakaruose aštuoni civiliai žuvo per vyriausybės pajėgų antskrydį, kurio taikiniu tapo grupė žmonių, susirinkusių atšvęsti vieno talibų vado paleidimą iš kalėjimo, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

​Afganistano vakaruose aštuoni civiliai žuvo per vyriausybės pajėgų antskrydį, kurio taikiniu tapo grupė žmonių, susirinkusių atšvęsti vieno talibų vado paleidimą iš kalėjimo, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
​Afganistano vakaruose aštuoni civiliai žuvo per vyriausybės pajėgų antskrydį, kurio taikiniu tapo grupė žmonių, susirinkusių atšvęsti vieno talibų vado paleidimą iš kalėjimo, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2020, 2:34 PM

Trečiadienį Herato provincijoje surengtas aviacijos smūgis, sulaukęs JAV specialiojo pasiuntinio Afganistanui pasmerkimo, dar kartą parodė, kad smurto mastas šioje karo draskomoje šalyje nemąžta, nors Talibanas ir Kabulas turėtų ruoštis taikos deryboms.

Rajono, kuriame buvo surengtas antskrydis, administracijos atstovas Ali Ahmadas Faqiras Yaras sakė, kad žmonės buvo susirinkę pasveikinti neseniai į laisvę paleisto vieno talibų vado.

„Per ceremoniją buvo suduotas aviacijos smūgis. Tarp žuvusiųjų yra ceremonijoje dalyvavusių civilių“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Pasak A. A. F. Yaro, aštuoni civiliai žuvo ir dar 16 buvo sužeisti.

Talibanas savo interneto svetainėje pranešė, kad minėtas kovotojas antradienį buvo paleistas iš Bagramo kalėjimo šalia Kabulo.

Kol kas neaišku, ar jis liko gyvas per antskrydį, taip pat nežinoma, kiek sukilėlių žuvo ar buvo sužeisti. Gynybos ministerija nurodė atliekanti tyrimą.

Talibų vadas buvo paleistas į laisvę pagal prieštaringai vertinamą susitarimą dėl apsikeitimo kaliniais, laikomą itin svarbiu žingsniu taikos derybų link.

Apsikeitimas kaliniais numatytas vasarį Talibano ir JAV pasirašytoje sutartyje. Pagal susitarimą, Afganistano vyriausybė turi paleisti 5 tūkst. kovotojų, o Talibanas – tūkstantį nelaisvėje laikomų afganų saugumo pajėgų narių.

Kabulas tvirtina, kad daugelis paleidžiamų talibų yra pavojingi kovotojai ir netrukus grįš į mūšio lauką.

Talibanas savo tinklalapyje kaltino vyriausybę, kad ši suintensyvino „reidus prieš ką tik į laisvę paleistų buvusių kalinių namus“.

Pastaraisiais mėnesiais Afganistane smarkiai padidėjo smurto mastas, o talibai beveik kasdien rengia atakas prieš saugumo pajėgas.

Per kitą incidentą trečiadienį rytinėje nangarharo provincijoje mažiausiai 31 talibų kovotojas žuvo per susirėmimus su saugumo pajėgomis, informavo Gynybos ministerija.

JAV specialusis pasiuntinys Afganistanui Zalmay Khalilzadas pasmerkė pastarąją smurto bangą.

„Pastarosios 24 valandos Afganistane buvo labai smurtiingos, žuvo daug žmonių“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Z. Khalilzadas sakė, kad nuotraukos ir liudininkų pasakojimai rodo, jog per smūgį Herate žuvo daug civilių, o tarp aukų yra ir vaikų.

„Raginame visas šalis nutraukti smurtą, saugoti civilius ir demonstruoti būtiną santūrumą, nes [taikos] derybos yra ranka pasiekiamos“, – sakė jis.

„Nauji kapai derybų nepaspartins“, – pridūrė pasiuntinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?